Macron: frankofónne štáty vystupujú za okamžitý pokoj zbraní na Blízkom východe

Členovia Medzinárodnej organizácie Frankofónie (OIF), do ktorej patrí 88 krajín vrátane Francúzska a Kanady, vyzývajú na okamžité a trvalé prímerie v Libanone.

1. kolo predèasných volieb vo Francúzsku Emmanuel Macron. Foto: TASR/AP

Francúzsky prezident Emmanuel Macron to vyhlásil v sobotu (5. 10.), informuje TASR podľa agentúry AFP. „Jednomyseľne sme sa vyslovili za okamžité a trvalé prímerie a vyjadrili naše odhodlanie deeskalovať napätie v regióne,“ povedal Macron novinárom po skončení summitu OIF.

Macron tiež oznámil, že Francúzsko ešte tento mesiac zorganizuje medzinárodnú konferenciu na podporu Libanonu. Cieľom je podľa neho získanie humanitárnej pomoci a posilnenie bezpečnosti v južnej časti krajiny.

Francúzsky líder okrem toho povedal, že „ľutuje“ rozhodnutie izraelského premiéra Benjamina Netanjahua vyslať izraelských vojakov do pozemných operácií v Libanone, kde Izrael bojuje proti militantnému hnutiu Hizballáh.

Izrael v posledných týždňoch spustil intenzívne letecké útoky na ciele Iránom podporovaného Hizballáhu v Libanone a tento týždeň tam vyslal aj pozemné jednotky. Cezhraničné útoky oboch strán prebiehajú už takmer rok, od začiatku vojny Izraela proti hnutiu Hamas v Pásme Gazy v októbri 2023.

(tasr)


Rekonštrukcia cesty I. triedy medzi Golianovom a Vrábľami v nitrianskom okrese sa nielen naťahuje, ale aj predražuje. Ľudia na obchádzkových trasách šomrú nad zvýšenou dopravou, primátor Vrábeľ aj starostovia však budú požadovať opravy poškodených vozoviek.
Prejsť na článok
Prebiehajúce šetrenie pochybení Jána Mazáka počas jeho pôsobenia na čele Súdnej rady odhalilo mnohé nedostatky, hoci stále nie je ukončené. Súdna rada chce vymáhať nezákonné benefity od Mazáka prostredníctvom žaloby a nevylučuje ani jeho trestnú…
Prejsť na článok
Ostrá kritika členov Súdnej rady sa na adresu médií zniesla po tom, ako iniciatíva Za otvorenú justíciu vydala zavádzajúci text o dvojakom prístupe voči sudcom. Konkrétne médiá s konkrétnymi pochybeniami boli predmetom polemiky, ktorej záverom…
Prejsť na článok