Ruský vojenský bloger kritizuje oficiálne vysvetlenie útoku v Makijivke

Pracovníci čistia ruiny po útoku ukrajinských rakiet v meste Makyjivka vo východnej Doneckej oblasti v utorok 3. januára 2023. Foto: TASR/AP Pracovníci čistia ruiny po útoku ukrajinských rakiet v meste Makyjivka vo východnej Doneckej oblasti v utorok 3. januára 2023. Foto: TASR/AP

Ruský vojenský bloger kritizoval vysvetlenie ruského ministerstva obrany pre raketový útok, pri ktorom prišli na východe Ukrajiny o život desiatky ruských vojakov. Oficiálnu verziu pritom označil za „nepresvedčivú“ a tiež za „nehorázny pokus o prenesenie viny“. Informuje o tom spravodajský portál CNN.

Semjon Pegov, ktorý bloguje pod aliasom WarGonzo a pred niekoľkými týždňami dostal ocenenie od Vladimira Putina, v utorok spochybnil oficiálne údaje Moskvy o obetiach nedávneho raketového útoku na východe Ukrajiny.

Ruské ministerstvo obrany v stredajšom vyhlásení uviedlo, že Ukrajina zasiahla budovu odborného učilišťa v Makijivke v okupovanej časti Doneckej oblasti, kde boli umiestnení najmä odvedenci, krátko po polnoci 1. januára. Vojaci v tom čase podľa rezortu používali zakázané telefóny, čo umožnilo lokalizovať cieľ. O život údajne prišlo najmenej 89 ruských vojakov.

„Zoznamy nezvestných sú, bohužiaľ, výrazne dlhšie,“ reagoval Pegov. Vyjadril sa tiež, že i keď používanie mobilných telefónov v blízkosti frontovej línie, samozrejme, nie je dobré, „príbeh s mobilmi nie je príliš presvedčivý“. Dodal pritom, že je to objektívne konštatovanie, a nie jeho osobný názor. Oficiálne vysvetlenie tiež označil za „nehorázny pokus o prenesenie viny“ a poznamenal, že oficiálni predstavitelia by urobili lepšie, keby až do konca vyšetrovania radšej mlčali.

Pegov zároveň zapochyboval, ako si môže byť ministerstvo „také isté“, že umiestnenie vojakov v budove školy neodhalili s pomocou dronu alebo miestneho informátora. Ukrajinská armáda by tiež podľa neho nepoužila HIMARS, ak by si nebola cieľom istá.

Ruské ministerstvo obrany pôvodne v pondelok uviedlo, že pri ukrajinskom raketovom útoku na zariadenie s vojenským personálom v okupovanej Doneckej oblasti prišlo o život 63 ruských vojakov. Teraz počet obetí zvýšilo na 89, no ani tento údaj nie je možné overiť.

Učilište však bolo v čase útoku plné odvedencov spomedzi 300-tisíc, ktorých v septembri povolali v rámci „čiastočnej mobilizácie“ Vladimira Putina. V blízkosti budovy, z ktorej zostali len trosky, bola navyše uskladnená aj munícia.

I keď počet obetí nie je nezávisle overený, je zatiaľ najvyšší, ktorý Rusko priznalo od začiatku vojny. Ukrajinská armáda však uvádza omnoho vyššie čísla a tvrdí, že pri útoku zahynulo asi 400 ruských vojakov a ďalších 300 utrpelo zranenia.

(sita, min)


Ďalšie články