USA zrejme poskytnú Ukrajine údaje na navádzanie rakiet dlhého doletu na ruské ciele

Veľká Británia a USA diskutujú o možnosti povoliť Ukrajine použiť britské strely Storm Shadows a americké navigačné údaje na začatie útokov na veľké vzdialenosti na ruské územie. Pre agentúru Bloomberg to uviedli ľudia oboznámení so situáciou.

Grant Shapps MBDA Visit Strela Storm Shadow, ilustračný obrázok. Foto: Profimedia.sk

Téma bola podľa zdrojov americkej tlačovej agentúry súčasťou rozhovorov, ktoré sa uskutočnili v posledných dňoch, keď americký minister zahraničných vecí Antony Blinken rokoval v Londýne a v Kyjeve.

Storm Shadow sú riadené strely s vysokou presnosťou odpaľované zo vzduchu a s dosahom približne 250 kilometrov, pričom pri svojej orientácii využívajú dva kombinované typy navigácie – takzvanú inerciálnu navigáciu so systémom GPS a terénnu referenčnú navigáciu.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.