Rusko ohlásilo výrazné zmeny v armáde. Počet vojakov zvýši na 1,5 milióna

Sergej Šojgu. Foto: TASR/AP Sergej Šojgu. Foto: TASR/AP

Rusko ohlásilo, že v rokoch 2023 až 2026 prijme výrazné zmeny vo svojich ozbrojených silách. Ministerstvo obrany v Moskve po mesiacoch neúspechov v prebiehajúcej ofenzíve na Ukrajine prisľúbilo posilnenie bojových schopností námorných, vzdušných a strategických raketových síl a tiež administratívne reformy. Informuje o tom agentúra Reuters.

Počet vojakov sa má zvýšiť zo súčasných 1,1 na 1,5 milióna. „Prezident Ruskej federácie rozhodol o zvýšení vojenského personálu v ozbrojených sílách na jeden a pol milióna,” uviedol minister obrany Sergej Šojgu na stretnutí so svojimi zástupacami a veliteľmi pri návšteve ukrajinského bojiska. Informovali o tom ruské médiá.

Reforma armády zahŕňa aj vytvorenie dvoch samostatných vojenských obvodov v moskovskej a leningradskej oblasti a vytvorenie armádneho zboru v Karélii. Ide o región, ktorý hraničí s Fínskom, ktoré sa v reakcii na ruskú inváziu rozhodlo vstúpiť do NATO.

Šéf ruského rezortu obrany tiež navrhol zvýšiť vek odvodu do armády z 18 na 21 rokov a hornú hranicu z 27 na 30 rokov. Za nové subjekty Rusi považujú štyri nedávno anektované ukrajinské oblasti.

Šojgu ďalej uviedol, že zvýšenie početnosti vojsk si vyžaduje komplexný plán, ktorý má byť zladený s dodávkami zbraní a budovaním infrašktúry pre rozmiestnenie vojsk. Minister tiež zdôraznil dôležitosť náboru vojakov s profesionálnym kontraktom.

„Jedine posilnením kľúčových štrukturálnych zložiek ozbrojených síl je možné zaručiť vojenskú bezpečnosť štátu a chrániť nové subjekty a kritické zariadenia Ruskej federácie,“ uviedol minister obrany Sergej Šojgu.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov poznamenal, že avizované zmeny sú nevyhnutné vzhľadom na to, že Západ podľa Moskvy vedie na Ukrajine vojnu proti Rusku tým, že ukrajinským silám dodáva stále viac ťažkých zbraní.

Za 11 mesiacov, odkedy Rusko zaútočilo na Ukrajinu, boli prijaté viaceré zmeny na vedúcich postoch armády. Minulý týždeň Šojgu menoval za hlavného veliteľa svojej „špeciálnej vojenskej operácie“ na Ukrajine náčelníka ruského generálneho štábu Valerija Gerasimova. Ten nahradil Sergeja Surovikina, ktorý post zastával uplynulé tri mesiace a po novom sa stal Gerasimovovým zástupcom.

https://standard.sk/306840/putin-poveril-gerasimova-aby-do-marca-dobyl-cely-donbas-tvrdi-ukrajinska-rozviedka/

(tasr, mm)


Ďalšie články