Musk: Mnohí budú nešťastní, že arbitrom slobody slova sa stali technologickí giganti

Elon Musk. Foto: Scott Jordan/flickr.com Elon Musk. Foto: Scott Jordan/flickr.com

Twitter pred pár dňami zablokoval oficiálny účet Donalda Trumpa, ktorý budúci týždeň opúšťa Biely dom. Miliardár a majiteľ spoločností Tesla a SpaceX Elon Musk pred takýmito praktikami internetových gigantov varuje.

Twitter permanentne zablokoval účet dosluhujúceho prezidenta Spojených štátov začiatkom roka a k podobnému kroku pristúpil aj Facebook a Instagram. Na tejto sociálnej sieti nebude prezident figurovať minimálne do inaugurácie Joea Bidena. Tá je naplánovaná na 20. januára.

Dôvodom zablokovania Trumpovho účtu na sociálnych sieťach bolo podľa spoločností podnecovanie k násiliu, ktoré viedlo k útoku na sídlo amerického Kongresu, ale aj spochybňovanie výsledkov prezidentských volieb. Twitter v zdôvodnení zablokovania exprezidentovho účtu uviedol, že tým chcel „predísť ďalšiemu podnecovaniu k násiliu“. Šéf Twitteru Jack Dorsey nesôr dodal, že toto rozhodnutie bolo správne, ale je to nebezpečný precedens.

Na takéto praktiky veľkých technologických firiem, ktoré ovládajú sociálne siete, upozornil na Twitteri miliardár a zakladateľ spoločností SpaceX a Tesla Elon Musk. Ide o jedno z varovaní, že takzvaná „cancel culture“ teda „kultúra vymazávania“ iných názorov môže byť nebezpečná.

Arbitri slobody slova

„Mnohí ľudia budú super nešťastní s technologickými spoločnosťami zo západného pobrežia ako arbitrami slobody slova,“ napísal Musk na twitteri. Reagoval tak na článok satirickej stránky BabyloBee.com, na ktorej sa objavujú vymyslené správy. Portál po zablokovaní Trumpovho twitterového účtu uverejnil článok s titulkom „Zlý fašistický diktátor cenzurovaný a odvolený z úradu“.

Musk v komentároch pod twítom k spomínanému článku zdôrazňuje, že je dôležité, aby technologické spoločnosti zo západného pobrežia USA dôrazne rozlišovali medzi „zakazovaním nenávistných prejavov“ a „zakazovaním prejavov, ktoré oni nenávidia“.

Nedávno sa k slobode slova v internete a takzvanej kultúre vymazávania vyjadril aj obľúbený britský herec Rowan Atkinson, ktorý je známy svojim postojom k slobode slova a vyjadrovania sa nielen na internete.

Trumpa zablokovali aj ďalšie veľké spoločnosti ako Snapchat, Twitch či Reddit a napríklad YouTube začal potláčať propagáciu príspevkov, v ktorých Trump – ako hovoria jeho kritici – šíri dezinformácie. Poniektorí obhajcovia tohto kroku tvrdia, že takéto blokovanie Trumpa malo prísť oveľa skôr ako na konci jeho funkčného obdobia v Bielom dome.

Riaditeľ a zakladateľ spoločnosti Facebook Mark Zuckerberg po zablokovaní Trumpovho oficiálneho účtu uviedol, že sociálne siete roky umožňovali americkému prezidentovi používať ich podľa ich pravidiel. Odstraňovali nepravdivé statusy, označovali tie, ktoré porušovali pravidlá a chceli podľa Zuckerberga zabezpečiť čo najširšiu slobodu slova.

„Súčasný kontext [Trumpových statusov] je úplne odlišný, keďže zahŕňa použitie našej platformy na podnecovanie násilného povstania proti demokraticky zvolenej vláde. Veríme, že riziko toho, že necháme prezidenta pokračovať v používaní našich služieb je jednoducho priveľké,“ zdôvodnil zablokovanie Trumpovho účtu šéf spoločnosti Facebook. Problém, ako si všimol aj Elon Musk, je však podstatne širší.


Ďalšie články