Chladoňová má z majstrovstiev sveta v cyklistike striebro z časovky

Slovenská cyklistka Viktória Chladoňová získala v juniorskej kategórii striebornú medailu v individuálnej časovke na majstrovstvách sveta v Zürichu.

Anketa Zlatý pedál 2022 Viktória Chladoňová. Foto: Dano Veselský/TASR

Na trati dlhej 18,8 km bola nad jej sily iba Britka Cat Fergusonová, za ktorou zaostala 17-ročná Slovenka Viktória Chladoňová o 34,30 sekundy. Bronz si vybojovala Britka Imogen Wolffová (+36,60). Ďalšia Slovenka Sofia Ungerová obsadila 37. priečku.

Pretekárky z prvej časti štartovej listiny sa museli na trati vyrovnať s mokrými podmienkami po nočnom daždi. Medzi nimi bola aj Chladoňová, ktorá však predviedla perfektnú jazdu proti chronometru a po príchode do cieľa viedla poradie. Nepredstihla ju ani Wolffová, ktorá na medzičase síce viedla, no v cieli mala viac ako dvojsekundové manko. Suverénnym spôsobom ovládla časovku Fergusonová.

Chladoňová zavŕšila vydarený rok v juniorskej kategórii. Na ceste si v polovici septembra vybojovala v individuálnej časovke bronz na európskom šampionáte v Limburgu. Slovenská nádej sa tešila v závere augusta zo zlata na MS v horskej cyklistike v disciplíne cross country. Na začiatku kalendárneho roka získala aj bronz na svetovom šampionáte v cyklokrose. Za svoje výkony si vyslúžila v úvode tohto mesiaca trojročnú zmluvu s profesionálnym holandským tímom Visma-Lease a Bike.

„Bola to dosiaľ moja najdlhšia časovka. Rovina s pár zákrutami, nič technické, takže bolo to takmer celé čisto na výkon. Očakávania som nechcela mať veľké, lebo oproti ME tu prišlo viacero ďalších súperiek, ktoré mohli prekvapiť, takže som do toho šla s čistou hlavou, že skrátka do toho dám maximum a výsledok bude odzrkadlením výkonnosti. Sedieť v tom horúcom kresle bola zaujímavá skúsenosť. Najprv nešli tie najrýchlejšie pretekárky, takže to bolo v pohode, ale keď sa už blížil koniec a šli favoritky, ktoré ma už prekonávali na medzičase, respektíve mali podobný čas, už prišiel aj stres,“ povedala Chladoňová podľa cycling-info.sk.

MS v cestnej cyklistike

individuálny časovka – juniorky:

1. Cat Fergusonová (V. Brit.) 23:49,72 min, 2. Viktória CHLADOŇOVÁ (SR) +34,30 s, 3. Imogen Wolffová (V. Brit.) +36,60,…, 37. Sofia UNGEROVÁ (SR) +2:47,47 min

(tasr)


Pochybenie zdravotníckeho personálu či spoplatnenie druhej sprevádzajúcej osoby pri pôrode. Ako sa k tomu stavajú pôrodnice v Bratislave? Pri výbere zariadenia sú relevantné aj skúsenosti tehotných žien.
Prejsť na článok
Veľká voda ohrozuje juh Slovenska. Zatopené sú lodenice v Komárne aj niektoré objekty v blízkosti Dunaja a Váhu. Obec Chľaba v okrese Nové Zámky je aj naďalej odrezaná od sveta. Pomoc jej poskytuje armáda aj…
Prejsť na článok
Predsedov samosprávnych krajov pobúrili slová ministra životného prostredia Tomáša Tarabu, ktorý na margo žúp povedal, že sú to najzbytočnejšie inštitúcie na Slovensku, ktoré nevedia nič robiť a sú to len poštári. Podľa predsedov VÚC župy…
Prejsť na článok