Maďari majú päťkrát lacnejší plyn, vyhlásil Putin. Orbán mu pri návšteve Moskvy ďakoval

Viktor Orbán, Vladimir Putin privítanie Ilustračná fotka. Maďarský premiér Viktor Orbán a ruský prezident Vladimir Putin, Budapešť, 2019. Foto: TASR/AP

Po nemeckých a amerických ministroch do Moskvy zavítal maďarský premiér Viktor Orbán. Kým západní politici sa zameriavali na napätie na Ukrajine, Orbán sa sústredil na energetiku. Ruskému prezidentovi ďakoval za nízke ceny plynu.

Maďarsko vďaka vlaňajšiemu kontraktu platnému do roku 2036 teraz nakupuje plyn „päťkrát lacnejšie, ako je trhová cena v Európe“, vyhlásil pri stretnutí s Orbánom ruský líder Vladimir Putin. Informoval o tom portál týždenníka Echo24. Putin tiež spomenul predaj dvoch miliónov dávok vakcíny Sputnik do Maďarska.

„Vzhľadom na to, že celá Európa momentálne prežíva energetickú, presnejšie plynovú krízu, bolo veľmi dôležité, aby sme uzavreli dlhodobé kontrakty. Ďakujeme za to, že sme ich podpísali. Pri dnešnom stretnutí by som chcel dosiahnuť zvýšenie objemu dodávok,“ povedal podľa agentúry TASS Orbán.

Maďarský premiér pred cestou do Moskvy uviedol, že najdôležitejšou témou stretnutia pre neho budú ekonomické vzťahy. „Chcel by som dosiahnuť, aby sme dostali z Ruska viac zemného plynu, okrem toho ale budeme hovoriť aj o európskej bezpečnostnej situácii. Záujmom Maďarska je mier.“

Na druhej strane Orbán vyhlásil, že o návšteve Moskvy vopred diskutoval s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom. Prediskutovali situáciu na rusko-ukrajinských hraniciach a vyjadrili sa za zníženie napätia a za snahu o riešenie sporov prostredníctvom dialógu.

Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó zasa dodal, že Orbán o návšteve Moskvy predtým hovoril aj s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom, keďže Francúzsko momentálne predsedá Rade EÚ.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov nevylúčil, že na utorňajšej tlačovej konferencii bude Putin hovoriť aj o odpovedi Spojeným štátom týkajúcej sa bezpečnostných záruk. Rusko zatiaľ nepripravilo oficiálnu reakciu na americkú odpoveď na návrhy Moskvy.

Putin a Orbán sa stretávajú pomerne často, najmenej raz ročne. Spája ich napríklad podobný kritický názor na liberálnu demokraciu západného strihu a na Európsku úniu. Maďarsko je však zároveň členom NATO a udržiava si dobré vzťahy s USA.

(echo, tasr, haj)


Ďalšie články