Cenu detského diváka na Bienále animácie Bratislava získal film Pastierik svíň

Autori víťaznej snímky Magnus Igland Moller a Peter Smith taktiež dostali cenu Viktora Kubala za najlepší film.

Obrázok WhatsApp 2024-10-10 o 14.55.23_e9d86581 Cenu detského diváka na Bienále animácie Bratislava získal film Pastierik svíň. Foto: Reprofoto/Facebook

Vo štvrtok sa na bratislavskom hrade konal slávnostný ceremoniál 17. ročníka Bienále animácie Bratislava. Talentovaní animátori z viac ako 91 krajín prihlásili do súťaže 1 764 filmov.

Nominovaní umelci či tvorcovia zabojovali o ceny Grand Prix – Cenu Viktora Kubala za najlepší film, Cenu Unicef, Cenu sv. Vojtecha za najlepší film z krajín V4, Cenu Európskej asociácie filmov pre deti ECFA a taktiež spomínanú Cenu detského diváka, ktorú získal vtipný animovaný film O pastierikovi svíň Hansa Christiana Andersena.

Cenu detského diváka a cenu Viktora Kubala za najlepší film získal tento rok animovaný film Pastierik svíň. Foto: Štandard

Podujatia sa zúčastnili významné zahraničné mená animovanej tvorby spolu s desiatkami detí, ktoré prišli zatlieskať výhercom ocenení a presvedčiť sa o tom, či bol práve ich favorit aj favoritom odbornej poroty.

Filmy nominované na Cenu detského diváka boli tento rok totiž rovnaké ako nominácie na Grand Prix. Cena detského diváka tak získala ešte väčšiu váhu. 

Cena Prix Klingsor za celoživotné dielo ostala na Slovensku. Získal ju profesor, režisér, dramaturg, pedagóg a zakladateľská osobnosť slovenského animovaného filmu Rudolf Urc, ktorý stál pri zrode Filmovej a televíznej fakulty Vysokej školy múzických umení v Bratislave v roku 1993 a stal sa prvým vedúcim katedry animovanej tvorby.

„Táto cena je tak trochu spojená s veľkou časťou môjho života. S animovaným filmom a týmto festivalom som doslova zžitý, prežil som tu veľa krásnych chvíľ, nesmierne si to vážim,“ povedal počas odovzdávania cien víťaz Urc.

Víťaz ceny Prix Klingsor profesor Rudolf Urc. Foto: Štandard

Cenu sv. Vojtecha za najlepší film z krajín V4 si odniesla tvorkyňa filmu Stará mama v príbehu o veľkej pavúčici, ktorá vychováva prvého človeka, aby ho naučila chodiť po svete. Cenu Európskej asociácie filmov pre deti ECFA získal animovaný film Ako ty znázorňujúci vzťah starého otca a jeho vnučky a cenu Unicef si odniesol film s názvom Netvor, ktorý sa zúfalo snaží zapadnúť medzi ľudí a skrýva sa v preoblečení.

Cenu Unicef si odniesol film s názvom Netvor. Foto: Štandard

Kino Bienále animácie Bratislava počas celého októbra zadarmo uvíta v Bibiane, medzinárodnom dome umenia pre deti, triedy základných škôl každý pracovný deň (okrem pondelka) o 9:00, 10:00 a 11:00 a od 13:00, a tiež zadarmo aj širokú verejnosť.

Nielen počas pracovných dní, ale aj počas víkendov majú všetci dvere otvorené k animovaným filmom v Kine Bienále v Bibiane. A to konkrétne 12. 10. od 10:00 celý deň, 26. 10. a 27.10. od 10:00 celý deň.

(let)