Kontrauznesenie o práve na potrat neprešlo. Huliak hlasoval proti spoločne s Plavákovou

Návrh hnutia Slovensko podporili len poslanci KDH a ich bývalá poslankyňa spolu s dvomi poslancami Smeru. Huliak chcel v nedeľu chrániť nenarodené deti za každú cenu, teraz jeho meno stojí vedľa Lucie Plavákovej.

15. schôdza Národnej rady SR Rudolf Huliak. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Národná rada Slovenskej republiky neschválila uznesenie k uzneseniu Európskeho parlamentu o začlenení práva na potrat do Charty základných práv EÚ.

Návrh, ktorý podalo hnutie Slovensko, vyzýval vládu a premiéra, aby na Európskej rade dokument odmietli.

Kontrauznesenie podporili poslanci strany KDH – okrem piatich zákonodarcov, ktorí neboli prítomní. Za hlasovala aj bývalá členka KDH a teraz nezaradená poslankyňa Martina Holečková.

Z najsilnejšej koaličnej strany Smer návrh podporili len dvaja poslanci – Ján Podmanický a Vladimír Faič. Zvyšní sa väčšinou zdržali a Michal Kapuš hlasoval proti. Ani Richard Glück, ktorý sa ako jediný z koalície ukázal na Národnom pochode za život, návrh nepodporil.

V Hlase sa zdržali všetci poslanci bez výnimky.

V opozičných stranách PS a SaS drvivá väčšina hlasovala proti. Z poslaneckého klubu Slovensku, KÚ, Za ľudí hlasovalo osem zákonodarcov za, ale aj niektorí konzervatívne sa prezentujúci (Veronika Remišová, Gábor Grendel či Marek Krajčí) v sále chýbali.

Z pro-life Huliaka neostalo nič

Prekvapením bolo hlasovanie koaličnej SNS. Poslanec Rudolf Huliak sa totiž minulý týždeň dostal do mediálne sledovaného sporu s poslankyňou Luciou Plavákovou (PS). Vytkol jej výrok, že „plod nie je osobou“, neskôr ju preto vulgárne označil za „suku“.

Aj v nedeľňajšej relácii sa za hanlivý výraz odmietol ospravedlniť argumentujúc, že je pripravený chrániť život aj v jeho počatí za každú cenu. „Môžu Ruda Huliaka z Očovej aj vešať na námestí, ale budem stále kričať, že Zem sa točí,“ povedal poslanec narážajúc na to, že svoje názory na ochranu života bude prezentovať za každých okolností.

Nakoniec však nikto z poslaneckého klubu SNS návrh nepodporil, Huliak ako jediný z nich hlasoval proti návrhu. Zachoval sa rovnako ako Lucia Plaváková.

Príčinou ignorancie zo strany koaličných strán je zrejme fakt, že kontrauznesenie predkladal poslanec Rastislav Krátky (Slovensko). Koalícia nehlasuje za návrhy bývalého OĽaNO.

Poslanec SNS Roman Michelko minulý týždeň pre Štandard uviedol, že s textom uznesenia sa SNS síce stotožňuje, ale bude záležať, ako sa dohodne celý poslanecký klub v utorok. 

Trojkoalícia matovičovcov to chcela zastaviť

Krátky pri svojom návrhu argumentoval, že neexistuje dôvod na to, aby bolo právo na potrat uznané v Charte základných práv EÚ.

„Je to priame siahnutie na suverenitu našej krajiny, ide proti princípu subsidiarity, na ktorom stojí Únia a vzhľadom na deklaráciu,“ vyjadril sa Krátky.

Svoj návrh podoprel vyhlásením, že zdravotná starostlivosť vrátane sexuálneho a reprodukčného zdravia spadá iba pod výlučnú právomoc štátov.

„Tieto dokumenty [smernica europarlamentu prijatá 11. apríla, pozn. red.] sa používajú ako argumenty, ako PR na to, aby bol vyvinutý tlak na členské štáty,“ zdôrazňovala zas Anna Záborská z Kresťanskej únie.

(mja)


Pogačar, s pop-artovým bicyklom, sa stal majstrom sveta v cyklistike po nezabudnuteľnom výkone na MS v Zürichu, kde dominoval v sólo jazde.
Prejsť na článok
Strana Piráti odchádza z vlády po odvolaní svojho lídra Ivana Bartoša, pričom 709 z 894 členov hlasovalo za odstúpenie od koalície.
Prejsť na článok
Na workshope Dragtivism na Slovensku sa objavil 16-ročný účastník, čo vyvolalo protesty a vyšetrovanie, no polícia nenašla dôkazy o mravnom ohrození.
Prejsť na článok
Podľa údajov ICE prekročilo hranicu USA za Bidenovej administratívy viac ako 12 miliónov migrantov, pričom mnohí z nich sú odsúdení zločinci.
Prejsť na článok