Netflix chce natočiť film Lady Jánošík. Z historickej postavy bude výbušná tínedžerka

300501211_521358846660145_3914970793370439783_n Foto: The Legend of Janosik/FB

Streamovacia platforma Netflix oznámila tento týždeň vo Varšave, že nakrúti nový film o slovenskom národnom hrdinovi s názvom Lady Jánošík. Poľská režisérka má v úmysle spraviť z Juraja Jánošíka „impulzívnu tínedžerku“.

„Od nášho prvého spustenia v Poľsku v roku 2016 a premiéry nášho prvého pôvodného filmu 1983 v roku 2018 sme sa snažili priniesť našim členom v Poľsku neuveriteľnú škálu lokálnych, autentických príbehov, ako sú Broad Peak, Sexify a Green Glove Gang,“ píše sa vo vyhlásení Netflixu na oficiálnej webovej stránke. Platforma tiež avizovala, že chce naďalej investovať do Poľska, kde sa nachádza jej regionálna kancelária pre strednú a východnú Európu.

Netflix podporil svoje investičné odhodlanie oznámením štyroch nových projektov, medzi ktorými sa objavil aj film s názvom Lady Jánošík, ktorý má mať pod palcom režisérka Kalina Alabrudzińska a scenárista Bartosz Sztybor.

Režisérka filmu Lady Jánošík Kalina Alabrudzińska (v strede). Foto: Festiwal Kamera Akcja/FB

Snímka Lady Jánošík je „dobrodružným filmom, v ktorom sa impulzívna tínedžerka stretáva so skupinou horalov“, pričom má ísť o „modernú interpretáciu poľskej legendy o Jánošíkovi“ zasadenú do miestneho folklóru.

Aj keď by mnohí nesúhlasili s označením Jánošíka za národného hrdinu, je pravda, že legenda o tejto postave slovenských dejín hrala v priebehu histórie nemalú rolu. Napriek tomu, že naši severní susedia tento príbeh poznajú a považujú ho aj za svoj, takéto využitie slovenskej historickej postavy na vytvorenie ideologicky motivovanej „modernej interpretácie poľskej legendy“ je od Netflixu a aj samotnej režisérky odvážnym krokom.

Tridsaťdeväťročná Kalina Alabrudzińska je pritom v Poľsku dobre známou firmou. Stojí napríklad aj za komediálnym seriálom s erotickým podtónom, ktorý nesie názov Sexify. V ňom sa mladé študentky rozhodnú vyvinúť inovatívnu aplikáciu, ktorá by optimalizovala ženský orgazmus, ale keďže o ňom nič nevedia, musia túto intímnu oblasť samy preskúmať.


Ďalšie články