Poľsko tvrdí, že Ukrajine pošle tanky Leopard ako inšpiráciu pre ostatné štáty

Cvièenie bojových jednotiek nemeckého Bundeswehru, Münster Foto: TASR/AP

Rozhodnutie Poľska poslať Ukrajine tanky Leopard 2 nemeckej výroby bolo prijaté aj so zámerom podnietiť na podobné rozhodnutie ďalšie krajiny. Vo štvrtok to uviedol hovorca poľskej vlády Piotr Müller. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

„Ak neochránime nezávislosť Ukrajiny, budeme ďalším cieľom,“ uviedol hovorca. Dodal, že „tento spôsob politického nátlaku by mal priviesť aj ostatné európske krajiny k tomu, aby sa (k tejto iniciatíve) pripojili“.

Müller nespomenul konkrétne Nemecko, no v uplynulých týždňoch sa zvyšuje tlak na tamojšiu vládu, aby Kyjevu tiež poslala moderné tanky.

Agentúra DPA pripomína, že tanky Leopard sú navrhnuté a vyrobené v Nemecku. Berlín teda musí každú dodávku nemeckých zbraní tretím stranám vopred schváliť. Nemecký vicekancelár Robert Haebeck však vo štvrtok vyhlásil, že Berlín nebude nijakým spôsobom brániť Poľsku v zaslaní tankov Ukrajine. Uviedol, že „Nemecko nebude stáť v ceste iným krajinám, ktoré sa rozhodnú podporiť Ukrajinu“ bez ohľadu na to, aký postoj zaujme nemecká vláda.

Poľský prezident Andrzej Duda oznámil ochotu poskytnúť Ukrajine tanky Leopard v stredu po stretnutí s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským v západoukrajinskom meste Ľvov.

(tasr)


Ďalšie články