Odporcovia Putina, ktorí sa prihlásili k vražde Duginovej, majú stáť za rozsiahlym hekerským útokom

Ukrajinský denník Kyiv Post píše, že ho kontaktovali hekeri, ktorí sa identifikovali ako súčasť ruskej partizánskej Národnej republikánskej armády (NRA). Oznámili, že hekli ruskú spoločnosť Unisoftware, ktorá sa spája s Kremľom, a žiadajú výkupné.

Heker, ilustračná fotografia. Foto: Flickr.com Heker, ilustračná fotografia. Foto: Flickr.com

Informácie o tejto odbojovej skupine sa objavili po februárovej ruskej invázii na Ukrajinu. Dosiaľ však neexistuje nezávislé overenie jej existencie. Deklarovaným cieľom NRA je zvrhnúť režim šéfa Kremľa Vladimira Putina. Prihlásila sa aj k augustovej vražde Darji Duginovej, dcéry prokremeľského ideológa Alexandra Dugina.

Podľa denníka Kyiv Post je to však prvýkrát, čo začali hekeri v Rusku systematicky útočiť na webové stránky spojené s ruskou vládou.

Ransomvérový útok

Hekeri uviedli, že vykonali pokročilý ransomvérový útok na sieť ruskej spoločnosti na vývoj softvéru Unisoftware, ktorá je známa vývojom a implementáciou webových aplikácií, desktopových systémov, cloudu a API riešení. Podľa otvorených zdrojov však patria medzi klientov Unisoftware ruské orgány ako federálna daňová služba, ministerstvo financií či centrálna banka.

Hekeri poskytli denníku aj dôkaz o svojej činnosti vrátane snímok obrazovky ransomvérového útoku, ako aj štandardný súbor s pokynmi na dešifrovanie. Tvrdia, že ukradli kópie všetkých údajov spoločnosti Unisoftware: napríklad prihlasovacie údaje pre bankové účty a osobné účty, citlivé informácie o zamestnancoch, telefónne čísla, adresy, zmluvy či kódy pre klientov. Zároveň pohrozili zverejnením všetkých získaných informácií, ak im spoločnosť Unisoftware okamžite nezaplatí.

Motivácia

Jeden z členov NRA pre Kyiv Post vysvetlil, že primárnou motiváciou skupiny je to, že „Putin zbytočne posiela našich mladých mužov zomrieť v nespravodlivej vojne vedenej proti Ukrajine, ktorá má za následok vraždenie nevinných civilistov vrátane žien a detí“.

Kyiv Post uvádza, že dokázal overiť pravosť údajov, ktoré hekeri ukradli spoločnosti Unisoftware, a že bol schopný „preskúmať to, čo vyzeralo ako údaje od niekoľkých klientov ruskej vlády“.

Sme stále vo vnútri

Podľa Kyiv Post nie je nateraz jasný rozsah prístupu, ktorý majú hakeri k prostrediu Unisoftware, ale jeden z nich k tomu povedal: „Je to smiešne, pretože sa nás pokúsili vykopnúť a opraviť svoje stroje. Nechápu, že sme stále tam. Sme tam celé mesiace a budeme ich stále terorizovať za to, že pomáhajú udržiavať Putinov režim.“

Ďalší člen NRA sa vysmieval úsiliu Unisoftware zachrániť svoje údaje, pričom poznamenal: „Len pokračujte. Zmeňte si heslá a pokúste sa obnoviť svoje údaje. Zakaždým vám ich ukradneme. Domnievame sa, že v súčasnosti máme dostatok údajov na to, aby sme vám veľmi sťažili život, ak nám nezaplatíte.“

Duginová

Dvadsaťdeväťročná novinárka a politologička Duginová zahynula 20. augusta 2022 na predmestí Moskvy pri výbuchu auta. Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) obvinila z prípravy tohto činu ukrajinské špeciálne služby, čo však Kyjev odmieta.

Deň po vražde vystúpil vo vysielaní ukrajinskej televízie Iľja Ponomariov, bývalý poslanec ruskej štátnej Dumy žijúci v exile. Vyhlásil, že za útokom na Duginovú je NRA.

„Túto akciu, tak ako mnohé ďalšie partizánske akcie, ku ktorým v uplynulých mesiacoch došlo v Rusku, podnikla Národná republikánska armáda.“ 

Ponomariov prečítal aj manifest NRA: „Vyhlasujeme prezidenta Putina za uzurpátora moci a vojnového zločinca, ktorý pozmenil ústavu, rozpútal bratovražednú vojnu medzi slovanskými národmi a poslal ruských vojakov na istú a nezmyselnú smrť.“

Ponomariov bol jediným poslancom Dumy, ktorý v roku 2014 hlasoval proti ruskej anexii ukrajinského Krymu. Následne utiekol do USA a neskôr sa presťahoval na Ukrajinu.

Po spustení ruskej invázie sa Ponomariov pripojil k jednotkám ukrajinskej územnej obrany a na svojich kanáloch na platformách YouTube a Telegram vyzýva Rusov, aby sa Putinovej vláde postavili.

Vnútorný boj v Kremli

Český bezpečnostný analytik Tomáš Šmíd po vražde Duginovej pre portál aktualne.cz na otázku, či ju mohla spáchať NRA, uviedol:

„Neviem, vo verejnom priestore sa zmienky o nej objavili až teraz a podľa vyjadrenia bývalého poslanca Iľju Ponomariova má ísť o skupinu partizánov, ktorá chce zvrhnúť Putinov režim. Nedá sa vylúčiť, že časť ruských nacionalistov s panslovanskými ideami naozaj nesúhlasila s vojnou proti Ukrajincom, teda slovanským bratom. Alexandra Dugina mohli vnímať ako zradcu, ktorý sa spolčil s Putinovým režimom. Ja tomu ale príliš neverím. Podľa mňa je pravdepodobnejšou verziou vnútorný boj okolo Vladimira Putina alebo v Kremli so zapojením niektorých frakcií ruských spravodajských služieb. V pozadí väčšiny násilných úmrtí verejných činiteľov (v Rusku) je nejakým spôsobom angažovaný štát, niektoré jeho agentúry alebo časti agentúr.“


Rekonštrukcia cesty I. triedy medzi Golianovom a Vrábľami v nitrianskom okrese sa nielen naťahuje, ale aj predražuje. Ľudia na obchádzkových trasách šomrú nad zvýšenou dopravou, primátor Vrábeľ aj starostovia však budú požadovať opravy poškodených vozoviek.
Prejsť na článok
Prebiehajúce šetrenie pochybení Jána Mazáka počas jeho pôsobenia na čele Súdnej rady odhalilo mnohé nedostatky, hoci stále nie je ukončené. Súdna rada chce vymáhať nezákonné benefity od Mazáka prostredníctvom žaloby a nevylučuje ani jeho trestnú…
Prejsť na článok
Ostrá kritika členov Súdnej rady sa na adresu médií zniesla po tom, ako iniciatíva Za otvorenú justíciu vydala zavádzajúci text o dvojakom prístupe voči sudcom. Konkrétne médiá s konkrétnymi pochybeniami boli predmetom polemiky, ktorej záverom…
Prejsť na článok