Česko po tornáde: Medzi obeťami je aj občianka Slovenska. Bola tehotná

Tornádo v ÈR Na snímke materiálne škody po silnej búrke a tornáde v obci Moravská Nová Ves . Foto: Vladimír Miček/TASR

SLEDUJEME ONLINE Česko sa spamätáva z jednej z najtragickejších prírodných katastrof vo svojej modernej histórii. Tornádo si vyžiadalo prinajmenšom päť životov a spôsobilo obrovské materiálne škody v minimálne siedmich obciach. Poisťovne ustanovili špeciálne tímy, premiér Babiš žiada o pomoc EÚ, prezident Zeman posiela pomáhať hradnú stráž a naše ministerstvo varuje, že je otázkou času, kedy sa podobná vec zopakuje u nás. Situáciu sledujeme online.

21:13 ČESKÝ PREZIDENT ZEMAN VYSTÚPI V SOBOTU S MIMORIADNYM PREJAVOM: Prezident vyšle do okresu Hodonín príslušníkov Hradnej stráže, aby pomohli s odstraňovaním katastrofálnych následkov po vyčíňaní tornáda, ktoré sa vo štvrtok podvečer prehnalo obcami medzi mestami Břeclav a Hodonín.

19:48 SLOVENSKO JE PRIPRAVENÉ ČESKU OKAMŽITE POMÔCŤ: Hasičský a záchranný zbor vyčlenil desiatky hasičov, ktorí sú schopní sa operatívne presunúť do lokalít zničených vyčíňaním počasia. Príslušníci HaZZ v prípade potreby poskytnú cezhraničnú pomoc so špeciálnou technikou.

19:09 KORČOK HOVORIL SO ŠÉFOM RAKÚSKEHO PARLAMENTU AJ O TRAGÉDII NA MORAVE: „Aj toto hrozné nešťastie, ktoré si, žiaľ, vyžiadalo ľudské obete a obrovské materiálne škody, potvrdilo, aké je dôležité, že si vedia najbližší susedia rýchlo a efektívne pomáhať,“ vyhlásil Korčok a ocenil rýchlu asistenciu slovenských a rakúskych záchranárskych zložiek v Česku. „Slavkovský formát tým potvrdil svoju opodstatnenosť v regionálnej spolupráci,“ doplnil.

18:59 BABIŠ NAVŠTÍVIL OBEC HRUŠKY: Situáciu prirovnal k povodniam z roku 1997 v obci Troubky. Babiš ešte z Bruselu odkázal, že požiadal predsedu Európskej rady Charlesa Michela a predsedníčku Európskej komisie Ursulu von der Leyenovú o pomoc zo špeciálnych fondov Európskej únie pre postihnuté obce na južnej Morave.

17:02 SLOVENSKÝ ČERVENÝ KRÍŽ PONÚKOL POMOC S ODSTRAŇOVANÍM ŠKÔD NA MORAVE: „Naši kolegovia z pohraničných oblasti sú v úzkom spojení s kolegami z južnej Moravy, v prípade potreby sú pripravené tímy, ktoré pôjdu podať pomocnú ruku či vystriedať miestnych dobrovoľníkov Českého červeného kríža,“ spresnila generálna sekretárka SČK Zuzana Rosiarová. Pomoc Českého červeného kríža v súvislosti s odstraňovaním škôd po búrkach na Morave možno podporiť prostredníctvom zbierkového účtu IBAN: CZ14 2700 0000 0000 0033 3999, SWIFT: BACXCZPP.
Prispieť možno aj online na stránke darujspravne.cz.

17:02 TRASA TORNÁDA MERALA 26 KILOMETROV: Stopa po tornáde je 26 kilometrov dlhá a 500 metrov široká, povedal Petr Münster z brnianskej pobočky Českého hydrometeorologického ústavu. Stopa končí pri obci Ratíškovice.

16:50 SLOVENSKÝ ČERVENÝ KRÍŽ PONÚKOL POMOC: Slovenský Červený kríž ponúkol českým kolegom pomoc: „Naši kolegovia z pohraničných oblasti sú v úzkom spojení s kolegami z južnej Moravy, v prípade potreby sú pripravené tímy, ktoré pôjdu podať pomocnú ruku či vystriedať miestnych dobrovoľníkov Českého červeného kríža,“ spresnila generálna sekretárka Zuzana Rosiarová.

16:27: NAJHORŠIE TORNÁDO V EURÓPE ZA POSLEDNÝCH 20 ROKOV: Severe Weather: Tornádo na juhu Moravy bolo najtragickejšej v Európe od roku 2001. Najničivejšie tornádo na kontinente zabilo v Rusku v roku 1984 asi 90 ľudí.

16:10 MEDZI OBEŤAMI JE AJ RODÁČKA Z PREŠOVA: Po búrke zatiaľ v Česku evidujú päť obetí. Podľa zistení denníka Korzár je medzi nimi aj Prešovčanka žijúca v Českej republike. Mladá žena, ktorá zahynula pod kovovou konštrukciou, bola tehotná. Zomrela skôr, ako sa k nej stihli dostať záchranári. Úmrtie slovenskej občianky potvrdilo aj naše ministerstvo zahraničných vecí.

15:18 FINANČNÁ POMOC OD EÚ STAČIŤ NEBUDE: Záchranné práce sa doteraz zameriavali predovšetkým na ľudské životy, teraz sa začne viac riešiť majetok, povedal v piatok novinárom juhomoravský hajtman Jan Grolich. Škody podľa neho budú v stovkách miliónov korún. „Pomoc Európskej únie môže byť vo výške 1,6 miliardy korún. To určite nebude stačiť,“ povedal Grolich.

https://www.youtube.com/watch?v=8PilNypWbWg

14:51 POZRITE SI ČASOVÚ OS TORNÁDA: Portál Seznamspravy.cz priniesol animáciu, ktorá obsahuje fotky a videá postupu tornáda na Morave. Pozrieť si ju môžete TU.

14:41 ĽUDIA ODMIETAJÚ EVAKUÁCIU, BOJA SA RABOVANIA: Niektorí ľudia odmietajú evakuáciu, obávajú sa, že hasiči ich príbytky neustriehnu. Nachádzajú sa totiž blízko poľa, odkiaľ je k nim nestrážený voľný prístup. Domáci nechcú nič nechávať na náhodu.

Na snímke policajti počas zásahu v obci Hrušky. Foto: Jakub Kotian/TASR

14:33 V POSTIHNUTOM REGIÓNE BUDÚ DESIATKY PSYCHOLÓGOV: Na Břeclavsku a Hodonínsku bude pôsobiť denne 60 odborníkov na psychológiu, informuje o tom Česká televízia.

14:16 REPREZENTANTI SA VZDÁVAJÚ ODMIEN: Kapitán českej hokejovej reprezentácie Jan Kovář sa rozhodol naštartovať pomoc od hráčov pre oblasť južnej Moravy, ktorú vo štvrtok postihla prírodná katastrofa. Vzdal sa podstatnej časti odmien za MS, pridali sa aj členovia realizačného tímu, zväz dorovná sumu na milión korún.

14:01 10 MILÓNOV KORÚN ZA HODINU: Na pomoc občanom postihnutým vyčíňaním tornáda na Břeclavsku a Hodonínsku ľudia prostredníctvom niekoľkých zbierok behom pár hodín poslali desiatky miliónov korún. Okolo poludnia ľudia podľa serveru Novinky.cz prispievali tempom cez 10 miliónov korún za hodinu.

13:45 HASIČI MAPUJÚ DOSAHY TORNÁDA

13:27 PODNIKATEĽ POŠLE 150 MILIÓNOV: Tornádo v Lužiciach zničilo dva areály spoločností z podnikateľskej skupiny KKCG, pričom iba v tomto prípade sa budú škody pohybovať v stovkách miliónov českých korún. Zakladateľ KKCG pošle na obnovu regiónu 150 miliónov korún.

13:00 CIRKEVNÁ CHARITA HLÁSI ÚSPECH: Na zbierku Diecéznej charity v Brne, vytvorenú na pomoc zasiahnutým ľuďom, prišlo doteraz 32 miliónov korún, povedal Českej televízii riaditeľ charity Oldřich Haičman.

12:48 RAKÚSKY DOBROVOĽNÍK: JE TO AKO Z USA: „Človek to pozná len zo Spojených štátov, z klasických oblastí hurikánov,“ uviedol pre portál iDnes rakúsky dobrovoľný pracovník Červeného kríža a vedúci stanice v meste Laa an der Thaya neďaleko českej hranice.

12:44 SLOVENSKO POSIELA PSOVODOV: Slovensko je pripravené Česku okamžite pomôcť s odstraňovaním následkov smršte, ktorú zanechali na južnej Morave štvrtkové búrky a tornádo. Vyčlenilo preto desiatky hasičov, psovodov z polície i z horskej záchrannej služby. Pripravená je aj špeciálna technika.

12:27 POČET OBETÍ STÚPOL NA 5: Počet obetí v dôsledku štvrtkových silných búrok a vzniknutého tornáda, ktoré zničilo niektoré obce na južnej Morave, stúpol na najmenej päť, informovala v piatok česká polícia.

11:59 BABIŠ ŽIADA O POMOC EÚ: Český premiér Andrej Babiš požiadal v piatok vedenie Európskej únie o pomoc pre región južnej Moravy zasiahnutý búrkami a tornádom. Informoval o tom na Twitteri.

11:54 SLOVENSKÉ NEMOCNICE SÚ PRIPRAVENÉ: Pripravenosť prijať pacientov po štvrtkovej búrke a tornáde na južnej Morave deklarovalo päť nemocníc na slovenskej strane. Ide o Univerzitnú nemocnicu Bratislava, Fakultnú nemocnicu Trnava a nemocnice v Myjave, Malackách a Skalici.

11:40 BILANCIA JE ZREJME KONEČNÁ: Hasiči už prešli búrkami najviac postihnuté obce, povedal juhomoravský hajtman Jan Grolich (KDU-ČSL). Neočakáva, že by záchranári našli ďalšie zranené či mŕtve osoby.

11:32 ČESI POSIELAJÚ MILÓNY: Dobročinná zbierka na pomoc obciam na južnej Morave, ktoré zasiahlo tornádo, vyzbierala od ľudí už 34 miliónov českých korún, potvrdila to Českej televízii hovorkyňa neziskovej organizácie Via Hana Sedláková.

11:29 ZEMAN POSIELA VLASTNÚ STRÁŽ: Prezident Českej republiky Miloš Zeman rozhodol v piatok o vyslaní vojakov Hradnej stráže na južnú Moravu do oblasti postihnutej náhlou prírodnou katastrofou, aby tu pomohli občanom s odstraňovaním následkov vyčíňania prírodného živlu.

11:23 ŽIVEL DOSIAHOL RÝCHLOSŤ 219 KM/H: Tornádo nieslo so sebou vietor s rýchlosťou až 219 kilometrov za hodinu, ide o klasifikáciu stupňa F3, preto zmietlo domy, autá či stromy. Pre server Novinky.cz to uviedla v piatok meteorologička Dagmar Honsová. Experti z ČHMÚ nevylučujú ani stupeň F4, čo by znamenalo rýchlosť až 267 KM/H.

11:18 PRIPRAVENÝCH MÁME DESIATKY HASIČOV: Hasičský a záchranný zbor (HaZZ) vyčlenil desiatky hasičov, ktorí sú v prípade potreby schopní okamžite odísť na pomoc na južnú Moravu. Informovalo o tom komunikačné a organizačné oddelenie Prezídia HaZZ.

11:06 NAŠE SANITKY BOLI UŽITOČNÉ: V postihnutých obciach na južnej Morave po štvrtkových búrkach a tornáde zasahovalo sedem sanitiek z Bratislavy. Situáciu označili ich posádky za dramatickú. Do nemocníc previezli piatich zranených ľudí – dvoch do Brna a troch do Kyjova.

10:58 TRESTANCI SI VYHRNÚ RUKÁVY: Väzenská služba ČR dáva dokopy pracovné tímy zložené z trestancov, ktoré majú pomôcť s upratovaním sute a ďalších škôd spôsobených ničivým živlom.

10:23 POTVRDENÉ SÚ 4 OBETE: V dôsledku štvrtkových silných búrok a vzniknutého tornáda, ktoré zničilo niektoré obce na južnej Morave, zomreli najmenej štyria ľudia. Tri obete v piatok ráno potvrdila hovorkyňa tamojších záchranárov Michaela Bothová, uviedol spravodajský kanál ČT24.

10:04 KORČOK: DIPLOMATI SÚ V POHOTOVOSTI: Slovenský zastupiteľský úrad, osobitne konzulárna služba, sú v plnej pohotovosti. Slovensko zároveň Česku ponúklo všetku svoju dostupnú pomoc. Uviedol to v piatok minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok.

09:59 NASADENÉ SÚ STOVKY PRÍSLUŠNÍKOV: Na Hodonínsku je nasadených 250 policajtov, 550 hasičov, 56 ľudí zo záchranného útvaru a dva tímy na vyhľadávanie ľudí v sutinách zrútených budov, uviedol šéf rezortu vnútra Jan Hamáček.

09:37 KRAJNIAK: SME PRIPRAVENÍ: Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR v spolupráci s partnermi zo samospráv sú pripravení poskytnúť pomoc v súvislosti s tragédiou na Morave. Informoval o tom šéf rezortu Milan Krajniak. O poskytnutej pomocnej ruke informoval už aj českú ministerku práce Janu Maláčovú.

09:18 BUDAJOV REZORT VARUJE: Tornádo, ktoré sa prehnalo južnou Moravou, je bezprecedentnou prírodnou katastrofou. Udalosti v Česku sú dôsledkom klimatickej krízy. Je len otázkou času, kedy môže podobná tragédia postihnúť aj Slovensko. Uviedol to tlačový odbor Ministerstva životného prostredia SR. 

08:41 POISŤOVNE VYČLENILI ŠPECIÁLNE TÍMY: Poisťovne počítajú s okamžitou výplatou záloh poškodeným klientom. Posilňujú preto tímy likvidátorov škôd a ustanovili špeciálne krízové štáby.

07:24 HLAVNÁ DOPRAVNÁ TEPNA JE NEPREJAZDNÁ: Hraničný priechod s Českom na úseku diaľnice D2 je pre následky silnej búrky na českej Morave naďalej neprejazdný. Upozorňujú na to bratislavskí krajskí policajti. Obmedzenie potrvá minimálne do 12.00 h.

(tasr/tod)


Ďalšie články