Bol liberálnou hviezdou, bála som sa ísť na políciu. Češky obvinili poslanca Feriho zo znásilnení

Na snímke český politik Dominik Feri (TOP 09) počas volebnej noci vo volebnej centrále koalície PS/Spolu po voľbách do Národnej rady Slovenskej republiky v Bratislave 1. marca 2020. Foto: Jaroslav Novák/TASR Na snímke český politik Dominik Feri (TOP 09) počas volebnej noci vo volebnej centrále koalície PS/Spolu po voľbách do Národnej rady Slovenskej republiky v Bratislave 1. marca 2020. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Jeden z najznámejších českých zákonodarcov Dominik Feri sa vzdáva mandátu. Dôvodom sú početné výpovede o znásilneniach a sexuálnom násilí smerujúce voči jeho osobe. Okrem vynúteného sexu jeho obete skloňujú aj verbálne ponižovanie, spôsobenie modrín či vyžadovanie nahých fotiek. Ženy podľa svojich slov nekontaktovali políciu aj preto, lebo Feri, ktorý v minulosti podporil hnutie Me Too, figuroval v pozícii liberálnej hviezdy. Feri si sčasti vinu priznal, ale odmieta obvinenia zo znásilnenia a bude sa súdiť za krivé obvinenia. Vec má už v rukách polícia.

Česká politická scéna sa stala v utorok dejiskom veľkého škandálu ponovembrovej politiky. Na pleciach ho nesie jedna z najvýraznejších tvárí tamojšieho liberalizmu – Dominik Feri, 24-ročný vyštudovaný právnik, často titulovaný aj ako instagramový influencer.

Tamojšie médiá Deník N a Alarm zverejnili rozsiahle a podrobné výpovede viacerých žien, ktoré podľa ich slov medzi rokmi 2015 a 2020 znásilnil, alebo na nich spáchal sexuálne násilia. Diať sa tak malo predovšetkým na študentských večierkoch. Podozrenia zo spáchania trestných činov už prešetruje polícia.

Študentky ho okrem toho obviňujú z verbálneho ponižovania, vyžadovania nahých fotiek či z otvorene sexistických poznámok. Podľa výpovedí ženy zneužíval predovšetkým v stave opitosti. Dopúšťať sa mal aj nevhodnej gestikulácie na hodinách v škole (údajne predvádzal, ako mladej profesorke stláča zadok) a minimálne jednej obeti mal spôsobiť modriny na stehnách, keď sa jej pred inými ľuďmi vo vlaku snažil dostať medzi nohy.

Zatarasil dvere, bola som ako paralyzovaná

„Vzal nočný stolík a zatarasil ním dvere, aby som nemohla z izby odísť. Opakovala som, že s ním sex mať nechcem, a žiadala ho, nech s nátlakom a fyzickým dobývaním prestane. Oboril sa na mňa, nech vraj držím hubu a už nič nehovorím. Potom sa na mňa vrhol a mal so mnou sex napriek opakovanému nesúhlasu. Zostala som ako obarená a nedokázala sa ani pohnúť, bola som paralyzovaná,“ opisuje pre Deník N a Alarm svedkyňa Petra.

Petra ďalej konštatuje, že keď neskôr politika sledovala ako „liberálnu hviezdu“, ktorá má veľký vplyv na mladú generáciu a vystatuje sa hodnotami modernej spoločnosti, bola ešte viac vystresovaná. Na políciu podľa vlastných slov nešla z dôvodu obáv pred tým, že jej obvineniam voči natoľko vplyvnému človeku nikto neuverí.

Vstúpil k nej nahý do sprchy a vyžadoval sex

Svoje traumatické skúsenosti s Ferim opísala aj Markéta, ktorá sa s ním zoznámila na online zoznamke Tinder. Zaujímalo ju, či si dajú takzvaný „match“, ktorý umožňuje užívateľom profilov navzájom sa kontaktovať. Markéta sa priznáva, že jej pripadalo „cool, ako propaguje politiku pre mladých a sám ide príkladom“. Keďže chcela vedieť, aký je v skutočnosti, dohodli si rande.

Na ňom sa jej dojmy z novej známosti striedali, no situácia nabrala spád, akonáhle sa ocitla v kúpeľni bez kľúča v pražskom byte, kde sa stretli za účelom žúrovania spolu s ďalšími ľuďmi. Markéta opisovala, že po chvíli sprchovania sa dvere otvorili a do sprchovacieho kúta k nej vstúpil bez varovania a bez pozvania nahý Feri, pričom obsadil celý priestor sprchy.

„Vliezol ku mne do sprchy a začal sa nevyberavo dožadovať sexu. Tlačil na mňa… Nemala som ako z tej sprchy odísť. Stále mi opakoval, že to bude len trochu, že to bude len chvíľu, a moje odmietanie ho vôbec nezaujímalo. Nakoniec to proti mojej vôli a napriek tomu, že som niekoľkokrát jasne povedala nie, urobil. Nepriala som si s ním mať sex, a on to urobil,“ spomína si na ťažké momenty Markéta.

Svedkyňa Jana: Nemohla som tomu uveriť

Svedkyňa Jana sa s politikom stretla, keď sa presťahoval do českej metropoly. Imponovalo jej, že bol zábavný a zaujímavý. Keď potrebovala ísť na prvom rande na záchod, mal jej ponúknuť možnosť ísť k nemu. „Keď som vyliezla z toalety, vrhol sa na mňa a snažil sa mi strhnúť silonky,“ opisuje dievča.

Keďže vraj vedela, že Feri má rôzne partnerky a ani jednej strane nešlo o vážny vzťah, na sexuálny styk napokon kývla. Vyžadovala však, aby použil kondóm, čo sa mu nepozdávalo. „Niekoľkokrát naliehal, že ho mať nechce, ale ja som nikdy neustúpila. Raz som ale zistila, že si ho potajomky zložil.“

Keď ho šokovaná požiadala o to, aby si ho opäť nasadil, oponoval jej, že už je to jedno. „Nechcela som v tom pokračovať, ale on to nerešpektoval. Vraj už je to jedno a nemám to riešiť. Robil to ďalej, aj keď som ho žiadala, nech prestane. Bola som z toho úplne paralyzovaná, nebránila som sa fyzicky, pretože som z toho bola naozaj v šoku. Nikdy sa mi to nestalo a ja som tomu nemohla uveriť,“ vysvetľuje pre spomenuté médiá.

Verejné tajomstvo?

Novinári vysvetľujú, že tieto svedkyne sa navzájom nepoznajú, nikdy sa o svojich skúsenostiach spolu nerozprávali a nie sú členkami konkurenčných politických strán. Ich výpovede boli verifikované cez blízke osoby, aby sa minimalizovalo riziko toho, že o minulosti s Ferim nebudú hovoriť pravdu.

Feri početné sexuálne škandály dokázal celé roky utajovať. Jeho správanie, ktoré bolo akýmsi verejným tajomstvom, totiž bolo podľa mnohých výpovedí „predátorské“ už počas štúdia na právnickej fakulte. Feri bol tiež zakladateľom študentského spolku Kappa Omega, ktorý podľa jedného z bývalých členov slúžil len na organizovanie drogových a alkoholových párty. „Časť školy ho mala za boha,“ spomína si pre Deník N a Alarm svedkyňa Magda.

Nebol som gentleman, bráni sa Feri

Feri v reakcii na obvinenia uviedol, že v súčasnosti je iným človekom, ako keď do politiky v osemnástich rokoch vstupoval, no odmieta obvinenia zo sexuálneho násilia. Označuje ich za klebety, proti ktorým sa nedokáže brániť.

„Úplne otvorene priznávam, že som sa v niektorých momentoch zachoval nevhodne, nepatrične alebo v rozpore so zásadami gentlemanského správania. Považujem to za osobné zlyhanie a za boľavé miesta nielen pre mňa, ale predovšetkým pre tých, ktorých sa moje správanie mohlo dotknúť. Mrzí ma to, hlboko a úprimne sa ospravedlňujem. Prešiel som kus cesty a snažím sa svoje nedostatky prekonať. Verím, že som sa vydal správnym smerom,“ dodal.

Poslanec za TOP 09 neskôr na sociálnej sieti uviedol, že sa vzdáva mandátu a nebude sa zapájať do parlamentných volieb, ktoré našich západných susedov čakajú v októbri. Bol na pražskej kandidátke koalície Spolu zloženej z ODS, TOP 09 a KDU-ČSL. Feri sa stal v roku 2014 najmladším mestským poslancom v Česku v meste Teplice.

Novotný: Si frajer, rešpekt!

Šéfka jeho materskej strany TOP 09 Markéta Pekarová Adamová si však z obvinení až takú ťažkú hlavu nerobí. „Dominika považujem za svojho priateľa a verím, že očistí svoje meno,“ uviedla, pričom sa odvolala na prezumpciu neviny. Poďakovala mu za rozhodnutie vzdať sa mandátu a nechala sa počuť, že keď svoje meno očistí, dvere späť do politiky bude mať „samozrejme“ otvorené.

Bývalý šéf tejto strany a exminister financií Miroslav Kalousek na obvinenia reagoval ešte odmietavejšie. „Dominik Feri je politikom TOP 09. Teda politickej strany s jasne ukotvenými zásadami. Žiadne „kňučanie“ o okopávaní členkov či o špinavej kampani. Jasné a nevyhýbavé prijatie zodpovednosti. Ďakujem za tento postoj a prajem veľa šťastia,“ odkázal vo facebookovom príspevku, v ktorom zdieľal Feriho status o vzdaní sa mandátu.

Za Feriho sa okrem iných postavil aj kontroverzný starosta pražskej mestskej časti Řeporyje Pavel Novotný a označil ho za kamaráta. „Deník N mám rád, ale za bulvár odkazujem, že toto by som nevytlačil. Útok bez nábojov, sorryjako,“ napísal na Twitteri. „Si frajer, na rozdiel od mnohých zm*dov. Rešpekt,“ odkázal mu v inom príspevku.

Vodu káže, víno pije?

Kuriozitou celého prípadu je, že sa Feri v roku 2017 prihlásil ku kampani Me Too, ktorá sa stala symbolom rešpektu k ženám a osvety v oblasti sexuálneho násilia. Na jej začiatku rovnako stáli výpovede viacerých prominentných žien, ktoré sa stali obeťou sexuálneho obťažovania.

Feri zastáva jasne liberálne postoje. Je výrazným sympatizantom Európskej únie, podporuje aj požiadavky LGBT agendy. „Verím, že v nasledujúcom volebnom období sa homosexuálne páry už budú brať,“ povedal pred štyrmi rokmi.

Prestížny nemecký denník Die Welt zaradil Feriho medzi úspešných a nádejných proeurópskych politikov. Server Politico ho v roku 2019 označil za „snílka“, ktorý chce budovať Európu a pripomenul, že jeho tajomstvom sú mladí voliči. Vlani získal cenu Czech Social Awards. Na Instagrame ho sleduje viac ako milión ľudí.

Pred tromi rokmi sa objavil na vôbec prvom sneme Progresívneho Slovenska (PS). Kládol si otázku, ako môžu liberálne strany čeliť rastúcej podpore populistov v strednej Európe. „Pre každého politika je dobré sledovať politické dianie v iných krajinách, osobne som zvedavý, či PS na Slovensku uspeje,“ povedal politik, ktorého korene siahajú do Etiópie.


Ďalšie články