Gyimesi by chcel zrušiť sankcie proti Rusku, poslanec Smeru ho podporil

Povedal to v dnešnej relácii O 5 minút 12 na RTVS. Diskutovali s ním Mária Kolíková, Juraj Šeliga a Richard Takáč.

275921252_380366527427283_270073514902916707_n György Gyimesi. Foto: Facebook

Poslanec György Gyimesi považuje odvolávanie Igora Matoviča za zbytočné, keď čelíme zásadným krízam, ktoré treba riešiť. Poslanecký klub OĽaNO je jednotný v podpore svojho predsedu a ministra, žiadne dohody s tarabovcami nie sú. V prípade odvolania Matoviča by on osobne pozvánku SaS na návrat do vlády nedával.

Mediálny tlak na troch poslancov okolo Tomáša Tarabu rastie najmä zo strany SaS a Hlas, menej zo Smeru. Opozičný poslanec Richard Takáč (Smer) potvrdil, že všetci poslanci ich strany budú k dispozícii na odvolávanie ministra financií.

Opozičná poslankyňa Mária Kolíková, ktorá sa v relácii ešte viackrát pomýlila a hovorila o sebe ako ministerke (pričom rýchlo dodala bývalej), vidí problém v neprijateľnom počínaní Igora Matoviča vo funkcii, a preto ako opozičný subjekt nevidí problém v tom, že sa v návrhu na jeho odvolanie spojila so stranou Hlas.

Mária Kolíková neverí, že dôjde k odvolaniu Matoviča, vzhľadom na nejednotnosť opozície. Aj keby sa to podarilo, považuje za nerealistické, že SaS dostane pozvánku na návrat do vlády. Vyhlásila, že SaS nemá záujem o predčasné voľby, preto za ne ani nezahlasuje. Práve to je podmienka Tomáša Tarabu voči SaS, aby odvolanie Matoviča nespôsobilo iba väčší chaos bez cesty k predčasným voľbám.

Poslanci v diskusnej relácii RTVS hovorili aj o ďalších témach. Poslankyňa Kolíková považuje za kľúčové zúženie paragrafu 363, ktorý označila za antikorupčný symbol. Gyimesi zmenu tohto paragrafu nepovažuje za všeliek na problémy korupcie, ale skôr za politický symbol. Pokúsil sa vysvetliť problematickosť toho, prečo sa paragraf 363 v kauze Pčolinský a Haščák stal témou, pričom chybou bol postup polície a prokuratúry, za čo sa musela ešte ministerka Kolíková ospravedlniť. Gyimesimu však skočili do reči a argument bol vytlačený na okraj.

Aj poslanec Juraj Šeliga poprel, že by OĽaNO malo tajnú dohodu o podpore zákonov zo strany tzv. tarabovcov, čo nič nemení na tom, že nechce, aby fungovanie vlády záviselo od podpory práve týchto poslancov. Šeliga vidí rozdiel v tom, či si opoziční poslanci kladú nejaké podmienky za podporenie zákonov, alebo ich podporujú, pretože s nimi súhlasia. To prvé považuje za problém, to druhé je bežná vec, ktorú netreba škandalizovať. Jeho prioritou je, aby sa vláda venovala Plánu obnovy a schváleným reformám.

Poslankyne Kolíkovej, ktorá podprahovo naznačovala tajné dohody OĽaNO a tarabovcov, sa jej bývalý spolustraník Šeliga priamo spýtal, či zahlasuje za odvolávanie ministra vnútra Romana Mikulca, ktoré pripravuje Smer a Hlas. Kolíková sa odmietla jednoznačne vyjadriť.

Energetická kríza a jej riešenia

Európska únia sa podľa Gyimesiho svojím riešením energetickej krízy otočila Slovensku chrbtom. Ocenil pozíciu premiéra Eduarda Hegera, ktorý avizoval, že ak sa to nezmení, Slovensko pristúpi k zoštátneniu producentov elektrickej energie. Podľa poslanca treba (nadmerné) zisky za energie zdaniť v štáte, kde tieto zisky vznikajú.

Aktuálne riešenie v Bruseli považuje Šeliga len za parciálne a prvý krok, bude nasledovať zastropovanie cien elektrickej energie na potrebné obdobie, ako aj použitie nevyčerpaných eurofondov na pomoc domácnostiam a firmám.

Podľa Takáča netreba čakať na rozhodnutia orgánov Európskej únie, nepomáha nám to. Slovensko sa musí postarať samo o seba. Vzniká otázka, či EÚ bude mať vôbec dostatok plynu.

Mária Kolíková tvrdí, že na aktuálnu vykurovaciu sezónu je plynu dosť, ide skôr o budúce sezóny. Treba mať aj krízový scenár na národnej úrovni, napríklad v podobe zoštátnenia zdrojov výroby elektrickej energie.

Gyimesi potvrdil, že vládne kompenzácie stačiť nebudú a bude potrebné, aby boli k dispozícii eurofondy na podporu obyvateľstva. Podľa neho aktuálne nie je možné povedať, aká bude presne cena elektrickej energie.

Štát podľa Šeligu buď poskytne ľuďom energošeky, vyrokuje s dodávateľmi elektrickej energie lepšie ceny pre odberateľov alebo upraví vybrané dane. V aktuálnom kontexte ide najmä o voľbu adresných foriem pomoci ľuďom.

Gyimesi a Takáč kritizovali protiruské sankcie, pretože nám škodia. Poslanec Gyimesi si, zrejme ako jediný vládny poslanec, myslí, že sankcie treba zrušiť. Poslankyňa Kolíková s tým nesúhlasí a vzhľadom na vojnu na Ukrajine ich považuje za nevyhnutnosť. (mak)


Ďalšie články