Odklad rozhodnutia o opatreniach si vyžiadala SaS, prezrádza Naď. Matovič: Je to nezodpovedné

36. rokovanie vlády SR Minister financií Igor Matovič. Foto: TASR/Martin Baumann

Rozhodnutie vlády o sprísnení protipandemických opatrení sa v utorok (16. 11.) odložilo na žiadosť ministrov SaS, ktorí chceli návrhy prediskutovať v strane. Pred štvrtkovým rokovaním vlády, ktorá má rozhodnúť o podobe nových sprísnených pravidiel, to uviedol minister obrany Jaroslav Naď.

Naď (OĽaNO) povedal, že kabinet má záujem rozhodnúť o nových opatreniach ako celok, nie väčšinou, aby to časť koalície negatívne komunikovala. Šéf rezortu obrany verí, že sa na štvrtkovom rokovaní podarí dohodnúť a schváliť nové opatrenia, ktoré pomôžu zlomiť negatívnu krivku. „Keby to bolo na mne, prijal by som opatrenia, ktoré znížia mobilitu, ale zároveň nebudú trestať zaočkovaných,“ povedal minister.

Matovič dúfa, že si SaS uvedomí vážnosť situácie

Minister financií SR Igor Matovič (OĽaNO) otvorene označil správanie strany SaS za nezodpovedné. „Pre mňa osobne je to ako cez kopirák, v porovnaní s tým, čo sa dialo pred rokom,“ vyhlásil Matovič.

Podľa neho však na takéto konanie doplatilo mnoho ľudí svojimi životmi a zdravím. Preto pevne verí, že sa kolegovia poučili a dnes prijmú zodpovedné opatrenia. „Vieme, čo to spôsobilo, keď jeden koaličný partner od začiatku spochybňoval protipandemicke opatrenia,“ zdôraznil s tým, že tieto pochybnosti sa preniesli aj na ľudí.

Očakáva však, že si koaličný partner uvedomí vážnosť situácie. „Dúfam, že sa dnes prijmú zodpovedné opatrenia,“ uviedol Matovič. Zdôraznil, že je dôležité, aby sa sprísnené opatrenia schválili na vláde konsenzom, aby sa SaS opäť nepostavila a nekritizovala opatrenia vlastnej vlády a zároveň ich efekt tak bude vyšší.

Ostatní zatiaľ mlčali

Ostatní ministri vrátane predsedu vlády SR Eduarda Hegera (OĽaNO) i ministra zdravotníctva SR Vladimíra Lengvarského (nominant OĽaNO) sa pred rokovaním vlády vyjadrovať nechceli, médiá odkázali na brífingy po rokovaní.

Vláda by na štvrtkovom rokovaní mala sprísniť protipandemické opatrenia. Výrazne sa má obmedziť mobilita nezaočkovaných, týkať sa to bude vstupu do obchodov, prevádzok, ale i verejných podujatí. V utorok sa ako možné riešenie spomínal aj lockdown.

(tasr, sita)


Ďalšie články