Preskočiť na obsah

Židek: Medveď nie je ohrozený druh. Nemôžeme z dedín urobiť safari

Mimovládne organizácie sa nespamätali, ani keď došlo k smrteľnému útoku medveďa na človeka. Spochybňujú každú elimináciu šelmy, hoci postupujeme kompetentne, hovorí Pavol Židek, riaditeľ Správy Národného parku Malá Fatra, v rozhovore pre Štandard.

Pavol Židek.

Pavol Židek. Foto: Eva Struháňanská/Štandard

Publikované: 

Aký veľký problém predstavujú tento rok medvede a pre ktoré obce v okolí Malej Fatry?

Aktuálne máme v Národnom parku Malá Fatra okolo 10 problémových jedincov. Zásahový tím pre medveďa hnedého Fatra chodí do obcí Stráňavy, Mojš, Sučany a Šútovo, kde sme niektoré medvede aj označili farbou, aby sme ich v budúcnosti mohli eliminovať, ak nezmenia svoje správanie. Vo Varíne prichádza medveď do osady Pod Jedľovinou. Láka ich to najmä na jeseň, keď dozrieva ovocie na stromoch.

Koreluje to aj s medveďou rujou a tým, že tri štvrtiny medvedej populácie nehibernujú, lebo sú mierne zimy. Počas zimného spánku sa medveďom utlmujú všetky životné cykly a samiciam sa spomalí reprodukčný proces. Ak však samica nehibernuje, nemá utlmenú hormonálnu činnosť, produkuje viac folikulov vajíčok a vďaka tomu dokáže vodiť aj štyri až päť mláďat.

Konzultovali sme to s docentom Ladislavom Molnárom z Univerzity veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach, ktorý skúmal eliminované zvieratá a zistil, že mali vypadané zuby, rôzne zápaly, nádory a boli vyhladované. Ak je samica fyzicky nevyzretá, slabá, podvyživená a každý rok porodí toľko mláďat, tie si hľadajú potravu v blízkosti ľudských obydlí.

Prémiový obsah je dostupný iba pre predplatiteľov. Prihláste sa, alebo si kúpte predplatné.

Kliknite na tlačidlo Registrovať sa a obdržíte odkaz na registráciu. Tým súhlasíte s obchodnými podmienkami a ochranou súkromia.