Zbaví sa Putin aj veliteľa ruských vojsk Stred na Ukrajine?

Skupina ruských vojsk Stred na Ukrajine má vraj nového dočasného veliteľa, pretože súčasný je na dovolenke. Kremeľ ani rezort obrany zatiaľ oficiálne nič nepotvrdili.

Lapin. Reprofoto: Twitter Lapin. Reprofoto: Twitter

Ako informuje portál Ura, ktorý sa odvoláva na zdroj z ruského ministerstva obrany, skupinu Stred na Ukrajine teraz povedie generálporučík Andrej Mordvičev. Ale len počas dovolenky súčasného veliteľa skupiny generálplukovníka Alexandra Lapina, veliteľa Centrálneho vojenského okruhu.

„Mordvičev bol vymenovaný za dočasného veliteľa zoskupenia Stred, zatiaľ čo generál Lapin zostáva veliteľom Centrálneho vojenského okruhu. Hneď, ako sa mu skončí dovolenka, vráti sa k plneniu svojich bojových úloh na čele skupiny Stred,“ vysvetlil zdroj. Zdôraznil, že neexistujú rozkazy na odvolanie Lapina z operácie na Ukrajine.

Ešte predtým, ako Lapina údajne stiahli z Ukrajiny, agentúra RIA Novosti zverejnila video, na ktorom tento generálplukovník kontroluje budovanie obrany v Luhanskej oblasti.

Web Ura pripomína, že 29. októbra sa na mnohých kanáloch na sociálnej sieti Telegram, ktoré poskytujú operatívne vojenské informácie, objavili nepotvrdené informácie o odvolaní Lapina. Správu odvysielala čečenská televízia Groznyj aj televízia RBC.

Zdroj na ministerstve obrany pre Ura spresnil, že Lapin si vzal trojtýždňovú dovolenku a predpokladá sa, že dva týždne sa bude venovať zlepšovaniu svojho zdravotného stavu. Už vraj dorazil do Jekaterinburgu, kde sa nachádza veliteľstvo Centrálneho vojenského okruhu.

Zdroj označil Mordvičeva za „zástupcu veliteľa jednotiek Južného vojenského okruhu v zóne špeciálnej operácie“. Na oficiálnej stránke Južného vojenského okruhu však takéto informácie nie sú a v médiách bol Mordvičev predtým spomínaný len ako veliteľ 8. kombinovanej armády Južného vojenského okruhu, dodal portál Ura.

Čečeni a vagnerovci

Ako pripomína portál The Odessa Journal, čečenský vodca Ramzan Kadyrov ostro kritizoval Lapina za jeho výkony na Ukrajine. Najnovšie mu prisúdil zodpovednosť za stratu pozícií na severe Doneckej oblasti. Podľa Kadyrova päť ukrajinských obrnených transportérov a 50 vojakov prekročilo v oblasti obcí Terny, Torskoje a Jampolovka ruskú obrannú líniu, a to bez boja. Kadyrov na sieti Telegram uviedol, že zodpovedný za túto oblasť bol Lapin a ofenzívu sa podarilo zastaviť len tak, že museli stiahnuť časť jednotiek z obrany mesta Rubižne.

Kadyrov takto reagoval na vyjadrenie financmajstra ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenija Prigožina, podľa ktorého existujú bojovníci, ktorí pracujú „pre víťazstvo a minimalizáciu strát“, a na druhej strane vojaci, „z ktorých mnohí sa nenaučili nič okrem toho, ako nosiť uniformu a písať krásne správy“.

„Ako správne poznamenal Jevgenij Prigožin, sú potrebné taktické a personálne zmeny. Teraz, nie zajtra,“ zdôraznil Kadyrov, pričom Prigožina nazval „drahým bratom“ a „rodeným bojovníkom“.

Aj za pád mesta Lyman na prelome septembra a októbra môže podľa Kadyrova Lapin, pretože velil obrane na tomto úseku frontu. „Ten istý Lapin, ktorý dostal hviezdu Hrdina Ruska za dobytie Lysyčanska, hoci tam de facto nebol,“ dodal vodca Čečenska.

Nie všetky prominentné „vlastenecké“ médiá s Kadyrovom súhlasia, informuje portál Meduza. Napríklad telegramový vojenský kanál Rybar zhrnul Lapinove prednosti aj nedostatky a zistil, že „určite v žiadnom prípade nevyčnieva k horšiemu“ a nie je zodpovedný ani za pád Lymanu. Podľa Rybara tam bol problém s jednotkami Západného vojenského okruhu, ktoré neboli bojaschopné.

Vojna blogerov

Správy o Lapinovom odvolaní zachytil aj americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW). Ako poznamenáva, pred úspešnou ukrajinskou protiofenzívou v Lymane sa Kremeľ nevyjadroval k zmenám vo velení. Potom však ruský prezident Vladimir Putin oficiálne vymenil veliteľov Západného a Východného vojenského okruhu. Učinil tak verejne, aby ich použil ako obetných baránkov za vojenské zlyhania v Charkovskej oblasti a Lymane.

ISW píše, že Kremeľ oficiálne nepotvrdil Lapinovo stiahnutie, čo podľa neho viedlo k nárastu protichodných správ na portáloch, ktoré sú sponzorované Kremľom, a na kanáloch na Telegrame.

Niektorí ruskí vojenskí blogeri písali, že Lapin odstúpil z vlastnej iniciatívy, iní zdôrazňovali, že bol nespravodlivo odvolaný z funkcie.

Jeden z blogerov napojených na Vagnerovu skupinu napísal, že Lapin prišiel o funkciu v dôsledku svojho zničujúceho zlyhania pri rozmiestňovaní a organizovaní mobilizovaných mužov vo svojej zóne zodpovednosti.

V tomto zmysle ISW už skôr informoval o zlom zaobchádzaní s nevycvičenými mobilizovanými mužmi na frontovej línii Svatove – Kreminna v Donbase pod Lapinovým velením.

ISW ďalej píše, že nedokáže nezávisle potvrdiť správy o Lapinovom odvolaní, ale „záplava protichodných správ môže naznačovať, že Kremeľ sa snaží kontrolovať naratív o svojom vyššom vojenskom velení“. Utajovať a vysvetľovať na verejnosti akékoľvek zmeny vo velení však zrejme Kremľu sťažuje zvyšujúca sa transparentnosť v rámci ruského informačného priestoru na čele s čečenským vodcom Ramzanom Kadyrovom, financmajstrom Vagnerovej skupiny Jevgenijom Prigožinom a provojnovou komunitou, domnieva sa inštitút.

„Správy o Lapinovom odvolaní, či už pravdivé, alebo nie, naznačujú, že frakcia ruských silovikov získava dominanciu v informačnom priestore, ktorý jej umožňuje poškodiť imidž vyššieho vojenského velenia,“ konštatuje ISW.

Podľa neho správy o Lapinovom odvolaní ešte viac zdôraznili fragmentáciu v rámci ruskej provojnovej komunity.

Napríklad bloger, ktorý obhajoval Lapina, uviedol, že nešpecifikovaní „lobisti“ ho nakoniec odstránili z funkcie, čím sa postavili proti skupine blogerov, ktorá za ním stojí. Dodal, že on a ďalší teraz čelia kritike, že sú na Lapinovej výplatnej páske a produkujú propagandu na jeho podporu.

Provagnerovský bloger zasa napísal, že výkriky na podporu Lapina nezakrývajú jeho početné vojenské zlyhania.

„Vojenskí blogeri z oboch strán sa účinne zameriavajú na zlyhania ruského vojenského velenia z oboch strán sporu, čo ďalej podkopáva reputáciu ruských ozbrojených síl a Kremľa,“ dodal ISW.


Ostrá kritika členov Súdnej rady sa na adresu médií zniesla po tom, ako iniciatíva Za otvorenú justíciu vydala zavádzajúci text o dvojakom prístupe voči sudcom. Konkrétne médiá s konkrétnymi pochybeniami boli predmetom polemiky, ktorej záverom…
Prejsť na článok