V Budapešti voda zaplavila šachtu nemocničného výťahu. Evakuovali desiatky pacientov

Do priestorov budapeštianskeho Národného ortopedického ústavu (OMINT) vnikla spodná voda, preto v noci z piatka na sobotu museli evakuovať vyše 30 pacientov.

resize-image-online.com_1726912121_hungary-floods728375_BJR374vQ Na snímke rieka Dunaj pokrýva takmer celý pilier Sečéniho reťazového mosta v centre v Budapešti v piatok 20. septembra 2024. Foto: TASR/AP

Zaplavená bola jedna z výťahových šácht nemocnice v Budíne na ulici Frankel Leó út. Pre evakuáciu sa rozhodlo vedenie z dôvodu rizika, že voda vo výťahovej šachte môže spôsobiť výpadok elektriny. Pre agentúru MTI to uviedlo riaditeľstvo ústavu, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Pracovníci ústavu v záujme bezpečnej starostlivosti presunuli pacientov v rámci nemocnice do inej budovy. Pri evakuácii asistovali okrem nemocničného personálu aj pracovníci záchrannej služby, úradu civilnej ochrany a ďalšie partnerské organizácie.

Viacerí pacienti sa rozhodli stráviť víkend doma, ich liečba bude pokračovať v pondelok. Starostlivosť o pacientov ústavu naďalej bezpečne pokračuje, zdôraznilo vedenie inštitúcie.

Dunaj má v Budapešti kulminovať v sobotu. Podľa predpovede vodohospodárov dosiahne hladina rieky zhruba 840 centimetrov, čo je o 50 centimetrov menej než pri povodni v roku 2013.

(tasr)


Polemika okolo dôvodnosti stíhania čurillovcov sa presunula na oblasť odpočúvania po tom, ako zo strany ich obhajcu Petra Kubinu bola spochybnená legalita odposluchov jeho klientov. Advokát hovorí o nepoužiteľnosti tohto dôkazu a odkazuje na článok…
Prejsť na článok
Koncepcia čoraz väčších právnych zásahov do vnútroštátnych legislatív členských štátov Európskej únie bola predmetom Bratislavského právnického fóra 2024. Predstavitelia justície krajín V4 diskutovali o odborných témach a poukázali na negatívne vnímaný trend rozmachu práva EÚ…
Prejsť na článok
Veľká voda ohrozuje juh Slovenska. Zatopené sú lodenice v Komárne aj niektoré objekty v blízkosti Dunaja a Váhu. Obec Chľaba v okrese Nové Zámky je aj naďalej odrezaná od sveta. Pomoc jej poskytuje armáda.
Prejsť na článok