Erdogan a Scholz pokročili v otázkach migrácie a obchodu so zbraňami

Nemecký kancelár Olaf Scholz pricestoval v piatok večer na svoju prvú návštevu Turecka od marca 2022, pričom na programe rokovania bolo popri migrácii a ďalších bilaterálnych otázkach aj napätie na Blízkom východe.

GaQor_uXQAEMRfv Scholz a Erdogan FOTO:X

„Očakávame, že všetci politickí aktéri prevezmú iniciatívu a zastavia agresívnu politiku Izraela,“ povedal Recep Tayyip Erdogan a zároveň odsúdil „genocídu“, ktorú Izrael vykonáva na palestínskych územiach, a útoky v Libanone.

Scholz však povedal, že Nemecko neakceptuje tvrdenia o genocíde a trvá na tom, že Izrael má právo brániť sa pred útokom.

Napriek rozdielom medzi nimi Erdogan ocenil Scholzovo úsilie o zrušenie nemeckých obmedzení predaja obranných zariadení Turecku, ktoré chce kúpiť 40 stíhačiek Eurofighter Typhoon.

Pokiaľ ide o otázku migrácie, Erdogan povedal, že v Turecku je v súčasnosti približne 3,5 milióna sýrskych utečencov a že Ankara im nezatvorí dvere.

Scholz poďakoval Erdoganovi za úsilie Turecka pomôcť riešiť migráciu a uviedol, že Nemecko bude Ankaru naďalej podporovať v súvislosti s prílevom migrantov prichádzajúcich zo Sýrie.

(mja)


Trestné oznámenie podané Inštitútom ľudských práv na Zuzanu Ťapákovu pre cenzúru bude odmietnuté. Iba veľmi zriedka možno takto pevne prejudikovať postup polície, no v tomto prípade mimovládna organizácia ukazuje absurdnú neznalosť práva. Viac v článku.
Prejsť na článok
Rozsiahla korupčná trestná činnosť a množstvo obvinení by pre páchateľa malo prirodzene znamenať dlhoročné väzenie. V prípade Františka Imreczeho prokurátorovi stačilo uloženie peňažného trestu a zrušenie siedmich obvinení výmenou za jeho svedectvá. Viac v článku.
Prejsť na článok