Čo sa deje v Ríme: Macron u pápeža vábi katolíckych voličov. František vraj do Ríma opäť privezie migrantov

261338150_3291656157733614_3224826717181256841_n Foto: Macron/FB

Pápež František prijal na audiencii troch štátnikov, najmä však francúzskeho prezidenta. Vo Vatikáne sa odkladajú niektoré dôležité termíny. Pontifik na budúci týždeň cestuje na Cyprus a do Grécka a údajne odtiaľ opäť do Ríma privezie migrantov. Je tu ďalší prehľad vatikanistov.

Pápež František prijal v týchto dňoch na audiencii premiéra Albánska, Libanonu a po druhý raz prezidenta Francúzska Emmanuela Macrona. Je to len mesiac, čo sa pritom Macron s Františkom stretli. Vo Francúzsku sú na budúci rok voľby, katolíkov je síce málo, ale každý hlas sa počíta. Na predposlednej návšteve sa hovorilo aj o zneužívaní detí vo francúzskej cirkvi, čomu sme sa venovali v sérii článkov. Predseda vlády Jean Castex v októbri povedal, že „treba za každú cenu nájsť spôsoby a prostriedky, ako zladiť (spovedné tajomstvo) s trestným právom, právami obetí“.

Z toho trochu mrazí, čitateľ cíti ohrozenie náboženskej slobody, preto to vzápätí absolútne vylúčil hlavný pápežský penitenciár kardinál Mauro Piacenza vo veľkom rozhovore pre denník Štandard. V tejto súvislosti sa u pápeža očakávala návšteva Nezávislého výboru pre zneužívanie v cirkvi (CIASE), ktorý vypracoval správu o sexuálnom zneužívaní v krajine galského kohúta. Členovia CIASE mali prísť v decembri niekoľko dní po stretnutí Macron – Bergoglio, no z neznámych dôvodov sa návšteva odložila.

Macron a Bergoglio tentokrát hovorili o ochrane prírody v súvise so samitom COP26 v Glasgowe, o nadchádzajúcom predsedníctve Francúzska v Európskej únii a o jeho úlohe v iných regiónoch. Téma zneužívania vo vatikánskom komuniké nefiguruje.

Macronovu zastávku vo Vatikáne vnímajú komentátori ako gesto voči katolíkom pred budúcoročnými prezidentskými voľbami vo Francúzsku. Pozornejší čitateľ vycíti aj obavu, či nie je osobnosť pápeža trochu často využívaná (nielen) liberálnymi politikmi.

Cesta na Cyprus a do Grécka v znamení katolícko-pravoslávneho dialógu a migrácie

Pápež na budúci týždeň cestuje na Cyprus a do Grécka. Z návštevy si so sebou vraj prinesie migrantov, píšu niektoré médiá. To sa stalo v roku 2016, keď pontifex vzal z utečeneckého tábora na gréckom ostrove Lesbos niekoľko moslimských rodín. Hovorí sa tiež o tom, že na Cypre by sa mala otvoriť „vatikánska ambasáda“, takzvaná apoštolská nunciatúra. To sa zrejme upresní v utorok, keď tretiu apoštolskú cestu v tomto roku Vatikán oficiálne predstaví novinárom. Po prezentácii je tradične priestor pre otázky, no nie je zaručené, že informácie sa potvrdia.

Františkova zastávka v týchto prevažne pravoslávnych krajinách je „veľmi pozitívny znak prehĺbenia a posilnenia dialógu a vzťahov medzi katolíckou a pravoslávnou cirkvou“, ako komentoval predseda Pápežskej rady na podporu jednoty kresťanov kardinál Kurt Koch. Významnou témou cesty bude migrácia, a tak pápež podľa švajčiarskeho kardinála „vyšle jasný signál, že pomoc migrantom a utečencom je veľkou ekumenickou výzvou, ktorá si vyžaduje aj spoločnú spoluprácu“.

Zrejme sa odkladá pojednávanie v rámci megaprocesu s kardinálom Becciuom

Ďalšie pojednávanie v rámci megaprocesu s kardinálom Becciuom a inými naplánované na 1. decembra sa odkladá na 14. december, tvrdí taliansky denník Il Mattino. Vatikán informáciu nepotvrdil.

Kauza týkajúca sa najmä pochybnej kúpy nehnuteľnosti v Londýne už od začiatku vyvoláva živý záujem, nakoľko vatikánske financie sú do veľkej miery večná téma. Pre mnohé médiá vrátane britského Financial Times je však obžalovaný kardinál Becciu vopred vinný a široký kontext zjednodušujú do takej miery a stavajú do takej polohy, že ich sploštenú interpretáciu niektorí komentátori označili za „kolosálny podvod a mediálnu kampaň za zničenie“ sardínskeho kardinála.

Nejde o proces storočia, ako ho niektorí nazvali v závane nadšenia, skôr o jeden z mnohých, na ktorý si v budúcnosti asi sotva niekto spomenie, brzdia veľké očakávania kritickejší vatikanisti.

Nová komisia preverí, ako sa aplikuje Františkova manželská reforma

Nová komisia dohliadne na to, ako sa v talianskej cirkvi aplikuje Františkova manželská reforma. Rímsky biskup v roku 2015 zjednodušil kánonický proces uznávania nulity manželstva na základe apoštolského listu vo forme motu proprio. Nový list v rovnakej forme ustanovuje pápežskej komisii, ktorá bude pri vatikánskom súde s názvom Rota romana, aby na záver svojho fungovania podala detailnú správu o aplikácii noriem z roku 2015.

Citát týždňa

Vyberáme slová kardinála Kurta Kocha pre portál Vatican News:

„Svätý Otec… vyšle jasný signál, že pomoc migrantom a utečencom je veľkou ekumenickou výzvou, ktorá si vyžaduje aj spoločnú spoluprácu.“


Ďalšie články