Vianočná pošta pre seniorov: Čo seniori naozaj chcú? Stačilo sa ich spýtať

79662043_139880064118646_2286184256705134592_o Prilepšenia sa niektorí dôchodcovia dočkajú na mesačnej báze. Ilustračná foto: Facebook

Kedy si poviete, že Vianoce sú už naozaj blízko? Odpovede väčšiny z nás sú si podobné – pri zapaľovaní prvej adventnej sviece, pri zdobení vianočného stromčeka a balení darčekov, pri vôni vianočných koláčikov a popri tom všetkom sa naše poštové schránky zapĺňajú akciovými letákmi, spomedzi ktorých vypadávajú vianočné pohľadnice. 

Je to práve prvá vianočná pohľadnica, ktorá signalizuje príchod Vianoc pre generáciu našich starých rodičov. Kartičky si hrdo vystavujú a spôsobujú im veľkú radosť. Nie je to kusom tvrdého papiera, ale osobami, ktoré ich odoslali – vnúčatá žijúce v zahraničí, kamarátka z kúpeľov, sesternica, čo sa presťahovala na opačný koniec republiky – a z toho vyplývajúce poznanie, že hoci sú ďaleko od seba, predsa sú si prostredníctvom verša na pohľadnici čarovne blízko.  

Vianočná pošta pre seniorov. Foto: facebook

Práve túto blízkosť sprostredkúva aj projekt Vianočnej pošty pre seniorov, ktorú zastrešuje občianske združenie Pohodovo na čele s Ľubicou Noščákovou, ktorá nám popísala jeho začiatky a fungovanie.

„Všetko odštartoval rozhovor s mojou, vtedy 13-ročnou, dcérou Hankou po odchode z domova dôchodcov, do ktorého som chodievala so svojimi žiakmi,“ spomína si Noščáková a pokračuje: „Pýtala sa ma, prečo nerobíme niečo, čo dôchodcovia sami chcú, a ja na to, že ako ona vie, čo chcú. Odpoveď bola jednoduchá: Opýtala som sa ich.”

V danom domove bolo vtedy 123 seniorov. Nápad napísať každému z nich pohľadnicu sa ujal, no aj na troch ľudí to bolo dosť veľa práce. „Poprosila som manžela, aby vytvoril formulár, ktorý zverejníme na internete, a tým dáme možnosť zapojiť sa aj našim známym,“ vynašla sa Ľubica.

„Po troch dňoch sa nám zaregistrovalo 3 000 dobrovoľníkov, ktorí chceli napísať pozdrav. Čakali sme, že sa zapoja len ľudia z blízkeho okolia, no ozvalo sa nám aj mnoho Slovákov žijúcich v zahraničí,“ opisuje úspech nápadu Noščáková.

Vianočná pošta sa koná už štvrtý rok a do dnešného dňa spojila 51 215 dobrovoľníkov, ktorí ručne napísali 83 549 vianočných pozdravov. „Tento rok poteší približne 30 000 starkých v domovoch dôchodcov,“ dodáva zakladateľka projektu.

Mapa vianočnej pošty. Foto: facebook

Dobrovoľníci, ktorí píšu pohľadnice, si vymieňajú skúsenosti a zážitky v rámci skupiny na sociálnej sieti Facebook a mnohí z nich ostávajú v kontakte so „svojimi seniormi“ počas celého roka. 

„Aj z domovov máme mnoho spätnej väzby, ktorú dostávame ako od zamestnancov tak i od samotných dôchodcov, ktorí si na vianočné pozdravy už zvykli a netrpezlivo ich očakávajú,“ hovorí Noščáková.

Seniori sa tešia, keď vidia, odkiaľ pozdrav prišiel, a spomínajú, ako na danom mieste kedysi boli alebo tam majú priateľov či známych. „Hovoria, že je to ozaj, ako keď svet príde k nim. Je to veľmi vzácne, o to viac v súčasnej situácii, keď hoci sme si geograficky blízko, predsa sme vzdialení,“ dodáva Ľubica. 

Vianočná pošta pre seniorov. Foto: facebook

Registrácia dobrovoľníkov do tohtoročnej Vianočnej pošty pre seniorov už bola ukončená, no fungovanie projektu, ako i ďalšie aktivity občianskeho združenia Pohodovo, môžete podporiť celoročne, a to finančne prostredníctvom poukázania 2 percent z dane z príjmu, ľubovoľným dobrovoľným príspevkom na bankový účet alebo sa môžete stať partnerom jedného z mnohých projektov, ktoré Pohodovo OZ zastrešuje. Všetky informácie o možnostiach podpory sú dostupné na internetovej stránke www.pohodovo.sk/podpora.

Veronika Ťažká 


Ďalšie články