Rusom hrozí úder zboku. Odvážia sa Ukrajinci na Kinburskú kosu?

Po stiahnutí sa z Chersonu na ľavý breh Dnepra hrozí teraz ruským jednotkám úder zboku. Kľúčom má byť strategický pás piesku – Kinburnská kosa v ústí Dnepra do Čierneho mora. Útok v tomto smere síce vyzerá nepravdepodobne, jeho hrozba však v oblasti viaže ruské jednotky, ktoré nemôžu byť použité na iných častiach frontu.

Ukrajinské špeciálne jednotky na Dnepri. Zdroj: Twitter Ukrajinské špeciálne jednotky na Dnepri. Zdroj: Twitter

Obsadenie tejto piesočnatej a močaristej oblasti má pre Ukrajincov taktickú hodnotu – môžu ju využiť ako odrazový mostík pre ofenzívu na východný breh Dnepra.

Rusi pritom musia počítať aj s možnou ukrajinskou protiofenzívou v Záporožskej oblasti s cieľom odrezať Rusko od pozemného spojenia s anektovaným Krymom.

https://standard.sk/276826/smer-melitopol-ukrajinci-sa-chystaju-odrezat-rusov-od-krymu/

Kinburnská kosa je západným cípom približne 40 kilometrov dlhého Kinburnského polostrova, ktorý leží v Mykolajivskej i Chersonskej oblasti. Nad polostrovom sa rozprestiera Dneperský záliv, do ktorého sa vlievajú rieky Dneper a Južný Bug. Najzápadnejšia časť Kinburnskej kosy leží len niekoľko kilometrov južne od prístavného mesta Očakiv, kde má ukrajinské námorníctvo základňu pre špeciálne operácie.

Ruské jednotky sa zmocnili polostrova po spustení invázie na Ukrajinu a odvtedy kontrolujú ústie Dnepra, pričom zablokovali prístavy v Chersone a Mykolajive. V posledných týždňoch však už čelili na polostrove intenzívnemu ostreľovaniu.

Pre Ukrajincov je polostrov zadnými vrátkami, ako dostať svojich bojovníkov na ľavý breh Dnepra bez tohto, aby prekročili rieku, a následne udrieť na ruské sily zľava.

Kinburnská kosa. Reprofoto – Twitter

Víkendové vylodenie

Prvé lastovičky sa objavili cez víkend, hoci ide o ťažko overiteľné informácie. Ukrajinské sily údajne spustili 13. novembra v skorých ranných hodinách špeciálnu operáciu – obojživelné vylodenie špeciálnych jednotiek na Kinburnskej kose. Podľa niektorých zdrojov sa dostali až k obci Herojske v strednej časti polostrova.

Na sociálnych sieťach sa objavili videá so špeciálnymi jednotkami v člnoch.

Rusi reagovali vyhlásením, že ukrajinské komandá zneškodnili, pričom zabili 20 vojakov a zničili štyri plavidlá.

Napriek neprehľadnej situácii tieto správy naznačujú, že Ukrajinci chcú po znovuzískaní Chersonu využiť dynamiku svojej protiofenzívy a vylodenie na polostrove majú v pláne.

Ako by mohol taký obojživlený útok vyzerať, priblížila na YouTube platforma Defense Politics Asia.

Náročná operácia

Dobytie polostrova by vôbec nebolo ľahké. Ak by sa Ukrajinci na polostrov vylodili, a zrejme pod nepriateľskou paľbou, museli by postupovať piesočnatým a močaristým terénom, nevhodným pre ťažkú techniku. Rusi by sa ich určite za pomoci delostreleckých a leteckých útokov pokúsili zastaviť, aby neprenikli hlbšie na ľavý breh Dnepra.

Úspech bude závisieť od mnohých faktorov. Potrebná bude koordinácia všetkých vojenských zložiek. Postupujúce jednotky by mohli kryť delostrelci priamo z pevniny a vojakom čistiť cestu vpred aj vzdušné sily. Vylodeniu Ukrajincov by hrozila katastrofa a preto by museli urobiť všetko pre to, aby sa na tomto páse piesku neocitli v pasci.

Takýto riskantný krok zo strany Ukrajiny preto zostáva nepravdepodobný. Je možné, že videami špeciálnych jednotiek v člnoch sa Kyjev snaží presvedčiť ruské velenie, aby pod Chersonom nechalo dôležité vojská, ktoré by inak mohlo použiť pri obrane Záporožia. Viac o skutočných zámeroch Ukrajincov určite odhalia nasledovné týždne a mesiace.


Ostrá kritika členov Súdnej rady sa na adresu médií zniesla po tom, ako iniciatíva Za otvorenú justíciu vydala zavádzajúci text o dvojakom prístupe voči sudcom. Konkrétne médiá s konkrétnymi pochybeniami boli predmetom polemiky, ktorej záverom…
Prejsť na článok