Zamestnancom v štátnej správe chceme vyplatiť 500 eur, uviedol Heger. Matovič sa ospravedlnil Sulíkovi aj SaS

Eduard Heger a Igor Matovič. Foto: TASR/Dano Veselský Eduard Heger a Igor Matovič. Foto: TASR/Dano Veselský

AKTUALIZOVANÉ Štát navrhuje vyplatiť v aktuálnom roku viac ako 400-tisíc zamestnancom v štátnej a verejnej správe jednorazovú pomoc vo výške 500 eur na osobu. Vláda chce takýmto spôsobom do konca roku vyplatiť v rámci pomoci 200 miliónov eur. Na sobotňajšej tlačovej konferencii to uviedli predseda vlády SR Eduard Heger a minister financií SR Igor Matovič (obaja OĽaNO).

„To, čo vieme dnes ponúknuť, je jednorazová pomoc v tomto roku a nezaväzuje vládu na výdavky v ďalších rokoch. Chceme pomôcť ľuďom, lebo chceme pomáhať, ale musíme to robiť v rámci svojich možností,“ uviedol premiér.

Premiér upozornil, že je to návrh, s ktorým vláda pôjde do budúcotýždňových rokovaní so sociálnymi partnermi, ako posun nad rámec dohody v rámci kolektívnej zmluvy vyššieho stupňa. „Čaká nás ešte veľa rokovaní, ale chceli sme dať najavo, že prichádzame s riešeniami,“ zdôraznil šéf kabinetu.

Príspevok sa nevzťahuje na zdravotníkov, vojakov či pracovníkov v sociálnych službách. „Tieto skupiny riešime samostatne, predstavíme aj v tomto prípade riešenia,“ uistil premiér.

https://standard.sk/220986/matovic-lengvarsky-na-svojom-mieste-nadsluhuje-cez-media-ponuka-nieco-co-absolutne-nema-vyrokovane/

Návrh predstavia do konca budúceho týždňa

Náklady na zvýšené výdavky majú podľa Matoviča pokryť mimoriadne zdroje. Garantuje vyplatenie príspevku, ktorý sa týka i učiteľov, zároveň naznačil, že do začiatku júla by chcela vláda komunikovať aj systémové riešenie. „Chceli by sme do konca budúceho týždňa predstaviť to, ako by sa mali zvyšovať platy učiteľov, ale i ďalších zamestnancov v štátnej a verejnej správe,“ dodal.

Matovič zároveň zdôraznil, že ľudia si už nezaslúžia byť rukojemníkmi sporov medzi politikmi a dodal, že sa nikomu nebude doprosovať. S koaličnými partnermi o tomto návrhu OĽaNO ešte len bude rokovať.

Matovič sa ospravedlnil Sulíkovi

„Ospravedlňujem sa, ak som sa kohokoľvek dotkol. A bol by som veľmi rád, keby aj do budúcna neboli podrývačské útoky,“ vyhlásil Matovič na adresu sporov s SaS.

„Chcem symbolicky vyzvať SaS a možno aj osobne Riša Sulíka, poďme spolu bojovať za ľudí, prestaňme bojovať proti sebe,“ uviedol šéf OĽaNO. Neodpustil si však poznámku, že od nedele do stredy SaS urobila 365 útokov voči jeho hnutiu, že kolaboruje s fašistami.

„Ja som potom ich obvinil, že oni tiež hlasovali s fašistami pri tom druhom balíčku. Ale ľudia z toho nemajú absolútne nič. Bol by som nerád, keby sme takéto spory viedli do budúcna. Takéto spory dokolečka a potom budeme trucovať a nebudeme chodiť na koaličné rady,“ pokračoval Matovič.

Ako uviedla Pravda, následne zdôraznil, že sa teraz nemá zmysel obviňovať. „Odpustime si, čo sme si navzájom urobili. Ja môžem povedať, že tých 365 útokov odpúšťam za nás všetkých, lebo nie je príjemné počúvať obvinenia, že kolaborujeme s fašistami. Bol by som rád a chcel by som poprosiť kolegov z SaS, aby rovnako urobili gesto, že oni odpustia aj nám,“ zdôraznil Matovič.

SaS si vie predstaviť podporu príspevku štátnym zamestnancom, ak sa nájdu zdroje

Strana Sloboda a Solidarita (SaS) si vie predstaviť podporu jednorazovej finančnej pomoci zamestnancov v štátnej a verejnej správe, ak na to minister financií Igor Matovič nájde kryté zdroje z tohtoročného rozpočtu. TASR o tom informoval hovorca strany Ondrej Šprlák.

„SaS dlhodobo bojuje za vyššie platy nielen pre zamestnancov škôl, zdravotníkov, ale aj pre iné oblasti štátnej a verejnej správy. Ak minister financií dokáže nájsť kryté zdroje z tohtoročného rozpočtu, tak si vieme po oboznámení sa s celým návrhom predstaviť podporu spomínanej jednorazovej pomoci,“ spresnil.

Za ľudí: Návrh príspevku berieme ako prvý krok do ďalších rokovaní o platoch

Strana Za ľudí berie návrh o jednorazových 500-eurových odmenách pre zamestnancov v štátnej a verejnej správe ako prvý krok do ďalších rokovaní o zvyšovaní platov v tejto sfére. „Zároveň považujeme za dôležité dofinancovanie platov pre zamestnancov, spadajúcich pod originálne kompetencie samospráv a zamestnancov zariadení sociálnych služieb,“ uviedla strana v tlačovom vyhlásení.

Predsedníčka strany Veronika Remišová zároveň zdôraznila nevyhnutnosť návratu k normálnemu fungovaniu koalície, pozitívne preto vníma i výzvu Matoviča, aby OĽaNO a SaS ukončili vzájomné spory v prospech spoločnosti. „Pevne verím, že Richard Sulík a jeho kolegovia z SaS podanú ruku zo strany OĽaNO prijmú, čo samozrejme vyžaduje aj dodržiavanie pravidiel v rámci koalície. Práve vzájomný rešpekt a dodržiavanie pravidiel sú dôležité na to, aby sme mohli konštruktívne plniť úlohy, ktoré od nás občania vyžadujú,“ uviedla.

Uhlerová: Návrh vlády vnímam pozitívne, realizácia bude predmetom rokovaní

Konfederácia odborových zväzov (KOZ) SR pozitívne vníma signál vlády o možnom využití disponibilných zdrojov pre príspevky k platom zamestnancov v štátnej a verejnej správe. Konkrétny spôsob, ako sa financie pretavia do ich platov, však budú predmetom až nadchádzajúcich rokovaní medzi vládou a odborármi. Prezidentka KOZ Monika Uhlerová to uviedla v reakcii na návrh jednorazového príspevku vo výške 500 eur pre skupinu štátnych a verejných zamestnancov.

Šéfka odborov pripomenula už skôr komunikovanú požiadavku odborárov na desaťpercentné zvyšovanie platov v štátnej a verejnej správe od 1. júla, resp. v najbližšom období. „Určite pôjdeme na rokovania s ambíciou pretaviť disponibilné zdroje do valorizácie, zároveň sa nám otvárajú možnosti rokovať o požiadavke na valorizáciu aj v ďalšom roku,“ dodala prezidentka KOZ.

Hlas-SD: Príspevok štátnym zamestnancom ako pomoc pri zdražovaní nestačí

Jednorazový príspevok pre zamestnancov štátnej a verejnej správy ako pomoc pri zdražovaní nestačí. V reakcii na návrh ministra financií Igora Matoviča a premiéra Eduarda Hegera to uviedla strana Hlas-SD. „Návrh na jednorazovú pomoc zamestnancom verejnej správy je len ďalšou dymovou clonou, ktorá dobre vyzerá na tlačovej konferencii, ale ako pomoc pri zdražovaní je nedostatočná,“ dodala.

Líder strany Peter Pellegrini poukázal na to, že návrh sa verejne predstavil pred rokovaním s odborármi. „Nevieme, z čoho bude krytý, nevieme, či je na ňom dohoda v koalícii,“ dodal. Zdôraznil, že ostávajú aj iné skupiny ohrozených ľudí, ktoré čakajú na pomoc vlády. „Po desiatich mesiacoch hádok a žiadnej skutočnej pomoci čakáme od vlády komplexný zákon Lex Slovensko, ktorý tu a teraz pomôže najviac postihnutým skupinám ľudí,“ skonštatoval.

Matovič podľa neho používa verejné financie ako osobný politický a marketingový nástroj. „Na jednej strane celé mesiace podmieňuje pomoc zvyšovaním daní, lebo vraj bez toho sa pomáhať nedá, a potom zrazu nájde 200 miliónov eur na svoju novú prioritu,“ priblížil.

(tasr)


Ďalšie články