Stohlová chce opätovne iniciovať výbor k téme prehradenia Dunaja

Opoziční poslanci Národnej rady chcú opätovne iniciovať zasadnutie Výboru NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie na tému protipovodňovej ochrany západného Slovenska a prehradenia starého koryta Dunaja.

Mimoriadne zasadnutie Výboru Naárodnej rady SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Tamara Stohlová. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Podpredsedníčka výboru Tamara Stohlová (PS) kritizuje, že výbor nebol v utorok uznášaniaschopný. Obviňuje z toho koalíciu.

„Koalícia v utorok neotvorila mimoriadne zasadnutie výboru pre životné prostredie napriek tomu, že si sama stanovila jeho termín. V čase, keď sa ľudia len spamätávajú z ničivých povodní, nám znemožnili hovoriť o protipovodňovej ochrane západného Slovenska. Minister Tomáš Taraba totiž v posledných týždňoch potichu pracuje na projekte prehradenia starého koryta Dunaja, Insula Magna, ktorý je ohrozením pre slovenské záujmy i bezpečnosť ľudí,“ uviedla Stohlová v stanovisku, ktoré zaslalo mediálne oddelenie PS.

Ministra životného prostredia Tomáša Tarabu (nominant SNS) prišla na výbor zastúpiť štátna tajomníčka Gabriela Matečná. „Na naše otázky však neposkytla žiadne odpovede, čím len potvrdila našu obavu, že minister o projekte rokuje sám a v utajení,“ doplnila poslankyňa s tým, že vzhľadom na hospitalizáciu ministra navrhovali možnosť presunúť výbor, čo ostalo bez odozvy. Mimoriadny výbor preto chcú zvolať opäť.

Projekt Insula Magna je podľa odborníkov diskutovaný ako súčasť riešenia sporu medzi Maďarskom a Slovenskom v nadväznosti na rozsudok Medzinárodného súdneho dvora vo veci Sústavy vodných diel Gabčíkovo – Nagymaros. Rokovania vedie za slovenskú stranu Taraba. Na prerušenie rokovaní o prehradení starého koryta Dunaja, projektu Insula Magna, vyzvali odborníci zo štyroch krajín. Žiadali vládu a najmä ministra Tarabu o vytvorenie priestoru pre širokú odbornú diskusiu a informovanie verejnosti o detailoch rokovaní. Projekt je podľa Tarabu na stole desiatky rokov a SR neurobila žiadnu dohodu s Maďarskom.

(tasr)


Pochybenie zdravotníckeho personálu či spoplatnenie druhej sprevádzajúcej osoby pri pôrode. Ako sa k tomu stavajú pôrodnice v Bratislave? Pri výbere zariadenia sú relevantné aj skúsenosti tehotných žien.
Prejsť na článok
Veľká voda ohrozuje juh Slovenska. Zatopené sú lodenice v Komárne aj niektoré objekty v blízkosti Dunaja a Váhu. Obec Chľaba v okrese Nové Zámky je aj naďalej odrezaná od sveta. Pomoc jej poskytuje armáda aj…
Prejsť na článok
Predsedov samosprávnych krajov pobúrili slová ministra životného prostredia Tomáša Tarabu, ktorý na margo žúp povedal, že sú to najzbytočnejšie inštitúcie na Slovensku, ktoré nevedia nič robiť a sú to len poštári. Podľa predsedov VÚC župy…
Prejsť na článok