Dodávky ropy na Slovensko sú obnovené. Sulík tvrdí, že chybu urobila banka

Minister hospodárstva SR Richard Sulík Richard Sulík. Foto: TASR/Pavel Neubauer

AKTUALIZOVANÉ Dodávky ropy na Slovensko sú obnovené. Na sociálnej sieti o tom informuje minister hospodárstva Richard Sulík. „Ropa už je na slovenskom území,“ uviedol minister bez ďalších podrobností. Dodávky boli prerušené ešte vo štvrtok nadránom. Dôvodom boli problémy na úrovni bánk v súvislosti s platbami za tranzitné poplatky z ruskej strany.

Ukrajinská prepravná spoločnosť však prijala návrh spoločností Slovnaft a MOL uhradiť tranzitné poplatky za prepravu ropy južnou vetvou ropovodu Družba. Bratislavská rafinéria platbu uskutočnila cez slovenskú banku na účet spoločnosti. Informoval o tom ešte v stredu predpoludním hovorca spoločnosti Slovnaft Anton Molnár.

„Slovnaft už platbu uskutočnil na účet spoločnosti a očakáva, že na základe toho sa v najbližších dňoch dodávky ropy obnovia. S daným riešením súhlasila aj ruská strana,“ doplnil.

Prerušenie dodávok nastalo potom, ako sa vyskytli technické problémy na úrovni bánk v súvislosti s platbami za tranzitné poplatky z ruskej strany. Výrobný proces v bratislavskej rafinérii napriek tomu funguje bez prerušenia a zásobovanie trhu je podľa vyjadrenia spoločnosti plynulé. Slovnaft počas tohto obdobia využíva na spracovanie všetky dostupné rezervy v systéme, uviedol Molnár.

https://standard.sk/235736/na-slovensko-neprudi-ruska-ropa-cez-ropovod-druzba-dodavky-pozastavili-ukrajinci-slovnaft-vyraba-z-rezerv/

Sulík vysvetľoval

Zastavenie dodávok ropy cez ropovod Družba nebolo chybou ukrajinskej, ani ruskej strany. Na stredajšej predpoludňajšej tlačovej besede to uviedol minister hospodárstva Richard Sulík. Ako dodal, chyba sa stala v jednej z malých pobočiek bánk na území západnej Európy, ktorá spracovávala platbu za tranzit. „Vyhodnocovali a vyhodnocovali a oznámili, že tú platbu nepustia,“ objasnil Sulík.

Keďže bola platba vrátená, ukrajinská strana prepravu zastavila. „Išlo o technické zlyhanie, nesprávne vyhodnotenie,“ zhodnotil. Ropa pritom prestala na Slovensko tiecť ešte minulý štvrtok a išlo už o štvrté prerušenie od začiatku vojny na Ukrajine.

Ako však zdôraznil Sulík, Slovensko má dostatok zásob na približne štyri mesiace. Aktuálne sa veci pohli a platbu zaplatil Slovnaft cez slovenskú banku. Išlo pritom o sumu do 10 miliónov eur. „Očakávam, na základe informácií, ktoré mám, že ropa potečie v najbližších hodinách,“ dodal Sulík.

Uvedené provizórne riešenie by malo fungovať do konca augusta. Dovtedy by sa malo nájsť dlhodobejšie riešenie.

Dodávky ropy cez ropovod Družba sa obnovia v stredu popoludní

Dodávky ropy z Ruska na Slovensko sa obnovia v stredu popoludní. Ruská spoločnosť Transnefť uviedla, že opätovne začne pumpovať do južnej vetvy ropovodu Družba ropu o 15.00 h SELČ. Uviedla to agentúra Reuters. Ukrajina totiž potvrdila, že dostala poplatok za tranzit ruskej ropy cez svoje územie do Maďarska a na Slovensko.

Ukrajina zastavila dodávky cez južnú vetvu ropovodu Družba 4. augusta, keďže nedostala od Ruska zaplatené tranzitné poplatky. Tie nakoniec ukrajinskému prevádzkovateľovi ropovodov Ukrtransnafta uhradili firmy Slovnaft a MOL, s čím súhlasila aj ruská strana. Správa o zastavení dodávok sa objavila až v utorok (9. 8.) a dočasne podporila ceny ropy na svetových trhoch.

Ceny čierneho zlata zareagovali v stredu na vyriešenie problémov okolo dodávok cez Družbu prehĺbením strát. Barel (159 litrov) americkej ropy WTI so septembrovým kontraktom sa v stredu o 13.30 h SELČ predával s mínusom 1,66 USD alebo 1,83 percenta po 88,84 USD (86,81 eura). Októbrový kontrakt na severomorskú ropnú zmes Brent sa oslabil o 1,75 USD alebo 1,82 percenta na 94,56 USD za barel.

SaS podporí zdanenie ruskej ropy, ak sa zníži DPH na pohonné hmoty na 8 percent

Strana Sloboda a Solidarita podporí mimoriadne zdanenie ruskej ropy len v prípade, ak bude znížená nejaká iná daň. Liberáli podľa svojho Sulíka zotrvávajú na tejto pozícii. Ako zdôraznil, majú zásadný problém, aby boli takto získané zdroje použité na nejaké „výmysly“. „Od začiatku sme hovorili, že ok, daň z ruskej ropy je v poriadku, súhlasíme, ale chceme vidieť, ako sa tie peniaze použijú,“ skonštatoval. SaS konkrétne navrhla, aby sa znížila DPH na pohonné hmoty z 20 na 8 percent. „O toto sa budeme snažiť aj na septembrovej schôdzi, k rokovaniam zatiaľ nedošlo,“ uzavrel.

(sita, tasr)


Ďalšie články