Koaličné napätie sa stupňuje: Danko útočí na Hlas, Dolinková a Tomáš sa bránia

Predseda Slovenskej národnej strany (SNS) Andrej Danko sa v nedeľnej diskusnej relácii TA3 V politike zameral na ministerku zdravotníctva Zuzanu Dolinkovú, ministerku hospodárstva Denisu Sakovú a ministra práce Erika Tomáša (všetci Hlas).

Vo¾by24: Andrej Danko odstúpil z boja o Prezidentský palác Andrej Danko. Foto: Jakub Kotian/TASR

Podľa Danka sa v rezorte zdravotníctva neefektívne nakladá s financiami a narastá vplyv oligarchov. Dolinková aj Tomáš tieto obvinenia odmietajú a tvrdia, že Danko nemá správne informácie.

„Jednoducho tu máme nekoncepčnú prácu a treba povedať, že tá najväčšia jama, kde miznú peniaze, je zdravotníctvo,“ uviedol Danko. Kritizoval Dolinkovú za to, že nedokázala nastaviť komunikáciu so súkromným sektorom, ktorý podľa neho dominuje nad štátom.

Poukázal aj na projekt nemocnice Bory, ktorú stavali súkromné spoločnosti, zatiaľ čo štát ešte stále nie je rozhodnutý, kde postaví novú nemocnicu.

Napriek tomu, že Danko voči Dolinkovej vyjadril tvrdú kritiku, vyhlásil, že SNS nepodporí opozičný návrh na jej odvolanie. „My Dolinkovú na základe vášho návrhu nemôžeme odvolať, ale verte, že politický tlak tu je. A ja ešte stále očakávam, že nový líder Hlasu-SD sa s tým vysporiada,“ tvrdí šéf národniarov.

Okrem zdravotníctva kritizoval aj rezort hospodárstva pod vedením Sakovej, ktorá podľa neho nezvládla energopomoc. Vyčítal jej zlé systémové nastavenie, aj keď pripustil, že niektoré problémy zdedila.

Ministra práce Tomáša kritizoval za to, že si tvrdohlavo presadil 13. dôchodok a presadzoval zrušenie rodičovského príspevku. „Ja sa budem biť, ale nie tak, aby padol Robert Fico (Smer), to mi za to nestojí,“ dodal Danko v súvislosti s rokovaniami o konsolidačnom balíku.

Dolinková: Danko šíri klamstvá

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková rýchlo zareagovala na Dankove vyjadrenia a označila ich za nepravdivé. „Dôrazne sa ohradzujem voči klamstvám, ktoré dnes v relácii V politike v televízii TA3 uviedol predseda SNS Andrej Danko. Pán predseda má zjavne absolútne skreslené a čiastkové informácie ohľadom fungovania rezortu zdravotníctva, ktorému, žiaľ, nerozumie,“ uviedla vo svojom vyhlásení.

Dolinková tiež odmietla Dankovo tvrdenie, že ministerstvo financií nemá prístup k účtovným dokladom Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP). „Na návrh ministerstva zdravotníctva má ministerstvo financií pozíciu člena v Dozornej rade VšZP,“ upozornila.

Podľa nej je poľutovaniahodné, že takéto informácie prichádzajú od koaličného partnera, a vyzvala na otvorený dialóg, kde by si mohli vyjasniť fakty. „Opakovane deklarujem, že som kedykoľvek pripravená pánovi Dankovi vysvetliť, čo je pravda a čo lož,“ dodala.

Tomáš a Šutaj Eštok tiež odmietajú Dankove obvinenia

Na Dankovu kritiku reagoval aj minister práce, ktorý sa ohradil voči obvineniam, že stojí za znížením rodičovského dôchodku. Podľa jeho slov bolo rozhodnutie prijaté koaličným konsolidačným tímom, kde mala svoje zastúpenie aj SNS.

„Andrej Danko teda v rozpore so svojimi predchádzajúcimi postojmi súhlasil nielen s výrazným znížením rodičovského dôchodku, ale zároveň aj s obrovským vyzbrojovaním armády za stovky miliónov eur. Ja ako minister práce, sociálnych vecí a rodiny som s tým nesúhlasil, o čom sa v koalícii vie,“ uviedol Tomáš vo svojom vyhlásení.

Dankovu kritiku okomentoval aj líder Hlasu a minister vnútra Matúš Šutaj Eštok. Vyjadril nádej, že Danko v budúcnosti upustí od oslabovania koaličnej spolupráce. „Koalícia je taká silná, ako jej najslabší článok. Verím, že Andrej Danko si uvedomí, kto tým slabým článkom je, a v diskusných reláciách sa v budúcnosti vyhne svojim mylným domnienkam a podrývaniu stability celej koalície,“ napísal Šutaj Eštok.

Remišová vyzvala Danka, aby pomohol odvolať Dolinkovú

Na Dankovu kritiku rýchlo zareagovala aj časť opozície. Poslankyňa Veronika Remišová (klub Slovensko) vyzvala SNS, aby podporila návrh na odvolanie ministerky zdravotníctva, ktorý pripravuje opozícia.

Podľa Remišovej Dankove slová potvrdzujú, že súčasnú vládu infiltrovali oligarchovia, najmä v rezorte zdravotníctva. „Predseda SNS Andrej Danko dnes v televíznej debate otvorene priznal to, na čo upozorňujeme dlhodobo, a síce, že súčasnú vládu infiltrovali oligarchovia,“ uviedla Remišová.

(tasr, sita, mm)


Koncepcia čoraz väčších právnych zásahov do vnútroštátnych legislatív členských štátov Európskej únie bola predmetom Bratislavského právnického fóra 2024. Predstavitelia justície krajín V4 diskutovali o odborných témach a poukázali na negatívne vnímaný trend rozmachu práva EÚ…
Prejsť na článok
Pochybenie zdravotníckeho personálu či spoplatnenie druhej sprevádzajúcej osoby pri pôrode. Ako sa k tomu stavajú pôrodnice v Bratislave? Pri výbere zariadenia sú relevantné aj skúsenosti tehotných žien.
Prejsť na článok
Veľká voda ohrozuje juh Slovenska. Zatopené sú lodenice v Komárne aj niektoré objekty v blízkosti Dunaja a Váhu. Obec Chľaba v okrese Nové Zámky je aj naďalej odrezaná od sveta. Pomoc jej poskytuje armáda aj…
Prejsť na článok
Predsedov samosprávnych krajov pobúrili slová ministra životného prostredia Tomáša Tarabu, ktorý na margo žúp povedal, že sú to najzbytočnejšie inštitúcie na Slovensku, ktoré nevedia nič robiť a sú to len poštári. Podľa predsedov VÚC župy…
Prejsť na článok