Sociálne médiá nesú spoločenskú zodpovednosť, odkázal austrálsky premiér Muskovi

Austrálsky premiér Anthony Albanese v sobotu kritizoval miliardára a magnáta v oblasti technológií Elona Muska, ktorý jeho vládu označil za "fašistov", pretože prišla s návrhmi zákonov na pokutovanie sociálnych médií za šírenie dezinformácií.

Vietnam Australia Anthony Albanese. Foto: TASR/AP

Austrália začiatkom tohto týždňa predstavila zákon o boji proti dezinformáciám, ktorý za porušenie povinností v oblasti bezpečnosti v online priestore navrhuje aj udeľovanie pokút technologickým gigantom, a to až do výšky piatich percent ich ročného obratu.

„Fašisti,“ napísal v reakcii na to Musk vo štvrtok na svojej sociálnej sieti X, predtým známej ako Twitter.

Albanese však v sobotu Muskovi pripomenul, že sociálne médiá „nesú spoločenskú zodpovednosť“. Dodal, že ak tomu Musk nerozumie, hovorí to viac o ňom ako o austrálskej vláde. Výmena názorov medzi Muskom a austrálskymi predstaviteľmi je poslednou v dlhotrvajúcom spore s austrálskou vládou o regulácii sociálnych médií.

Austrálska vláda momentálne zvažuje viacero nových opatrení, ktoré by spoločnostiam pôsobiacim v oblasti sociálnych médií umožnili prevziať väčšiu zodpovednosť za obsah na svojich platformách vrátane zákazu ich používania pre osoby mladšie ako 16 rokov.

Musk, ktorý sa označuje za „absolutistu slobody prejavu“, sa dostal do konfliktu s politikmi a aktivistami pre digitálne práva na celom svete vrátane Európskej únie. V Brazílii bola sieť X fakticky suspendovaná po tom, čo ignorovala sériu súdnych príkazov. Musk na to zareagoval tým, že sudcu označil za diktátora hrajúceho sa na sudcu.

(tasr, afp)


Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) pobavil v uplynulých dňoch verejnosť fotografiou, ktorú zverejnil na sociálnej sieti. Záber vznikol v Rožňave a zachytáva nie celkom bežnú udalosť. Niekto zo štátnej inštitúcie ju vtipne okomentoval.

prečítať viac