Chrámy, ktoré našli nový domov

Kostoly patria nepochybne medzi nehnuteľné kultúrne pamiatky, ale okolnosti niekedy vedia túto ich nehnuteľnosť spochybniť. Nestáva sa to často, ale z našich dejín poznáme viacero prípadov, keď kostoly cestovali do nového domova.

Dúžava. Artikulárny kostol Evanjelickej cirkvi a. v. v Rimavskej Sobote. Foto D. Raška Kostol Evanjelickej cirkvi a. v. v obci Dúžava (okres Rimavská Sobota). Foto: David Raška

Platilo to najmä pre stavby postavené z dreva, keďže sa dali ľahšie rozobrať a znova postaviť. Našťastie, vždy to znamenalo ich záchranu pred hrozbou v podobe zbúrania, napríklad kvôli inej výstavbe či banským prácam. Priblížime si osudy štyroch takýchto chrámov.

Selce/Dúžava

Kostol Evanjelickej cirkvi a. v. stojaci v jednej z mestských častí Rimavskej Soboty predstavuje zrejme jeden z najstarších doložených prípadov presunu sakrálnej stavby na našom území. Uskutočnil sa totiž už pred vyše dvoma storočiami v roku 1807.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.