Na Kryme horí najväčší ropný sklad. K útoku sa prihlásila ukrajinská armáda

V meste Feodosija na pobreží anektovaného polostrova Krym v pondelok ráno explodoval sklad paliva. Agentúra UNIAN a telegramový kanál Astra uviedli, že za požiarom je nočný útok ukrajinských dronov.

krym Foto: X

Neskôr sa k úderu na zariadenie prihlásila sama ukrajinská armáda, podľa ktorej sklad z veľkej časti slúži pre potreby ruských ozbrojených síl. „Opatrenia na podkopanie vojenského a ekonomického potenciálu Ruska pokračujú,“ zdôraznila.

Dym nad horiacim ropným terminálom stúpal v troch stĺpcoch, čo môže naznačovať tri hlavné zdroje vznietenia, napísala lokálna monitorovacia skupina Krymskij Veter. Používatelia na sociálnych sieťach konštatovali, že kúdoly dymu bolo vidieť až zo vzdialenosti 25 kilometrov

Podľa spravodajského telegramového kanála Baza došlo k požiaru niekoľkých palivových nádrží, no presný rozsah poškodenia momentálne nie je známy.

Obyvatelia Krymu hlásili, že pred vypuknutím požiaru prišlo k niekoľkým silným explóziám, a to približne o pol piatej ráno miestneho času.

Najväčší svojho druhu

Ropný sklad JSC Marine Oil Terminal je vôbec najväčší na Kryme, pokiaľ ide o objem prekládky ropných produktov, napísal ruský opozičný server Moscow Times. Jeho kapacita má byť až 250-tisíc kubických metrov. 

Na polostrove sa nachádzajú iba dva takéto terminály, pričom ďalší sa nachádza v Sevastopole, významnom prístave, v ktorom sa nachádza hlavné veliteľstvo ruskej Čiernomorskej flotily.

Miestni predstavitelia na sieti VKontakte najprv oznámili, že vo Feodosiji platí núdzová situácia spôsobená človekom. Neskôr však príspevok zmazali. „Došlo k technickej chybe. Vo Feodosiji nie je zavedený mestský núdzový režim. Zasadnutie komisie sa ešte nekonalo,“ písalo sa v správe.

Rusi obete nehlásia

Primátor mesta Igor Tkačenko uviedol, že incident si nevyžiadal žiadne obete a ani ranených. O absencii obetí na Telegrame informoval aj Oleg Krjučkov, poradca Rusmi dosadeného náčelníka Krymu.

Ruské ministerstvo obrany v pondelok oznámilo, že protivzdušná obrana krajiny zničila počas noci celkovo 21 ukrajinských dronov.

Protivzdušná obrana zostrelila 12 bezpilotných lietadiel nad Krymom, šesť nad Kurskou oblasťou a po jednom drone zničila nad Belgorodskou, Brianskou a Voronežskou oblasťou.

(tod/tasr)