Kotlárove výroky sú subjektívne, zavádzajúce a nezodpovedné, tvrdí lekárska komora

Výroky splnomocnenca vlády SR pre preverenie procesu riadenia a manažovania zdrojov počas pandémie COVID-19 Petra Kotlára sa vraj nezakladajú na objektívnom hodnotení faktov založenom na vedeckých dôkazoch.

9. schôdza parlamentu Splnomocnenec vlády SR pre preverenie procesu riadenia a manažovania zdrojov počas pandémie COVID-19 Peter Kotlár. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Upozornila na to Slovenská lekárska komora (SLK), ktorá jeho vyjadrenia považuje za subjektívne, zavádzajúce a nezodpovedné.

„Aj keď správa ešte nie je k dispozícii, konštatujeme, že ostatné vyjadrenia pána Kotlára, ktoré predniesol na tlačovej konferencii pri jej komentovaní, sa, žiaľ, nezakladajú na objektívnom hodnotení faktov založenom na vedeckých dôkazoch. Tento princíp je v medicíne všeobecne prijatý a rešpektovaný. Jeho výroky považujeme za subjektívne, zavádzajúce a nezodpovedné,“ uviedla komora v stanovisku.

Apeluje preto na zodpovedné orgány, aby pri hodnotení správy, ktorú už Kotlár predložil vláde, zohľadňovali fakty podložené štatistickými a vedeckými dôkazmi, ktoré sú k dispozícii.

Splnomocnenec Kotlár už predložil vládnemu kabinetu správu k preverovaniu pandémie. Má byť zaradená na riadne rokovanie vlády. Na minulotýždňovej tlačovej konferencii Kotlár hovoril o viacerých podozreniach o neúčinnosti a nebezpečnosti vakcín či o umelom pôvode COVID-19. Avizoval, že vláde odporučí napríklad zastavanie očkovania mRNA vakcínami do dokázania ich bezpečnosti a účinnosti.

Opozícia Kotlárove výroky skritizovala a označila ich za dezinformácie. Tvrdeniami sú znepokojení aj vedci z Virologického ústavu Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied, Lekárska fakulta Univerzity Komenského v Bratislave či Univerzitná nemocnica Bratislava. Prezident Peter Pellegrini by sa podľa svojich slov veľmi čudoval, ak by sa vláda Kotlárovou správou zaoberala.

(tasr)