Najnovší prieskum v USA naznačuje tesný súboj kandidátov

Dva týždne pred prezidentskými voľbami v USA vedú viceprezidentka Kamala Harrisová a exprezident Donald Trump tesný súboj v siedmich kľúčových štátoch, ktoré pravdepodobne rozhodnú o budúcom prezidentovi.

Donald Trump a Kamala Harris Donald Trump a Kamala Harrisová. Foto: TASR/AP

Kandidátka Demokratickej strany Harrisová podľa prieskumu denníka Washington Post a Schar School of Policy and Government vedie v Georgii pomerom 51 k 47 percentám, kým Trump vedie v Arizone pomerom 49 k 46 percentám. Rozdiel v oboch štátoch je však na úrovni štatistickej chyby.

Harrisová, ktorá sa stala kandidátkou demokratov po tom, ako v lete z volieb odstúpil súčasný prezident Joe Biden, má podľa prieskumu tesný náskok aj v Pensylvánii, Michigane a Wisconsine. Trump naopak vedie v Severnej Karolíne. V Nevade je súboj nerozhodný v pomere 48 k 48 percentám.

Prieskum, na ktorom sa od 30. septembra do 15. októbra zúčastnilo 5 016 pravdepodobných voličov, sa zhoduje s ostatnými prieskumami, podľa ktorých sú voľby v siedmich kľúčových štátoch (swing states) mimoriadne vyrovnané. Podľa viacerých prieskumov však má Harrisová náskok na celoštátnej úrovni.

Agentúra Reuters pripomína, že o víťazovi rozhodne Zbor voliteľov, ktorý zvolí kandidáta na základe výsledkov v jednotlivých štátoch USA. Kľúčové budú výsledky v siedmich najviac vyrovnaných štátoch: Pensylvánii, Južnej Karolíne, Georgii, Wisconsine, Michigane, Arizone a Nevade.

Celkovo sa v nich bojuje o 93 hlasov voliteľov. Na víťazstvo vo voľbách je ich potrebných 270.

(tasr)


Predseda NKÚ Ľubomír Andrassy v poslednom čase prišiel so závažnými správami týkajúcimi sa oblasti vodárenstva. Či sú tieto správy namieste Štandard zisťoval priamo u Východoslovenskej vodárenskej spoločnosti, ktorá zareagovala na vyjadrenia.
Prejsť na článok
V Nitre to opäť vrie. Dôvodom je nové sídlo Nitrianskeho samosprávneho kraja. Župný poslanec a mediálny poradca primátora Henrich Varga kritizuje budúcu novú budovu Nitrianskeho samosprávneho kraja, za ktorú najskôr sám hlasoval, ba na magistráte…
Prejsť na článok
Okolo výstavby megabaterkárne v Šuranoch je opäť rušno. Tentoraz sa proti nej pustili politici z KDH. Zástupca investora oponuje a tvrdí, že všetko je v poriadku a nič protizákonné robiť nebudú. Sú totiž pod drobnohľadom…
Prejsť na článok
Atentát na premiéra Róberta Fica bol spočiatku klasifikovaný ako pokus o úkladnú vraždu. Prekvalifikovanie atentátu na teroristický útok zo strany prokuratúry bolo pomerne prekvapivé pre chýbajúci motív, na čo nedávno upozornil aj Najvyšší súd SR.…
Prejsť na článok