Klimatickí aktivisti zaútočili na Vermeerov obraz v holandskom múzeu

Klimatickí aktivisti sa vo štvrtok prilepili k obrazu "Dievča s perlovou náušnicou" od holandského barokového maliara Johannesa Vermeera z roku 1665. Incident sa stal v haagskom múzeu Mauritshuis. Plátno, ktoré je za sklom, sa nepoškodilo.

obraz "Dievèa s perlovou náušnicou" od holandského barokového maliara Johannesa Vermeera z roku 1665 Na archívnej snímke z 20. júna 2014 návštevníci si fotia obraz "Dievča s perlovou náušnicou" od holandského barokového maliara Johannesa Vermeera z roku 1665 v haagskom múzeu Mauritshuis. Foto: TASR/AP

Trojicu Belgičanov vo veku 42 až 45 rokov po útoku na majstrovské dielo polícia zatkla. „Zostávajú vo väzbe a sú vypočúvaní,“ uviedla haagska polícia.

Incident sa odohral približne o druhej hodine popoludní. Prvý muž sa pomocou sekundového lepidla prilepil holou hlavou k obrazu, druhý rukou o stenu a tretí na prvého z nich vylial z konzervy tekutinu podobnú rajčinovej polievke. Aktivisti mali oblečené tričká s nápisom „Stačí zastaviť ropu“.

„Ako sa cítite, keď vidíte, ako sa niečo pekné a nesmierne cenné ničí priamo pred vašimi očami? Cítite sa pobúrení? Dobre. Kde je však potom tento pocit, keď vidíte, ako sa ničí naša planéta?“ spýtal sa okolostojacich jeden z demonštrantov.

Návštevníci galérie na aktivistov kričali „Hanba vám!“ „Obscénne!“ či „Hlupáci!“, na čo z jeden z nich odpovedal, že obraz je „chránený sklom a je v poriadku“ na rozdiel od „budúcnosti našich detí“, dopĺňa denník The Guardian.

https://standard.sk/267735/kasa-radikalnych-aktivistov-na-obraze-moneta-oprava-bude-stat-desattisice-eur-muzeum-chce-ciastku-vymahat/

„Umenie je bezbranné a múzeum Mauritshuis dôrazne odmieta pokusy o jeho poškodenie za akýmkoľvek účelom,“ uviedlo vedenie múzea vo vyhlásení. Obraz bude po odbornej prehliadke „čo najskôr“ opäť vystavený.

V uplynulých týždňoch aktivisti podobným spôsobom zaútočili na obraz „Slnečnice“ od Vincenta van Gogha v Národnej galérii v Londýne a na obraz „Stohy sena“ od Clauda Moneta v Múzeu Barberini v Postupimi.

https://standard.sk/262426/aktivistky-vyliali-plechovku-paradajkovej-polievky-na-jedno-z-najhodnotnejsich-diel-van-gogha/

(tasr)


Ďalšie články