Obrovské víťazstvo pro-life hnutia: Najvyšší súd USA ukončil ústavné právo na interrupciu

Najvyšší súd USA ukonèil ústavné právo na interrupciu Ľudia na uliciach po tom, čo Najvyšší súd Spojených štátov v piatok zrušil prelomové rozhodnutie v prípade "Roeová verzus Wade" z roku 1973, ktoré zakotvovalo federálne právo ženy na interrupciu. Foto: TASR/AP

Najvyšší súd Spojených štátov v piatok zrušil prelomové rozhodnutie v prípade „Roeová verzus Wade“ z roku 1973, ktoré zakotvovalo právo na umelé ukončenie nenarodeného života.

Ide o jednu z najrozdeľujúcejších tém v americkom politickom živote. Zároveň ide o najväčšie víťazstvo pro-life hnutia za desaťročia.

„Ústava USA nepriznáva právo na umelé prerušenie tehotenstva. Právomoc regulovať umelé prerušenie tehotenstva sa vracia ľuďom a ich voleným zástupcom,“ uviedol súd v rozsudku.

Rozhodnutie bolo prijaté po hlasovaní v pomere šesť ku trom. Najvyšší súd USA podľa ovláda konzervatívna väčšina.

Trump: Boh urobil toto rozhodnutie

„Je to v súlade s ústavou. Právo (zakázať interrupcie) sa vrátilo tam, kde malo byť už dávno,“ povedal pre stanicu Fox News bývalý prezident Donald Trump.

Na otázku, či má Trump odkaz pre niektorého zo svojich priaznivcov, ktorý môže byť za vykonávanie interrupcií, exprezident uviedol, že toto je niečo, čo „v konečnom dôsledku bude fungovať pre každého“.

 Na otázku, či si myslí, že ako bývalý šéf Bieleho domu zohral úlohu pri zvrátení kľúčového rozsudku tým, že vymenoval do Najvyššieho súdu USA troch konzervatívnych sudcov, Trump odpovedal, že „Boh urobil toto rozhodnutie“.

https://standard.sk/220765/stat-missouri-po-prelomovom-rozhodnuti-najvyssieho-sudu-usa-zakazal-interrupcie/

Bývalý viceprezident USA, republikán Mike Pence rozsudok tiež privítal. „Dnes vyhral život. Zvrátením verdiktu v prípade Roeová verzus Wade dal Najvyšší súd USA americkému ľudu nový začiatok a ja chválim väčšinu sudcov za ich odvahu,“ uviedol na sociálnej sieti bývalý viceprezident, ktorý dlhodobo tvrdil, že USA zažívali krízu rodiny.

Biden: Zrušenie práva na interrupciu je uvedením extrémnej ideológie do praxe

„Najvyšší súd USA dnes výslovne odňal americkým ženám ústavné právo. Neobmedzil ho. Jednoducho ho odobral. To sa ešte nikdy nestalo,“ kritizoval verdikt americký prezident Joe Biden.

Podľa Bidena je najnovšieho rozhodnutie súdu „realizáciou extrémnej ideológie“ a z jeho pohľadu ide o „tragickú chybu“.

Prezident USA v prejave sľúbil, že bude pokračovať v boji za reprodukčné práva žien, a vyzval voličov, aby počas nadchádzajúcich volieb do Kongresu volili zákonodarcov, ktorí budú pracovať na uzákonení práva na umelé prerušenie tehotenstva.

Rozhodnutie kritizoval aj bývalý prezident Barack Obama. „Najvyšší súd dnes nielenže zvrátil takmer 50-ročný precedens, ale vydal najintenzívnejšie osobné rozhodnutie, aké môže niekto urobiť, do rúk politikov a ideológov, ktorí útočia na základné slobody miliónov Američanov,“ napísal Obama na Twitteri.

Vatikán verdikt víta

Pápežská akadémia pre život v piatok tiež privítala rozhodnutie Najvyššieho súdu Spojených štátov. Toto rozhodnutie podľa akadémie vyzvalo celý svet, aby o tejto záležitosti uvažoval.

Pápežská akadémia takisto vo svojom vyhlásení uviedla, že ochrana ľudského života nemôže byť obmedzená na práva jednotlivca, pretože život je záležitosť ,,širšieho spoločenského významu“.

,,Skutočnosť, že veľká krajina s dlhoročnou demokratickou tradíciou mení svoj postoj k tejto záležitosti je takisto výzvou pre celý svet“, uviedla akadémia.

Americký prezident Joe Biden rozhodnutie Najvyššieho súdu odsúdil a uviedol, že ,,dnešok je smutný deň“ pre Ameriku. Reuters pripomína, že prezident USA je vierovyznaním katolík.

Veľké očakávania

Očakáva sa, že asi polovica amerických štátov prijme zákony, ktoré prístup k umelým potratom výrazne obmedzia.

Podľa nedávneho prieskumu spoločností Politico a Morning Consult bolo 53 percent voličov v USA proti zrušeniu rozsudku Roe vs. Wade.

(tasr, ste)


Ďalšie články