Hizballáh podľa Barrota nesie veľkú zodpovednosť za to, že Libanon zatiahol do vojny

Šéf francúzskej diplomacie v pondelok ukončil svoju cestu po Blízkom východe v Izraeli, kde si pripomenul výročie masakru hnutia Hamas, pri ktorom jeho bojovníci zabili približne 1,2-tisíc Izraelčanov.

Lebanon_France758413076149 (1) Francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Noël Barrot gestikuluje počas stretnutia s libanonským premiérom Nadžíbom Míkátím v Libanone v pondelok 30. septembra 2024. Foto: TASR/AP

Francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Noël Barrot v pondelok vyhlásil, že Hizballáh nesie významnú zodpovednosť za to, že Libanon zatiahol do vojny s Izraelom.

„V Libanone hrozí, že násilie uvrhne veľmi krehkú krajinu do trvalého chaosu, pričom to ohrozí bezpečnosť Izraela ešte viac ako doteraz,“ povedal Barrot na tlačovej konferencii počas návštevy Jeruzalema a dodal, že „Hizballáh nesie veľkú zodpovednosť za túto situáciu, keď zatiahol Libanon do vojny, ktorú si nevybral“.
        
Následná vojna v Pásme Gazy rozšírila konflikt do celého regiónu, píše agentúra Reuters s tým, že Izrael zintenzívňuje vojenské operácie v Libanone proti hnutiu Hizballáh, ktoré je spojencom Hamasu.
       
Barrot zopakoval, že je zvláštne vyzývať na prímerie a zároveň dodávať útočné zbrane. Doplnil, že podľa Francúzska, neoblomného obhajcu bezpečnosti Izraela, je nevyhnutné úprimne pristupovať k utrpeniu civilistov v Pásme Gazy, ale aj k vojenskej operácii v južnom Libanone.

(tasr)