Šéf americkej dobrovoľníckej jednotky: Ukrajinci by nemali zabíjať ruských zajatcov. Bolo toho veľa

Výcvik Mozartovej skupiny. Foto: Profimedia Výcvik Mozartovej skupiny. Foto: Profimedia

O Ukrajine sa nelichotivo vyjadril šéf americkej súkromnej vojenskej spoločnosti Mozartova skupina Andrew Milburn, ktorý sa v novembri objavil v Bachmute. Hovoril o vojnových zverstvách, korupcii a vedenie Ukrajiny počastoval vulgarizmom. Jeho vyjadrenia zverejnili viaceré médiá, podľa Milburna však boli vytrhnuté z kontextu.

Milburnova partia, zložená prevažne z bývalých elitných vojakov, sa vníma ako protipól k ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupine, ktorá na Bachmut útočí. Mozartovci tvrdia, že do bojov sa nezapájajú, len cvičia Ukrajincov a poskytujú civilistom humanitárnu pomoc.

Milburn, plukovník americkej námornej pechoty vo výslužbe, sa podelil o svoje skúsenosti na Ukrajine v živom vysielaní špecializovaného vojenského kanála na Youtube The Team House. Stoja za ním Jack Murphy a Dave Parke, obaja bývalí príslušníci elitných jednotiek Rangers.

Vyše dvojhodinový rozhovor sa uskutočnil v novembri. Ruské médiá však zrejme nevenovali videu zvýšenú pozornosť a zapadlo by prachom, ak by si ho dôkladne nepreštudoval americký novinár Max Blumenthal, kritikmi niekedy obviňovaný zo šírenia ruskej propagandy. V rozhovore objavil zopár nelichotivých Milburnových vyjadrení na adresu Ukrajiny a v pondelok ich zverejnil. Ruské médiá si to nenechali ujsť.

Skorumpovaná spoločnosť

A čo také Milburn v rozhovore povedal? Vo všeobecnosti vyjadroval Ukrajine svoju podporu a povedal, že mu jeho práca dáva zmysel. V niekoľkých vetách však použil vulgarizmy. Hovoril o „skorumpovanej, sku… spoločnosti“ či o krajine, ktorú „riadia sku… ľudia“.

Milburn tiež naznačil, že Ukrajinci sa dopúšťajú zverstiev na ruských zajatcoch.

„Nemali by ste zabíjať chlapov, ktorí sa vzdali… a bolo toho veľa… Dejú sa tam všetky druhy zverstiev,“ povedal.

Vytrhnuté z kontextu

Milburn neskôr pre portál Newsweek objasnil svoje slová: „V priebehu diskusie, ktorá trvala viac ako dve hodiny, som poskytol vyvážený pohľad na vojnové úsilie Ukrajiny. Chválil som ju tam, kde vidím silné stránky, ale tiež som bol úprimný v oblastiach, ktoré treba zlepšiť, ak má zostať ukrajinská vec hodnoverná v očiach medzinárodného spoločenstva… Moje vyjadrenia boli zredukované na najohlodanejšie kosti bez kontextu, ale v podstate som povedal, že Ukrajinci si musia udržiavať vysokú morálku. Ak, ako oprávnene tvrdia, reprezentujú hodnoty slobodného sveta, potom musia dôsledne zasahovať proti porušovaniu tých istých zásad.“

Čierna diera

Pripomeňme, že Milburn bol jedným zo zdrojov v auguste odvysielanej „kontroverznej“ reportáže spravodajskej stanice CBS News o tom, ako na Ukrajine miznú zbrane a predávajú sa na čiernom trhu.

„Môžem vám nepochybne povedať, že k frontovým jednotkám sa tieto veci nedostávajú… Zdá sa, že je to čierna diera… Momentálne mám najväčšie obavy z toho, či chlapi, ktorí potrebujú zabíjať Rusov týmito zbraňami, tie zbrane dostanú,“ povedal Milburn.

Stanica CBS News však dokument zo svojho archívu zrejme pod tlakom stiahla, zachoval sa len na sociálnych sieťach.

https://youtu.be/Q_m8mHc7D6k?t=1036

Pôvodný názov sprievodného článku znel Prečo sa vojenská pomoc Ukrajine nie vždy dostane na front: „Ako 30 percent z nej dosiahne svoj konečný cieľ“ a stanica CBS News ho zmenila na Prečo sa vojenská pomoc Ukrajine nemusí vždy dostať na front. A pridala dlhú poznámku vysvetľujúcu zmeny.

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba tento krok privítal, ale žiadal viac. „Oklamali ste veľké publikum zdieľaním nepodložených tvrdení a poškodili dôveru v dodávky životne dôležitej vojenskej pomoci národu, ktorý odoláva agresii a genocíde. Malo by sa interne vyšetriť, kto to umožnil a prečo,“ napísal na Twitteri.

Veterán

Ako už Štandard informoval, Milburn má za sebou viac ako 31 rokov služby v americkej armáde – pôsobil v Somálsku, Iraku a Afganistane. Bol prvým americkým mariňákom, ktorý viedol jednotku pre špeciálne operácie počas vojny proti teroristickej organizácii Islamský štát.

https://standard.sk/285427/americki-mozartovci-zoci-voci-ruskym-vagnerovcom/

Mozartovu skupinu tvorí približne 30 dôkladne preverených osôb, väčšinou ide o bývalých príslušníkov elitných vojenských zložiek. Ukrajincov učia, ako bojovať v noci, ako používať bezpilotné lietadlá, protitankové strely, ostreľovacie pušky, ako odstraňovať míny, evakuovať civilistov, poskytovať prvú pomoc či distribuovať humanitárnu pomoc.

Mozartovci pôvodne cvičili civilnú obranu Kyjeva, neskôr sa presunuli do Donbasu. Milburn v auguste tvrdil, že len za štyri mesiace sa im podarilo vycvičiť približne dva a pol tisíca ukrajinských vojakov.

„Jednou z najdôležitejších Milburnových úloh a jeho Mozartovej skupiny, berúc do úvahy rozsiahle skúsenosti USA v lokálnych konfliktoch, môže byť priama podriadenosť zvyškov ukrajinskej armády pre čo najefektívnejšiu obranu Bachmutu… Mozartova skupina je známa aj svojou účasťou na najväčších kapituláciách miest – napríklad pri odchode ukrajinských síl zo Severodonecka a Lysyčanska,“ napísal pred časom portál Life.ru.

Šéf vagnerovcov Jevgenij Prigožin označil správy, že mozartovci sa chcú postaviť jeho ľuďom, za „smiešne“. 


Ďalšie články