Danko chce Národný mediálny úrad, Fico s tým súhlasí

Premiér Robert Fico (Smer) a podpredseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS) chcú legislatívne zmeny v mediálnej oblasti. Avizovali to na utorkovej tlačovej konferencii v Brezne.

17092024_tk_konsolidacia_7072960 2 Matúš Šutaj Eštok (vľavo), Robert Fico (uprostred), Andrej Danko (vpravo). Foto: Dano Veselský/TASR

„Pripravíme Národný mediálny úrad. Budeme sa baviť aj o stavovských organizáciách médií a o pravidlách, pretože, ak si niektorí myslíte, že nás môžete špiniť a haniť bez toho, aby ste niesli zodpovednosť, tak vás chcem ubezpečiť, že reforma do médií príde,“ avizoval Danko.

Fico reagoval, že so zriadením mediálneho úradu súhlasí. „Poďme sa baviť o tom, či novinári nemajú mať nejakú kvalifikáciu. Prečo, ak má byť advokát, notár a sudca právnik a musí mať vysokoškolské vzdelanie, prečo by nemalo platiť, že novinárom bude iba vyštudovaný žurnalista, alebo ten, kto absolvoval nejakú rekvalifikáciu?“ pýtal sa Fico.

Novinári by podľa neho mali byť súčasťou určitých stavovských organizácií, kde by boli nejaké disciplinárne konania. „My s tým musíme niečo urobiť, však vy si robíte čo chcete. Nemáte absolútne žiadnu zodpovednosť,“ obvinil premiér novinárov.

Ako dodal, vláda je funkčná a v parlamente jej prechádzajú zákony. Médiá si však podľa neho myslia, že voľby v roku 2020 vyhrali oni.

„Teraz neviete znovu prehltnúť, že ste tieto voľby prehrali. Prosím, prestaňte sa hrať na politikov. Vy ste médiá, nie ste politici, musíte rešpektovať demokratické výsledky parlamentných volieb,“ pokračoval Fico.

Útočil hlavne na denníky SME, Aktuality a Denník N, ktoré sú podľa neho voči vláde neobjektívne a za každú cenu chcú zle. „To je nenávisť. Vy ste posadnutí diablom. Vy keď nás ráno vidíte, tak podľa mňa začnete tancovať tanec haka, aby ste si povedali – čo teraz na nich urobíme, ako ich podrežeme a čo si vymyslíme,“ rečnil premiér.

Média podľa neho nenechali vláde od výsledkov parlamentných volieb v septembri 2023 ani minútu. „Išli ste proti nám ako krvilační bastardi a robíte to od rána do večera,“ zdôraznil Fico.

Tvrdí, že médiá nedodržiavajú zákonné ustanovenia týkajúce sa práva na opravu, odpoveď či reakciu a tento stav treba zmeniť.

„Možno za to bude treba zaviesť sankcie. Prichádza obdobie, keď budeme musieť na tieto veci reagovať. Musíme sa vrátiť k pravidlám, ktoré sú v iných krajinách, lebo taký mediálny bordel, ako je na Slovensku, neexistuje v žiadnej krajine Európskej únie,“ zakončil Fico.

(bra)


Zavádzanie opatrení proti korupcii a obavy zo strany európskych orgánov vyzerajú ako dvojitý meter po tom, ako odmietajú vidieť vlastné zlyhania. Vo verejnosti aj vďaka podobným odporúčaniam dlhodobo prevláda pocit neriešenia veľkých korupčných prípadov, ktoré…
Prejsť na článok