Primár Kulkovský: Nemocniciam robia veľké problémy falošne negatívne antigénové testy

120344471_176481254061376_2094693790956024832_n Milan Kulkovský (Zdroj: Facebook)

Po ukončení prvých kôl plošného testovania antigénovými testami označil premiér Igor Matovič tento krok za „atómovú zbraň“ proti ochoreniu COVID-19. Ale aj po dvoch kolách pretestovania počet prípadov ochorenia na Slovensku pribúda a zhoršenie situácie pripúšťa aj minister zdravotníctva Marek Krajčí, na čo upozorňuje aj primár Interného oddelenia NsP v Považskej Bystrici Milan Kulkovský.

Vo svojom blogu uverejnenom na Facebooku Kulkovský píše, že z vyjadrení Krajčího (OĽaNO) vyplýva, že „napriek proticovidovej atómovke sa situácia začala opätovne zhoršovať“. Hneď v úvode textu primár uvádza, že testovanie antigénovými (AG) testami má svoje využitie, ale spôsob akým ich využila vláda označuje za veľmi zlý a výsledok je podľa neho to, že krivky nákazy sa začali splošťovať len zdanlivo.

„Tým, že sa spočiatku do štatistík nezarátavali antigénovo pozitívni, z ktorých veľká časť by sa skôr či neskôr zúčastnila aj PCR testu, počty denne nakazených sa prechodne znížili. Naďalej som ale presvedčený, že v čase, keď sme sa chválili denným prírastkom okolo 2000, skutočne ich mohlo byť 5000 (keď si započítame pozitívnych z plošného testovania v prepočte na dva týždne). To sa premietlo do reálne sa zvyšujúceho počtu hospitalizácii v niektorých regiónoch,“ vysvetľuje Kulkovksý.

Primár Interného oddelenia NsP v Považskej Bystrici dodáva, že celoslovenský priemer nemusí vyzerať zle, ale upozorňuje, že boli a sú u nás nemocnice, ktoré majú veľké problémy.

Zatvárajú niektoré oddelenia

Za najväčší problém Kulkovský považuje to, že je dnes v zdravotníctve veľký počet nakazeného personálu, ktorý sa vo veľkej väčšine nakazil v práci. Dodáva, že v dôsledku nedostatku ľudí sa zatvárajú niektoré oddelenia, v lepšom prípade výrazne zmenšujú svoju kapacitu, čím dochádza k obmedzovaniu ústavnej starostlivosti.

„Z môjho pohľadu nemocniciam veľké problémy robí pomerne vysoký počet falošne negatívnych výsledkov antigenového testovania. Pri prijatí do nemocnice je každý jeden pacient antigénovo otestovaný. V prípade pozitivity ide na Covid oddelenie, pri negatívnom výsledku na bežné neinfekčné oddelenie. Takmer denne z neinfekčných oddelení prekladáme pacientov na Covidové, pretože pacienti nám po negatívnom antigénovom teste vychádzajú pozitívni pri následnom PCR testovaní,“ varuje Kulkovský.

Primár ďalej upozorňuje, že kapacity nemocničných oddelení neumožňujú každého pacienta na neinfekčných oddeleniach izolovať, a tak prichádzajú títo falošne negatívni pacienti do kontaktu s ostatnými pacientami a personálom, ktorí sa potom často nakazia a počet pozitívnych sa tak zvyšuje.

Úvahy o lockdowne

Antigénové testovanie by malo byť podľa Kulkovského používané cielene, dobrovoľne a vždy s ohľadom na to, že jeho negativita v žiadnom prípade neznamená, že daná testovaná osoba nie je nakazená a neinfekčná.

Primár dodáva, že koncom októbra, teda ešte pred plošným testovaním, malo dôjsť k dvojtýždňovému lockdownu, pri ktorom by zostala otvorená len nevyhnutná infraštruktúra, potraviny a vychádzanie by bolo povolené len za určitých podmienok. Po uplynutí lockdownu by Kulkovský umožnil občanom dobrovoľne sa otestovať antigénovými testami.

„Myslím si, že ak by sa občanom rozumne vysvetlili dôvody, vysoká účasť by bola aj v prípade skutočnej dobrovoľnosti,“ píše.

Lekár priznáva, že lockdown pred testovaním by síce bolel, ale bol by už za nami a podľa neho by pravdepodobne nehrozilo, že by sa nad lockdownom uvažovalo tesne pred Vianocami, ako je to teraz.

V závere svojho blogu Kulkovský píše aj o prvých vakcínach, ktoré by mali byť na Slovensku podľa Krajčího dostupné už v polovici decembra. „Mrzia ma predčasné vyjadrenia ministra o dostupnosti vakcíny proti koronavírusu v druhej polovici decembra. Informoval by som o tom až vtedy, keď by bola už na Slovensku aj v iných krajinách EÚ. Zbytočne sa tak vytvoril priestor pre konšpirácie a hoaxy o testovaní vakcíny na Slovákoch,“ varuje primár Interného oddelenia NsP v Považskej Bystrici.


Ďalšie články