Nová veľká ruská ofenzíva na Ukrajine sa už začala

Ukrajinský vojak. Foto: TASR/AP Ukrajinský vojak. Foto: TASR/AP

Ruské sily znovu prevzali iniciatívu na Ukrajine a spustili novú veľkú ofenzívu v Luhanskej oblasti na východe. Vo štvrtok to uviedla vo svojej aktuálnej správe americká expertná skupina Inštitút pre štúdium vojny (ISW). TASR prevzala informácie z portálu britského denníka The Guardian.

Nasadenie dôležitých zložiek najmenej troch ruských divízií do útočných operácií v tejto oblasti naznačuje, že ruská ofenzíva sa už začala. Zatiaľ však nedosahuje výrazné úspechy a ukrajinská obrana jej dokáže vzdorovať, napísal ISW.

Tempo ruských operácií popri línii Svatove-Kreminna na západe Luhanskej oblasti sa „za posledný týždeň výrazne zvýšilo“, uviedol ISW.

Expertná skupina s odvolaním sa na ruské zdroje uviedla, že ruské sily počas útokov dosahujú nepatrné zisky pozdĺž hranice Charkovskej a Luhanskej oblasti, predovšetkým severozápadne od mesta Svatove neďaleko Kupianska a západne od mesta Kreminna.

O veľkom ruskom útoku už v stredu informoval ukrajinský gubernátor Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj. „Zo smeru Kreminny – maximálna eskalácia, okupanti sa snažia prelomiť tiež naše obranné línie,“ uviedol Hajdaj.

Rusi údajne pri ofenzíve využívajú moderné stroje vrátane tankov T-90 a nových obrnených vozidiel BMPT Terminator. Podľa Hajdaja už jeden takýto stroj pri aktuálnom útoku stratili.

Ukrajina tento týždeň oznámila, že ruské sily sa pokúšajú bojmi udržať ukrajinské jednotky vo východnom regióne Donbas. Moskva tam zároveň zhromaždila ďalších vojakov na ofenzívu očakávanú v nasledujúcich týždňoch, zameranú zrejme na Luhanskú oblasť.

Intenzívne boje už týždne prebiehajú okolo mesta Bachmut a v neďalekých mestách Soledar a Vuhledar, ktoré sa všetky nachádzajú v Doneckej oblasti, pripomína Guardian.

Ruský tank T-90 s odmíňovacím mechanizmom pri ofenzíve v Luhanskej oblasti. Zdroj: Serhiy Hayday/Telegram

(tasr, ste)


Ďalšie články