Od budúceho týždňa bude okolo Zeme obiehať malý asteroid

Asteroid veľký približne ako autobus objavili vedci financovaní NASA 7. augusta počas rutinného monitorovania v Južnej Afrike. Pochádza z pásu asteroidov Arjuna.

Na archívnej snímke z 26. septembra 2022 poskytnutej americkým Národným úradom pre letectvo a vesmír (NASA) vpravo úlomky asteroidu Diomorphos po plánovanej kolízii so sondou Double Asteroid Redirection Test (DART). Foto: TASR/AP Asteroid, ilustračný záber. Foto: TASR/AP

Asteroid 2024 PT5 vytvorí minimesiac, ktorý bude obiehať okolo Zeme od 29. septembra do 25. novembra 2024, uvádza štúdia publikovaná v Research Notes of the American Astronomical Society. 

Bude mať dráhu podobnú podkove a hoci nebude viditeľný voľným okom ani amatérskymi teleskopmi, výskumníci predpokladajú, že najbližšie sa k Zemi priblíži v januári 2025.

Zaujímavosťou je, že asteroid by mohol byť kúskom vyvrhnutým z nášho Mesiaca po dopade iného objektu. Očakáva sa, že asteroid sa k Zemi opäť priblíži v roku 2055.

(mm)


Koncepcia čoraz väčších právnych zásahov do vnútroštátnych legislatív členských štátov Európskej únie bola predmetom Bratislavského právnického fóra 2024. Predstavitelia justície krajín V4 diskutovali o odborných témach a poukázali na negatívne vnímaný trend rozmachu práva EÚ…
Prejsť na článok
Veľká voda ohrozuje juh Slovenska. Zatopené sú lodenice v Komárne aj niektoré objekty v blízkosti Dunaja a Váhu. Obec Chľaba v okrese Nové Zámky je aj naďalej odrezaná od sveta. Pomoc jej poskytuje armáda.
Prejsť na článok