Kažimír milión eur na svojom účte nevysvetlil. Súd proces odročil na koniec novembra

Samosudca Špecializovaného trestného súdu vyhlásil termíny 29. novembra a 9. decembra na záverečné reči obhajoby guvernéra Národnej banky Slovenska Petra Kažimíra.

20241011KAZIMIR_PEZINOK_SUD_7079560 Obžalovaný guvernér Národnej banky Slovenska (NBS) a exminister financií Peter Kažimír (vpravo) sedí v súdnej sieni. Foto: Jakub Kotian / TASR

Obhajca Ondrej Mularčík na piatkovom hlavnom pojednávaní v začatej záverečnej reči uviedol, že trestné konanie je motivované politickým záujmom s cieľom diskvalifikovať obžalovaného. Tiež zastáva názor, že korunný svedok František Imrecze nevypovedal pravdu.

V obžalobe sa podľa advokáta ignorovali objektívne zistené skutočnosti. „To, čo je popísané v obžalobe, sa naozaj nestalo. Obžaloba v niektorých svojich častiach účelovo skresľuje to, čo sa udialo na pojednávaniach aj v prípravnom konaní,“ tvrdil obhajca.

Dozorujúci prokurátor v záverečnej reči poukázal na to, že Kažimírova vina je dokázaná prevažne výpoveďami svedkov, ktoré však hodnotí ako komplexné a výpovedné.

Kažimír ešte ako minister financií podľa obžaloby opakovane požadoval od vtedajšieho šéfa finančnej správy Imreczeho, aby okrem iného zabezpečil prednostné vyplatenie vratiek DPH viacerým firmám v objeme vyše troch miliónov eur. Imreczemu mal za to odovzdať úplatok 48-tisíc eur.

Guvernér NBS na začiatku súdneho procesu vyhlásil, že je nevinný a obžalobu považuje za nezákonnú. Tvrdil, že nikdy neovplyvňoval žiadne daňové konanie v prospech ani v neprospech žiadneho daňovníka. Zdôraznil, že Imreczemu, ktorý sa priznáva k prijatiu úplatku, žiadne finančné prostriedky neodovzdal.

Kažimíra opätovne obvinili z prečinu podplácania na jeseň 2022. Predtým mu obvinenie zrušila Generálna prokuratúra SR. Vlani v apríli vydal sudca ŠTS trestný rozkaz, ktorým exministra neprávoplatne uznal za vinného z podplácania a uložil mu peňažný trest vo výške 100-tisíc eur. Keďže prokuratúra aj obžalovaný podali proti trestnému rozkazu odpor, koná sa hlavné pojednávanie.

V súvislosti s guvernérom NBS sa objavili informácie o milióne eur, ktoré mal na účte za éry Smeru. To, že to prokurátor prezradil, označil Kažimír za „zlomyseľné svinstvo“. Pri odchode zo súdu sa k záležitosti vyjadril len stručne.

Tvrdí, že prostriedky získal zákonne, no prečo milión eur nepriznal v majetkovom priznaní, nevysvetlil. Ak by však porušil zákon, je podľa neho povinnosťou prokuratúry konať.

(tasr, n)


Zvieratá pôsobia ako nevyhnutná súčasť Najvyššieho správneho súdu. Dôvodom má byť posilnenie psychohygieny a znižovanie stresov u sudcov, ktorí zrejme potrebujú podporu zvierat na výkon jedného z najdôležitejších povolaní, a to rovno na najvyššom stupni správneho súdu. Je potrebné…
Prejsť na článok
Slovensko by mohlo mať nový štátny sviatok. Poslanci Kresťanskej únie Anna Záborská a Richard Vašečka navrhujú, aby ním bol 25. marec – Deň zápasu za ľudské práva, kedy sa každoročne pripomína výročie Sviečkovej manifestácie z obdobia vlády…
Prejsť na článok
Nobelova cena za ekonómiu sa vracia ku koreňom. Tohoroční laureáti najznámejšej ekonomickej ceny sa venujú základnej otázke, prečo sú niektoré národy bohaté a iné chudobné. Ich výskum potvrdzuje, že kľúčom k blahobytu sú dobré inštitúcie.
Prejsť na článok
Poslanci strany Hlas Samuel Migaľ, Radomír Šalitroš a Roman Malatinec predložili návrh zákona, ktorý má byť odpoveďou na nedostatočnú právnu úpravu, ktorá robí z drobných krádeží výhodný biznis. Pre istú časť zlodejov dokonca znamená beztrestnosť,…
Prejsť na článok