USA: Ľavicoví demokrati stiahli list, ktorým vyzývali na diplomatické ukončenie vojny na Ukrajine

Skupina ľavicových demokratov v americkom Kongrese stiahla svoj list, ktorým vyzývala na rokovania s Ruskom týkajúce sa ukončenia vojny na Ukrajine.

Vojna na Ukrajine Ilustračný obrázok. Foto: AP/TASR

Stiahnutie listu odôvodnili tým, že jeho obsah bol nesprávne interpretovaný a v súlade s rastúcou neochotou republikánskej strany naďalej posielať pomoc Kyjevu. Ako uviedla Pramila Jayapal, návrh listu pochádzal spred niekoľkých mesiacov a bol zverejnený bez toho, aby ho niekto skontroloval a schválil.

List Bielemu domu bol zverejnený v pondelok, pričom ešte v júni ho podpísalo 30 demokratov prezidenta Joea Bidena v Snemovni reprezentantov. Dokument obsahujúci výzvu, aby Spojené štáty rokovali priamo s Ruskom, bol vnímaný ako snaha o podkopávanie Bidenovej administratívy, ktorá opakovane tvrdila, že Moskva nemá záujem o diplomaciu.

Predstavitelia Bieleho domu v reakcii uviedli, že diplomacia je možná len vtedy, keď sú všetky strany pripravené rokovať, a to v súčasnosti neplatí. Demokratický kongresman z Massachusetts Jake Auchincloss odsúdil list ako „olivovú ratolesť vojnovému zločincovi, ktorý prehráva vojnu“, v narážke na ruského vodcu Vladimíra Putina.

Ďalší člen progresívneho klubu Ruben Gallego odpovedal: „Rusko neuznáva diplomaciu, iba silu. Ak chceme, aby Ukrajina existovala ako slobodná a demokratická krajina, ktorou je, musíme podporiť jej boj.“

https://standard.sk/267108/tridsat-demokratov-vyzyva-bidena-rokovat-s-ruskom-o-primeri-na-ukrajine/

(sita)


Ďalšie články