Lengvarský stiahne návrh. Pritlačil na neho Heger, prišlo na slová Záborskej

Vladimír Lengvarský Vladimír Lengvarský. Foto: Martin Baumann/TASR

AKTUALIZOVANÉ Proti kontroverznému usmerneniu rezortu zdravotníctva o zmene pohlavia začína verejne vystupovať aj zopár poslancov OĽaNO. György Gyimesi napríklad hovorí o bláznovstve a živnej pôde pre progresívnych fanatikov. Podľa kuloárnych informácií Štandardu minister dokonca odignoroval premiérov príkaz oznámiť zrušenie dokumentu v stredu. Tlaky na odvolanie Vladimíra Lengvarského údajne silnejú. Ten medzičasom avizoval diskusiu s odborníkmi.

A zrejme je už aj po nej, aspoň podľa ostatných vyjadrení, ktoré priniesol Postoj. Zmena pohlavia už nebude možná bez chirurgického zákroku. Tak to hneď po predložení pre Štandard napísala Anna Záborská.

Tento vývoj má zodpovedať diskusii v stále viac rozdelenom a rozhádanom klube OĽaNO, proti Lengvarského návrhu sa nepostavili len kresťania z Kresťanskej únie, ale aj ďalší poslanci.

Poslanci OĽaNO očakávajú, že minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský dodrží svoj sľub a stiahne usmernenie o zmene pohlavia. „O stiahnutie usmernenia žiadalo vyše 20 poslancov OĽaNO, pričom ho minister výslovne prisľúbil za prítomnosti predsedu vlády Eduarda Hegera,“ informovali Peter Kremský, Anna Andrejuvová, Vojtech Tóth, Peter Liba, Milan Kuriak a Peter Vons.

Podľa poslancov mal minister na štvrtkovom stretnutí prisľúbiť, že „dnes alebo zajtra“ stiahne usmernenie o zmene pohlavia, ktoré „ministerstvo vydalo bez verejnej diskusie a v rozpore s koaličnou zmluvou“. Odmietajú jeho štvrtkové vyjadrenia pre médiá, že o zrušenie usmernenia žiadajú dvaja poslanci Kresťanskej únie a že „otvorí diskusiu s odborníkmi na túto tému“.

Hrozili mu aj odvolaním

Štandard iba v stredu informoval, že kontroverzné odborné usmernenie Vladimíra Lengvarského o zmene pohlavia bez nutnosti chirurgického zákroku sprevádza aj mlčanie strany OĽaNO, ktorá ho do funkcie nominovala.

Toto tvrdenie už teda neplatí. Voči novým pravidlám sa totiž najprv ostro ohradil György Gyimesi, jeden z najviditeľnejších poslancov hnutia. Vo videu na sociálnej sieti na margo zmien uviedol, že v rezorte zdravotníctva „sa asi všetci museli zblázniť“.

„Toto je živnou pôdou pre všetkých progresívnych fanatikov a všetky dúhové organizácie, ktoré chodia na školy vymývať deťom mozgy a ktoré hovoria o tom, že ty nie si tým, čím si sa narodil,“ hneval sa zákonodarca.

Gyimesi nazval vzniknutú situáciu „absurdnou“ a pripomenul, aké kuriózne situácie môžu po aplikácii nových pravidiel v bežnom živote vznikať. Politik zároveň prisľúbil, že všetci konzervatívni poslanci strany sa zasadia za to, aby bolo odborné usmernenie zmenené.

Heger mal Záborskú ubezpečiť o zrušení usmernenia

Medzitým pritvrdila aj Kresťanská únia (KÚ), ktorej šéfka Anna Záborská pred niekoľkými dňami na webe Štandardu avizovala, že na Lengvarského krok bude reagovať novelu. Zrušenie usmernenia je podľa konzervatívnej političky nevyhnutné.

„Je to jediná cesta, ak chceme zachovať význam pojmov muža, ženy a rodiny tak, ako ich určuje Ústava SR a zákon o rodine. Boli sme ubezpečení premiérom, že toto usmernenie minister Lengvarský urýchlene zruší,” potvrdzuje Záborská.

„Nie je prípustné, aby podzákonná norma, ktorou bolo aj predmetné usmernenie, neprešla riadnym transparentným medzirezortným pripomienkovým konaním a v praxi menila základné nastavenie právneho poriadku Slovenskej republiky…” vyhlásil poslanec KÚ Richard Vašečka.

Lengvarského dni môžu byť zrátané

Tlaky na zrušenie sporného dokumentu potvrdzovali aj kuloárne informácie Štandardu. Podľa nich predseda vlády Eduard Heger v utorok ministrovi zdravotníctva nariadil, aby usmernenie zrušil a svoje rozhodnutie oznámil širokej verejnosti v stredu na tlačovom brífingu rezortu.

Lengvarský tak neurobil a nastal skôr pravý opak. Jeho podriadený na ministerstve a odborníčky s progresívnym postojom k problematike novú právnu úpravu pred kamerami obhajovali.

Cieľom je zjednotiť postupy, pomôcť to má lekárom, pacientom i úradníkom na matrike, priblížil generálny riaditeľ sekcie zdravia Ministerstva zdravotníctva SR Pavol Macho.

„Diagnóza nevznikla zavedením odborného usmernenia, existovala pred tým a aj bude, určite teraz nevznikne nanovo. Usmernenie definuje, u koho možno postup zvoliť, koľko to musí trvať, aké vyšetrenia a liečby musí pacient absolvovať, čo doteraz nebolo,“ vysvetlila prezidentka Slovenskej psychiatrickej spoločnosti (SPsS) Ľubomíra Izáková.

Prezidentka Slovenskej psychiatrickej spoločnosti Ľubomíra Izáková. Foto: TASR/Jaroslav Novák

„Cieľom nie je umelo meniť pohlavie, ale uľahčiť človeku, aby mohol žiť tak, ako sa vnútorne cíti a aby mohol byť tak aj rešpektovaný okolím,“ ozrejmila sexuologička a predsedníčka sexuologickej sekcie SPsS Barbora Vašečková.

Skončila diskusia skôr, ako začala?

Niekoľko hodín po uverejnení tohto textu avizoval Lengvarský vo štvrtok krátko po obede novú diskusiu s odborníkmi. „Toto usmernenie vznikalo nadštandardným procesom na ministerstve zdravotníctva tri roky. Stiahnutie je možné, samozrejme, po diskusii, ktorá by mala reflektovať odlišné názory, ktoré máme. V blízkej dobe zvolám všetkých, čo majú iné odborné názory a nejakým spôsobom majú výhrady k tomuto usmerneniu,“ uviedol vtedy minister.

Ako vyplýva z vyššie uvedeného, diskusia sa zrejme nakoniec ani neuskutoční. Za urýchlením vývoja môže stáť aj skutočnosť, že podľa kuloárnych informácií Štandardu to medzi poslancami koaličnej strany OĽaNO po najnovšom dianí vrelo natoľko, že Lengvarský mohol byť zbavený funkcie, čo stále nemožno vylúčiť.

(tod/tasr)


Ďalšie články