V utahskej púšti objavili tajomný kovový hranol, internet už zistil jeho vek

Kovový hranol v Utahu. Zdroj: Reprofoto/Utah's department of public safety Kovový hranol v Utahu. Zdroj: Reprofoto/Utah's department of public safety

Scéna pripomínajúca známy film 2001: Vesmírna odysea sa nedávno naskytla trojici pracovníkov Úradu pre verejné zdravie v americkom štáte Utah. V tamojšej odľahlej púšti objavili kovový hranol alebo monolit. Nikto nevie, kto a prečo ho tam postavil. O dielo mimozemšťanov však istotne nejde.

Pred niekoľkými dňami objavili v americkom štáte Utah zvláštny úkaz – na odľahlom mieste v tamojšej púšti našli kovový hranol. Vysoký niečo vyše troch metrov a zrejme tvorený jedným kusom kovu, je to ako niečo z vedecko-fantastickej literatúry alebo filmu, informovali viaceré americké médiá.  

Objekt objavili miestni príslušníci Úradu pre verejnú bezpečnosť počas počítania oviec z helikoptéry. Ten sa nachádza niekde na juhovýchode štátu, v takzvanej Krajine červených kameňov (Red Rock Country), ktorá je značne vzdialená od väčších koncentrácií ľudskej populácie.

Podľa pilota vrtuľníka Breta Hutchingsa je kovový stĺp vysoký približne tri až štyri metre. Vyzerá, ako by ho tam niekto postavil a nie zhodil z výšky. Úradníci z verejnej bezpečnosti však dodávajú, že nech ten kovový objekt predstavuje čokoľvek, je tam nelegálne.

Dielo ľudských rúk?

„Je zakázané inštalovať stavby alebo umenie bez povolenia na federálne spravovanej verejnej pôde… a je jedno, z ktorej ste planéty,“ uviedol úrad, pričom schválne nezverejnili jeho presnú polohu, aby zabránili nežiaducim návštevám a turistom. Má sa nachádzať vo vzdialenej a odľahlej oblasti, kde je možné ľahko uviaznuť.

Hlavná otázka však znie, čo to je. Niektorí považujú tento kovový monolit za nejakú formu umeleckej tvorby. Predstavy o mimozemskom pôvodne stĺpa sa zrejme nepotvrdia, keďže podľa doterajšieho skúmania objektu vykazuje jednoznačne ľudský pôvod.

„Je to nehrdzavejúca oceľ. Poskladaná pomocou nitov. To naznačuje, že to rozhodne postavili ľudia.. Čo sa týka časovej osi, pokojne to mohlo byť postavené pred 50, 60 rokmi a vďaka materiálu, z ktorého je to vyrobené, to nevykazuje známky počasia – tak to bolo zamýšľané. Je to rozhodne zaujímavá inštalácia,“ podotýka hovorca úradu Nick Street.

Ako ho našli

Miesto a vek kovovej konštrukcie však neostali dlho úplne tajomné. Mnoho ľudí na internete sa rozhodlo, že túto záhadu skúsia rozlúsknuť – a slávia určité úspechy. Jeden z používateľov stránky Reddit odhalil umiestnenie stĺpa a následne skúmal zábery zo satelitov, píše portál The Verge.

Na satelitných snímkach služby Google Earth sledovali, že sa v danej rokline nenachádza žiadny zvláštny objekt v rokoch 2013 až 2015. Od októbra 2016 tam však už jednoznačne je, pričom pôda naokolo bola zrejme niekým vyčistená.

Lokácia objektu bola nájdená chytrým spôsobom – spomenutý používateľ porovnal zábery z letu helikoptéry s povrchom zeme. Sledovaním geografických čŕt terénu zistil, že ide o vyvýšenú plochu nad zdrojom vody.


Ďalšie články