Prvý nebinárny úradník Bidenovej administratívy dostal padáka. Je obvinený z krádeží kufrov na dvoch letiskách

Sam Brinton. Foto: Facebook Sam Brinton. Foto: Facebook

Úradník Sam Brinton, ktorý mal od júna tohto roku na americkom ministerstve energetiky na starosti likvidáciu rádioaktívneho odpadu, prišiel o pracovné miesto. Podľa súdnych záznamov je obvinený z dvoch krádeží batožiny na amerických letiskách.

Po niekoľkých mesiacoch končí Sam Brinton na Úrade pre jadrovú energetiku. „Sam Brinton už nie je zamestnancom ministerstva energetiky. Rezort sa zo zákona nemôže bližšie vyjadrovať k personálnym záležitostiam,“ cituje hovorcu rezortu stanica CNN.

Známy queer aktivista, ktorý má dva tituly z jadrového inžinierstva, je obvinený z krádeže kufra na letisku v americkom štáte Nevada. Kamera zachytila, ako si Briton v tričku s dúhovým znakom ionizujúceho žiarenia odnáša tašku so šperkami, oblečením a mejkapom v hodnote viac ako 3 500 dolárov.

Voči expertovi ide už o druhé obvinenie takéhoto druhu. Koncom novembra informovala televízia Fox News, že Brinton ukradol na letisku v Minneapolise batožinu v hodnote vyše 2 300 dolárov. Brinton sprvu popieral, že by niečo ukradol, ale neskôr sa k činu priznal a odôvodnil ho tým, že bol unavený.

Začiatkom decembra skupina republikánskych kongresmanov poslala list ministerke energetiky Jennifer Granholmovej, v ktorom požadovala Brintonovu rezignáciu. Šestnásť signatárov tvrdilo, že Brintonovi po obvineniach zo zločinu radšej schválili dovolenku. Vyzvali Granholmovú, aby „prestala s malichernou politikou a vymenovala pôsobiť v americkom energetickom sektore len tých najkvalifikovanejších a najoddanejších jednotlivcov“.

Brinton bol prvým nebinárnym vysokým vládnym úradníkom, ktorý pracoval vo verejnej funkcii. Je zástancom LGBTQ a necháva sa oslovovať „oni“. Spolupracoval aj s neziskovou organizáciou Trevor Project, ktorá sa zameriava na prevenciu samovrážd medzi LGBTQ komunitou a začala s kampaňou za zákaz konverznej terapie v Spojených štátoch.

V prípade dokázania trestného činu mu hrozí až desať rokov väzenia a pokuta desaťtisíc dolárov.

(est)


Ďalšie články