Najvyšší správny súd SR zverejnil prvé rozhodnutia o volebných žalobách

Komunálne a krajské voľby 2022 na Základnej škole Novozámocká ulica v Nitre, časť Dolné Krškany 27. októbra 2022. Foto: Henrich Mišovič/TASR Komunálne a krajské voľby 2022 na Základnej škole Novozámocká ulica v Nitre, časť Dolné Krškany 27. októbra 2022. Foto: Henrich Mišovič/TASR

Najvyšší správny súd Slovenskej republiky (NSS SR) zverejnil prvé tri rozhodnutia, ktoré sa týkajú volebných žalôb.

V prípade volieb starostu a poslancov v obciach Kolta v Nitrianskom kraji a Kalinkovo v Bratislavskom kraji žaloby odmietol. V prípade volieb starostu obce Heľpa v Banskobystrickom kraji NSS SR konanie zastavil. V súvislosti s voľbami do samosprávy obcí dostal súd celkom 97 volebných žalôb, v prípade volieb do orgánov samosprávnych krajov boli súdu doručené dve žaloby.

Obec Kolta, zastúpená starostom, sa domáhala preverenia sčítania všetkých hlasov kandidujúcich, či už na pozíciu starostu, alebo poslanca obecného zastupiteľstva. Žalobca uviedol, že žalobu podáva z dôvodu šírenia pochybností a vyjadrení občanov o možnej manipulácii pri sčítavaní hlasovacích lístkov. Najvyšší správny súd žalobu odmietol, pretože obec Kolta nie je oprávnená na podanie takzvanej volebnej žaloby.

Z rovnakých dôvodov súd odmietol aj žalobu, ktorá sa týkala volieb starostu a nezávislých poslancov v Kalinkove. V tomto prípade ju podal člen okrskovej komisie, ktorý tiež nie je oprávnenou osobou.

V prípade žaloby, ktorá sa týkala volieb starostu Heľpy, súd konanie zastavil, pretože žalobca vzal žalobu späť.

Volebné žaloby doručené NSS SR sa najčastejšie týkajú podozrenia z porušenia zákona pri sčítaní volebných hlasov, porušenia volebného moratória a posúdenia neplatnosti hlasovacích lístkov.

(sita)


Ďalšie články