Poľskému mestu Nisa hrozí zaplavenie. Miestni v noci spolu s hasičmi spevňovali hrádzu

Vojaci, hasiči a približne dvetisíc miestnych obyvateľov bojovali v noci z pondelka na utorok o záchranu svojho mesta.

pap_20240915_04S072330 Zaplavené centrum v meste Kladsko (Klodzko) na juhozápade Poľska neďaleko hraníc s Českou republikou v nedeľu 15. septembra 2024. Foto: TASR/PAP

Nisa už je čiastočne pod vodou v dôsledku lejakov a záplav, ktoré v posledných dňoch sužujú strednú a východnú Európu vrátane Slovenska. Mesto leží pri rieke Kladská Nisa, pričom niekoľko kilometrov vyššie po jej prúde zadržiava masu vody hrádza, ktorá sa začala trhať.

„Na hrádzi sme zaznamenali druhú trhlinu. Tá predtým bola malá – táto je veľká,“ povedal pre poľské rádio RMF FM Dariusz Pryga z hasičského zboru v Nise. Ako vysvetlil, na spevňovaní hrádze pracujú vojenské vrtuľníky MI-17, z ktorých sa zhadzujú veľké vrecia s pieskom.

„Dúfame, že sa Nisu podarí zachrániť pred povodňami. Je to najdôležitejšia noc v histórii mesta v 21. storočí,“ zdôraznil v pondelok večer v rozhovore pre RMF FM primátor mesta Kordian Kolbiarz. Pochválil obyvateľov za ich obrovské nasadenie pri spevňovaní poškodenej hrádze.

„Ešte pred niekoľkými minútami bolo na hrádzi asi dvetisíc ľudí – žien, mužov, detí, starších ľudí. Obrovské nasadenie, obrovská láska k mestu. Všetci chceme, aby mesto prežilo,“ dodal Kolbiarz.

Povodne v meste Nisa zasiahli aj okresnú nemocnicu. V noci z nedele na pondelok odtiaľ museli evakuovať pacientov.

(dak)