Boeing má problémy. Ruší tisíce pracovných miest, nový model lietadla bude meškať

Výrobca lietadiel Boeing zruší až 17 000 pracovných miest a odloží dodávky prvých kusov svojho lietadla 777X. Dôvodom sú hlavne finančné problémy, informuje agentúra Reuters.

Americké úrady doèasne uzemnili niektoré modely Boeing 737-9 MAX Lietadlo Boeing 737 MAX 9 spoločnosti Alaska Airlines. Foto: TASR/AP

Zrušenie 17 000 pracovných miest bude znamenať prepustenie zhruba 10 percent pracovníkov spoločnosti po celom svete. Toto zníženie sa bude týkať vedúcich pracovníkov, manažérov aj zamestnancov.

Generálny riaditeľ firmy Kelly Ortberg v správe zamestnancom uviedol, že výrazné zníženie počtu pracovníkov je nevyhnutné na „zosúladenie s finančnou realitou“ spoločnosti po tom, keď pokračujúci štrajk 33 000 zamestnancov na západnom pobreží USA pozastavil výrobu lietadiel 737 MAX, 767 a 777.

Ortberg tiež avizoval, že prvé kusy nového modelu lietadla 777X dodá zrejme až v roku 2026 z dôvodu problémov vo vývoji, prestávky v letových skúškach a zastaveniu prác pre štrajk.

Pôvodne mali dodať prvé kusy na budúci rok. Spoločnosť Boeing ale už predtým čelila problémom s certifikáciou lietadla 777X, čo tiež oddialilo jeho uvedenie na trh.

(bra)


Horúce prázdninové a dovolenkové dni sú nenávratne minulosťou a s nimi aj sezóna, ktorej extrémne horúčavy prilákali ľudí k vode. Mimoriadne to prospelo obľúbeným miestam oddychu nielen východniarov: Domaši a Zemplínskej šírave.
Prejsť na článok