Unesené drony, prekvapení blogeri a plány na dobytie miest pred zimou. Čo sa deje na frontoch rusko-ukrajinskej vojny

Ak nie je ruské velenie v šoku, zrejme bude aspoň prekvapené. Ukrajinské sily totiž nečakane postúpili v Charkovskej oblasti o najmenej 20 kilometrov. Moskvou dosadený šéf oblasti nariadil v jednom z okresov evakuáciu „žien a detí“, pričom prokremeľskí vojenskí blogeri neskrývajú svoju nespokojnosť.

Ukrajinský vojak drží melón a pózuje pri páliacom protivzdušnom raketovom systéme na frontovej línii v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Foto: TASR/AP Ukrajinský vojak drží melón a pózuje pri páliacom protivzdušnom raketovom systéme na frontovej línii v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Foto: TASR/AP

Z juhu Ukrajiny však prichádzajú správy o vysokých stratách ukrajinskej armády. Zranení ukrajinskí vojaci hovoria o obrovskej palebnej prevahe Rusov či schopnosti ruskej armády „unášať“ ukrajinské drony.

Americká výskumná organizácia Inštitút pre štúdium vojny (ISW) vo svojej najnovšej správe konštatuje, že ukrajinské sily v Charkovskej oblasti pravdepodobne využívajú presmerovanie ruských síl na južnú os na podniknutie síce „oportunistickej, avšak vysoko účinnej protiofenzívy“ severozápadne od mesta Izium.

„Ukrajinské sily pravdepodobne použili taktické prekvapenie, aby 7. septembra postúpili o najmenej 20 kilometrov na územie vo východnej časti Charkovskej oblasti ovládanej Rusmi, pričom získali späť približne 400 štvorcových kilometrov územia,“ uviedol ISW.

Odvoláva sa pritom na ruské zdroje, podľa ktorých začali ruské jednotky do oblasti rozmiestňovať posily na obranu pred postupom Ukrajincov. „Ruské zoskupenie v tejto oblasti malo pravdepodobne nedostatočnú silu v dôsledku predchádzajúceho ruského nasadenia na podporu pokračujúceho úsilia o dobytie zvyšku Doneckej oblasti a podporu južnej osi,“ píše inštitút.

ISW vysvetľuje, že ukrajinské operácie v Chersonskej oblasti prinútili ruské sily presunúť svoje zameranie na juh, čo umožnilo ukrajinským silám začať lokalizované, ale vysoko efektívne protiútoky v oblasti mesta Izium.

Aj ruskí milblogeri vyjadrili obavy, že tento ukrajinský protiútok sa snaží prerušiť pozemné komunikačné linky do ruského tyla v mestách Kupiansk a Izium, čo by umožnilo ukrajinským jednotkám izolovať ruské zoskupenia v týchto oblastiach a získať späť veľké časti územia.

Ukrajinci si veria, z ruských blogerov cítiť pesimizmus

Podľa ISW títo milblogeri používali do značnej miery „panický a skľúčený“ tón, uznali ukrajinské zisky a tvrdili, že ukrajinská protiofenzíva na juhu môže odvádzať pozornosť od akcií v Charkovskej oblasti, ktorú označili za hlavné ukrajinské úsilie.

„Miera šoku a úprimná diskusia o ukrajinských úspechoch ruskými milblogermi hovorí o rozsahu prekvapenia dosiahnutého ukrajinskými silami, ktoré pravdepodobne úspešne demoralizuje ruské sily. Aj keď je nepravdepodobné, že by južná protiofenzíva a snaha o oslabenie ruských síl na juhu Ukrajiny bola fintou na obnovenie operácií v Charkovskej oblasti, ukrajinské sily pravdepodobne rozumne využili prerozdelenie ruských jednotiek, techniky a celkového operačného zamerania na spustenie lokalizovaných protiofenzív smerom ku kritickým bodom v Charkovskej oblasti,“ dodal ISW.

Ukrajinci sa netaja nadšením. Ukrajinské ministerstvo obrany dokonca odporučilo Rusom, aby sa pripravili na plávanie. Na Twitteri napísalo: „Predpoveď počasia hovorí, že na Kryme bude veľmi horúco. Je čas, aby sa ruskí útočníci pripravili na plávanie. Plávať do Soči alebo Jejska si vyžaduje veľa síl. Mimochodom, Guinessova kniha rekordov môže obsahovať nový rekord pre najdlhšie plávanie na otvorenej vode.“

Pesimizmus ruských milblogerov potvrdil aj vojenský analytik Rob Lee, pričom zverejnil video zo zostrelenia ruského bojového lietadla v oblasti obce Volochiv Jar v Charkovskej oblasti.

Rusmi dosadený šéf administratívy Charkovskej oblasti Vitalij Gančev medzitým informoval o spustení evakuácie žien a detí v Kupiansku a jeho okrese, a to z dôvodu ostreľovania zo strany ukrajinských síl.

„Sme nútení zabezpečiť evakuáciu obyvateľstva, minimálne detí, žien, vzhľadom na to, že mesto je neustále pod terorom, neustálymi raketovými útokmi zo strany ozbrojených síl Ukrajiny,“ citovala Gančeva agentúra RIA Novosti.

Ozbrojené sily Ukrajiny podľa Gančeva spôsobili obyvateľom „vážne materiálne a morálne škody“, a evakuácia tak zostáva jediným spôsobom, ako zachrániť civilistov.

Ukrajinská protiofenzíva v Chersonskej oblasti sa začala 29. augusta. Rusi hovorili o krvavom kúpeli s tisíckami zabitých Ukrajincov. Bagatelizovali ukrajinské operácie. Jasný obraz strát na strane Ukrajiny však nie je zatiaľ možné nezávisle posúdiť. Ukrajinci ale dosiahli určité zisky. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj informoval o oslobodení dvoch obcí od Rusov.

Ruské ministerstvo obrany najnovšie uviedlo, že ukrajinské sily neviedli 7. septembra žiadne útočné operácie v smere Mykolajiv a Kryvyj Rih. 

https://standard.sk/244855/mena-potencialnych-ministrov-su-horsie-ako-boli-tie-predchadzajuce/

Francúzsky generál hovorí o dobytí Chersonu pred zimou

Generál Dominique Trinquand, bývalý šéf francúzskej vojenskej misie pri OSN, v rozhovore pre portál France 24 predpovedal, že ak nedôjde k nepredvídanému vývoju na fronte, Ukrajinci by mohli do zimy obsadiť celý pravý breh rieky Dneper vrátane mesta Cherson.

„Myslím si, že pred zimou by Ukrajinci mohli zabrať celý pravý breh Dnepra vrátane mesta Cherson. Treba pripomenúť, že toto mesto začiatkom marca prekvapivo veľmi rýchlo padlo, ale obyvateľstvo vôbec nie je naklonené ruskej okupácii. Ak by Ukrajina tento cieľ splnila, bol by to veľký zvrat, pretože Rusko by prvýkrát od začiatku konfliktu ustúpilo,“ uviedol generál.

Podľa neho Ukrajinci túto ofenzívu pripravili metodicky. „Začali tým, že narušili ruskú logistiku pomocou diaľkového delostrelectva, zasiahli sklady zbraní, komunikačné uzly, veliteľské stanovištia a mosty cez rieku Dneper. Tomu sa hovorí ‚formovanie bojiska‘. Ruské jednotky potom mali problém dostať zásoby (na frontové línie).“

Trinquand sa vyjadril aj k správam ukrajinských dôstojníkov, že mnohí ruskí vojaci radšej utekajú bez boja, ako by postupovali so svojimi jednotkami: „Pôsobí to dôveryhodne a zhoduje sa s množstvom správ. Vysvetľuje to aj skutočnosť, prečo (ruský) prezident (Vladimir) Putin nedávno apeloval na separatistov v Donbase. Zdá sa, že dochádza k strate dôvery v týchto ruských jednotkách, z ktorých väčšina bola v boji štyri alebo päť mesiacov, neboli vymenené a pravdepodobne sú v zlom stave. Rusi majú momentálne veľký problém s ľudskými zdrojmi. Snažia sa naverbovať veľa ľudí, ale prezident Putin, ktorý nechce vyhlásiť vojnu, nemôže vyhlásiť mobilizáciu. Chce aj naďalej pôsobiť dojmom, že všetko ide normálne.“

Ukrajinský vojak: Rusi stratili jedného vojaka na piatich našich

O tom, čo sa dialo počas protiofenzívy, píše aj denník The Washington Post, ktorý vyspovedal vojakov „v slabo osvetlených nemocničných izbách na juhu Ukrajiny“. Rozprávali o nevýhodách, ktorým čelili v prvých dňoch. Chýbalo im delostrelectvo, aby vytlačili zakopané ruské sily, a opísali technologickú priepasť v porovnaní so svojimi lepšie vybavenými protivníkmi.

„Použili na nás všetko,“ povedal Denys, 33-ročný ukrajinský vojak, ktorého jednotka sa pod paľbou kazetových bômb, fosforovej munície a mínometov stiahla z dediny ovládanej Ruskom. „Kto môže prežiť takýto útok päť hodín?“ povedal.

Rusi stratili len jedného vojaka na piatich ukrajinských vojakov, priznal 30-ročný veliteľ čaty Ihor, ktorý si zranil chrbát, keď sa tank, na ktorom jazdil, zrútil do priekopy. Ihor pritom pred inváziou nemal žiadnu vojenskú skúsenosť, živil sa predajom krmiva pre kravy a ošípané.

Vojaci v nemocnici pre denník opísali, akej palebnej a technologickej prevahe Rusov čelili. Ruské drony typu Orlan odhalili postavenia Ukrajincov z viac ako kilometrovej výšky, takže vojaci na zemi ani nepočuli bzukot strojov nad ich hlavami. Ruské tanky sa na nich vyrútili z novovybudovaných betónových úkrytov, pričom ostreľovaním zranili ukrajinských vojakov. Následne sa stroje stiahli naspäť do úkrytov, ktoré ich chránili pred mínometnou paľbou a ostreľovaním raketami. Svedkovia tiež hovorili, ako ruské protidelostrelecké radarové systémy automaticky identifikovali ukrajinské sily, ktoré ostreľovali Rusov a v reakcii na nich zamerali delostreleckú baráž. Rusi tiež prístrojmi elektronického boja ovládli drony Ukrajincov a odleteli s nimi za svoje línie, zatiaľ čo sa ukrajinskí operátori len bezmocne prizerali.

Sme láskaví, ak sa nás nedotknete

Podľa denníka každý z vojakov povedal, že nie je možné predpovedať, kedy by mohol byť Cherson oslobodený. Mnohí ale tvrdili, že to bude závisieť od toho, kedy dostanú od spojencov dostatočné množstvo delostreleckých systémov.

Keď jeden z prítomných vojakov vyjadril pochybnosti, či protiofenzíva stála za to, Oleksandr, ktorý si vypestoval povesť „nemocničného komika“, povedal, že je dôležité zachovať si pozitívny postoj.

Oleksandr, 28-ročný bývalý stavebný robotník, prišiel o ruku pri výbuchu mínometného granátu. Trpí fantómovou bolesťou, cíti štípanie na prstoch ruky, ktorú už nemá.

„Musíš si robiť žarty, aby si si udržal náladu. Môžeme mať takýto náhľad, pretože sme Ukrajinci,“ povedal a dodal: „Sme láskaví, ak sa nás nedotknete.“


Ďalšie články