Nemecká humanitárna organizácia označuje situáciu v Pásme Gazy za apokalyptickú

Nemecká humanitárna organizácia Welthungerhilfe vo štvrtok vyhlásila, že situácia v Pásme Gazy pripomína apokalypsu po viac ako rok trvajúcej vojne medzi palestínskym militantným hnutím Hamas a Izraelom.

Škody po izraelskom leteckom útoku na pásmo Gazy, Rafah Palestínsky chlapec kráča medzi troskami zničenej budovy po izraelskom leteckom útoku na pásmo Gazy v Rafahu 31. októbra 2023. Foto: TASR/AP

„Naši skúsení kolegovia… nikdy nevideli takú obrovskú deštrukciu a zúfalstvo u ľudí v iných krízových oblastiach sveta,“ povedal predseda organizácie Mathias Mogge. „Ide o apokalyptickú situáciu,“ dodal. Organizácia ozrejmila, že napriek hladu a ťažkostiam civilistov sa do Pásma Gazy dostáva iba veľmi málo pomoci.

Podľa Moggeho slov žijú ľudia v stanových táboroch v značne obmedzenom priestore medzi morom a zničenými budovami. V okolí pritom krúžia drony či dochádza tam k izraelským náletom i ostreľovaniu, píše DPA.

Organizácia tiež opätovne odsúdila útok Hamasu na Izrael zo 7. októbra 2023, keď proiránski militanti zabili približne 1200 ľudí a zajali 250 rukojemníkov. Welthungerhilfe vyzvala aj na prepustenie všetkých zadržiavaných osôb.

Zdravotnícky úrad kontrolovaný Hamasom odhaduje, že v dôsledku izraelských útokov v Pásme Gazy zahynulo už viac ako 42 000 ľudí. Vo svojich údajoch však nerozlišuje medzi členmi hnutia a civilistami.

(tasr)


Technická univerzita plánuje vo svojom areáli vybudovať kampus, aký nemá v metropole východu obdobu. Na tento účel padne nielen poriadny balík peňazí, ale aj niečo iné.
Prejsť na článok
Predseda NKÚ Ľubomír Andrassy v poslednom čase prišiel so závažnými správami týkajúcimi sa oblasti vodárenstva. Či sú tieto správy namieste Štandard zisťoval priamo u Východoslovenskej vodárenskej spoločnosti, ktorá zareagovala na vyjadrenia.
Prejsť na článok
Župný poslanec a mediálny poradca primátora Henrich Varga kritizuje budúcu novú budovu Nitrianskeho samosprávneho kraja, za ktorú najskôr sám hlasoval, ba na magistráte ju dokonca chválil.
Prejsť na článok